Η ιδέα πως η γη μας κατέχει «μαγικές» θεραπευτικές κι εξισορροπιστικές ιδιότητες, δεν είναι καινούργια. Κάθε αρχαίος πολιτισμός, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δόξαζε τη «μητέρα γη» ως πηγή υγείας σωματικής και ψυχικής και χρησιμοποιούσε διαφορετικές μεθόδους για να δαμάζει και να αξιοποιεί τις δυνάμεις της. Ένας από αυτούς που στη σύγχρονη εποχή γνωρίζει άνθιση είναι και η χρήση των κρυστάλλων της στην καθημερινή μας ζωή. Οι κρύσταλλοι είναι ορυκτά πετρώματα που δημιουργούνται στο υπέδαφος της γης και σχηματίζουν τρισδιάστατες συστάδες με διαφορετικές συστάσεις, χρώματα και σχήματα.

Όλοι ωστόσο διακρίνονται από μια συγκεκριμένη μοριακή δομή που τους χαρίζει μια δομίκη «μνήμη», θα μπορούσαμε να πούμε. Και καθότι οι περισσότεροι κρύσταλλοι χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να σχηματιστούν, λέγεται πως συσσωρεύουν μέσα τους τις δονήσεις και τη «σοφία» της ίδιας της γης. Αυτή η ίδια ιδιότητα είναι κι εκείνη που τους καθιστά ικανούς να «απομνημονεύουν» την ενέργεια και τις προθέσεις του ατόμου που τους κρατάει ή του χώρου στον οποίο βρίσκονται.

Αν λοιπόν νιώθεις κι εσύ την περιέργεια και την επιθυμία να βάλεις τους κρυστάλλους στην καθημερινότητά σου, ακολουθούν παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να μπορέσεις να το κάνεις με ενσυνειδητότητα.

Καθαρισμός & ενεργοποίηση

Το πρώτο πράγμα που είναι καλό να ξέρεις για τους κρυστάλλους είναι πως θα πρέπει να εξοικειωθείς με τη διαδικασία καθαρισμού και ενεργοποίησής τους. Ο μεν καθαρισμός, διασφαλίζει πως ο κρύσταλλος θα αποβάλει κάθε ξένη ενέργεια πριν να συνδεθεί με τη δική σου ενώ η ενεργοποίηση είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο θα «φορτίσεις» τον κρύσταλλο με τις δικές σου προθέσεις και τη δική σου ενέργεια.

Ο καθαρισμός γίνεται αφότου έχεις χρησιμοποιήσει τον κρύσταλλο για ένα ικανό διάστημα αλλά είναι κι απαραίτητο βήμα μετά την αγορά τους. Μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ένας από τους πιο ασφαλείς είναι να αφήσεις τους κρυστάλλους σου κάτω από το φεγγαρόφωτο μια ολόκληρη νύχτα με πανσέληνο ή κάτω από το φως του ήλιου, για μια ολόκληρη ημέρα. Μπορείς, ακόμα, να κάψεις φασκόμηλο και να κρατήσεις για λίγο τους κρυστάλλους σου πάνω από τον καπνό ή να τους θάψεις σε μια μεγάλη γλάστρα για ένα βράδυ ώστε οι ξένες ενέργειες να επιστρέψουν στο χώμα. Οι κρύσταλλοι καθαρίζονται, τέλος, δίπλα σε έναν σεληνίτη ή βυθίζοντάς τους σε αλμυρό νερό για ένα βράδυ. Προσοχή όμως! Αν ο κρύσταλλός σου έχει την κατάληξη -ίτης τότε το νερό θα τον διαβρώσει και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη μέθοδο.

Η ενεργοποίηση έρχεται μετά από τον καθαρισμό των κρυστάλλων και γίνεται, πολύ απλά, κρατώντας τον κρύσταλλο στα χέρια σου και «φορτίζοντάς» τον με τις προθέσεις και τις προσδοκίες σου από εκείνον. Εδώ βοηθάει πολύ να γνωρίζεις ήδη τις ιδιότητές του ώστε η ενέργεια που θα του μεταδώσεις να ταιριάζει με αυτές. Μετά τον καθαρισμό τους καλό θα είναι να φυλάς τους κρυστάλλους σου μέσα σε ένα πουγκί ή ένα κουτί και να τους χρησιμοποιείς όταν και όπου εσύ χρειάζεσαι. Αν τους τοποθετήσεις σε κάποιον χώρο τότε μην αμελείς να τους καθαρίζεις συχνά με ένα πανί.

Οι διαφορετικές ιδιότητές τους & πώς να διαλέξεις

Τώρα που γνωρίζεις τα βασικά, ήρθε η ώρα να διαλέξεις τον πρώτο σου κρύσταλλο! Και σίγουρα, το να πας σε ένα μαγαζί με κρυστάλλους και απλά να επιλέξεις εκείνους που σε ελκύουν περισσότερο, είναι ένας διαισθητικός τρόπος να το κάνεις. Όμως αν αναζητάς κάτι συγκεκριμένο από τον κρύσταλλό σου, καλό θα είναι να αναζητήσεις εκείνους που έχουν ήδη τις ιδιότητες να σε βοηθήσουν με αυτό. Το μάτι της τίγρης, για παράδειγμα, είναι τέλειο για εκείνους που θέλουν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους ενώ ο ροζ χαλαζίας βοηθά στην αυτοφροντίδα και την αυταγάπη.

Πολύ συχνά, οι αποχρώσεις των κρυστάλλων συνδέονται με τις ιδιότητές τους μέσα από την ψυχολογία των χρωμάτων και τη θεωρία των τσάκρα που, παρεπιπτόντως, έχουν εξαιρετικά πολλά κοινά σημεία. Έτσι οι διάφανες ή λευκές πέτρες συνήθως προσφέρουν νοητική διαύγεια κι ενδυνάμωση, οι μοβ τονώνουν τη διαίσθηση και οι κόκκινες μας φέρνουν σε επαφή με τις πιο κρυφές μας επιθυμίες αναζωογονώντας σώμα και πνεύμα. Αναρωτήσου λοιπόν ποιες ιδιότητες θα ήθελες να ενισχύσεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου, εντόπισε ένα αξιόπιστο κατάστημα που ακολουθεί βιώσιμες πρακτικές στον τρόπο που προμηθεύεται τους κρυστάλλους, και συνέχισε να διαβάζεις για να εντοπίσεις εκείνους που θα μπουν στη ζωή σου.

10 συνήθεις κρύσταλλοι για να ξεκινήσεις

1. Κιτρίνης για χαρά

Η πέτρα της χαράς αλλά και του πλούτου είναι μία από τις πιο όμορφες και λαμπερές εκεί έξω. Μας καλεί να εκτιμήσουμε κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή ευτυχίας, να παραμείνουμε θετικοί και να νιώθουμε κάθε μέρα λίγο πιο “πλούσιοι”.

2. Μαλαχίτης για αφθονία

Με το υπέροχο ανοιχτό πράσινο του σμαραγδιού, ο μαλαχίτης προσφέρει αυτοπεποίθηση και δύναμη κι έτσι, ελκύει την αφθονία στη ζωή σου. Επειδή ο πλούτος είναι ενέργεια, πολλές φορές, το μόνο που στέκεται ανάμεσα σε σένα κι αυτόν είναι οι αμφιβολίες και οι αρνητικές πεποιθήσεις που σχετίζονται με αυτόν. Κράτα έναν μαλαχίτη στο πορτοφόλι ή κοντά στην επαγγελματική σου ατζέντα και δες τη διάθεσή σου να αλλάζει.

3. Λευκός χαλαζίας για διάυγεια

Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους αλλά και πιο συνηθισμένους κρυστάλλους κι αυτό γιατί είναι ο κρύσταλλος… πασπαρτού! Μόνος του είναι ικανός να προσφέρει νοητική διαύγεια στο άτομο που τον κρατά ενώ τοποθετημένος δίπλα σε άλλους, ενισχύει και πολλαπλασιάζει την ενέργειά τους. Είναι ο τέλειος κρύσταλλος για έναν αρχάριο και μπορεί εύκολα να φορτιστεί με κάθε είδους πρόθεση.

4. Ροζ χαλαζίας για αγάπη

Αυτός ο κρύσταλλος θα σε βοηθήσει να βρεις τον έρωτα της ζωής σου… στον καθρέφτη σου. Ο κρύσταλλος της αυτοφροντίδας και της αυταγάπης θα ενισχύσει την άνευ όρου αγάπη προς τον εαυτό σου και ξέρεις τι συμβαίνει όταν γίνεται αυτό; Οι άλλοι γύρω σου αρχίζουν να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά και ακόμα και οι ερωτικές σου επιλογές έχουν μια διαφορετική ποιότητα.

5. Μαύρη τουρμαλίνη για ψυχική προστασία

Μήπως υπάρχει ένα… περίεργο κλίμα στο γραφείο; Μήπως υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πολύ μεγάλη ψυχική πίεση; Η μαύρη τουρμαλίνη είναι για σένα αφού θα καθαρίσει τον χώρο από την αρνητική ενέργεια και θα προστατεύσει τον ψυχισμό σου. Μόνο θυμίσου, οι κρύσταλλοι προστασίας ή καθαρισμού ενέργειας χρειάζονται συχνά καθαρισμό και εκ νέου ενεργοποίηση.

6. Φεγγαρόπετρα για συναισθηματική στήριξη

Η υπέροχη φεγγαρόπετρα με το γαλακτερό της ιριδίζον χρώμα μας φέρνει σε επαφή με το συναίσθημα αλλά και τα όνειρά μας. Σύμβολο της θηλυκής ενέργειας της γης, η φεγγαρόπετρα εξισορροπεί τα συναισθήματα και βοηθά στη συγκέντρωση ενώ προάγει τη φροντιστική διάθεση και την υπομονή.

7. Αμέθυστος για αυτοσυγκέντρωση & δημιουργικότητα

Ο μαγικος μοβ αμέθυστος ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση και τη γείωση. Είναι η τέλεια πέτρα για εκείνους που εκπονούν σημαντική νοητική εργασία καθημερινά, όπως δασκάλους, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες αν και, λίγο πολύ, όλοι θα βιώσουν τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Και ναι, το όνομά του είναι ελληνικό διότι οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όποιος την κρατούσε, δεν μπορούσε να μεθύσει!

8. Οψιδιανός για ηρεμία & γείωση

Αν θυμώνεις συχνά, αν βρίσκεσαι συχνά σε περιβάλλοντα που δοκιμάζουν την υπομονή σου τότε κράτα ένα βότσαλο οψιδιανού στην τσέπη σου και τρίβε το όταν νιώθεις συναισθηματική αστάθεια. Τόσο η κίνηση όσο και η επαφή με τον κατάμαυρο κρύσταλλο, θα σε ηρεμήσουν και να σε κάνουν να δεις, σύντομα, τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

9. Μαύρος νεφρίτης για διαίσθηση

Τον πράσινο νεφρίτη τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Ξέρεις όμως πως ο ακόμα πιο κοινός μαύρος νεφρίτης, έχει την ικανότητα να ενισχύσει τη διαίσθησή σου και να σου αποκαλύψει τις κρυφές σου επιθυμίες; Πρόκειται ακόμα για μια ισχυρή πέτρα προστασίας (όπως οι περισσότερες μαύρες) αφού σου επιτρέπει να δεις τις αληθινές προθέσεις πίσω από κάθε κατάσταση.

1.0 Καρνεόλης για δημιουργικότητα

Με το φλογερό κόκκινο χρώμα του, ο καρνεόλης θα σε βοηθήσει να βγεις από το δημιουργικό σου μπλοκάρισμα και θα σου χαρίσει την ενέργεια και την έμπνευση για να ριχτείς ξανά στο έργο και τους στόχους σου. Είναι ο κρύσταλλος που ξυπνάει τη λίμπιντο, τη δημιουργική ενέργεια, και ως τέτοιος ενδείκνυτα και για τις στιγμές που αντιμετωπίζεις μπλοκάρισμα και στη σεξουαλική σου ζωή.