Σε έναν κόσμο όπου τα παπούτσια έχουν γίνει συνώνυμο της άνεσης και της προστασίας, η απλή πράξη του να περπατάμε ξυπόλυτοι συχνά περνάει σε δεύτερη μοίρα στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, κάτω από τις σόλες των παπουτσιών μας κρύβονται πολλά οφέλη. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια, μια πανάρχαια πρακτική, έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια για τα πιθανά οφέλη που έχει για την υγεία. Και ποια είναι αυτά;

Οφέλη να περπατάς ξυπόλυτη: Μειώνεται ο πόνος και η φλεγμονή

Η ηλεκτρική ροή ή αλλιώς η αγωγιμότητα που συμβαίνει μεταξύ του δέρματος και της γης όταν έρχονται σε επαφή ενώ εσύ περπατάς ξυπόλητη στο γρασίδι ή στο χώμα λέγεται ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τη φλεγμονή.

Επειδή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν μια καταπραϋντική, σχεδόν καθαρτική απελευθέρωση του πόνου όταν τα πόδια τους ακουμπούν τη γη.

Δυναμώνουν τα πόδια σου

Ένα από τα οφέλη του να περπατάς ξυπόλυτη είναι ότι ενδυναμώνονται οι μικροί μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι στα πέλματα, τους αστραγάλους και τις γάμπες σου. Τα σημείο αυτά συνήθως ατροφούν λόγω της ανεπαρκούς συμμετοχής τους όταν περπατάμε με παπούτσια. Αυτό μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών και μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση της καμάρας, για όσους έχουν πλατυποδία ή υπερπρηνισμό λόγω αδυναμίας και όχι λόγω γενετικής.

Βελτιώνεται ο ύπνος και μειώνεται το στρες

Μερικές έρευνες έχουν αποδείξει τη θετική συσχέτιση μεταξύ του να περπατάς ξυπόλυτη στο γρασίδι και την βελτίωσης του ύπνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η άμεση σύνδεση με το έδαφος σταθεροποιεί τον κιρκάδιο ρυθμό μας, βοηθώντας τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τον φυσικό κύκλο ημέρας-νύχτας της γης.

Επιπλέον, το περπάτημα ξυπόλητη στο γρασίδι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής και ως ορμόνη του στρες, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην προώθηση ενός βαθύτερου, πιο αναζωογονητικού ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι όταν το δέρμα έρχεται σε άμεση επαφή με τη γη, επιτρέπει τη φυσική ροή ηλεκτρονίων από τη γη στο σώμα. Αυτά τα ηλεκτρόνια έχουν αντιοξειδωτική δράση στο σώμα, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Το περπάτημα ξυπόλυτη στο γρασίδι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό νωρίς το πρωί, καθώς βοηθάει στην ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και των αισθήσεων και στη βελτίωση της διάθεσης. Ποιος ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου λοιπόν;

Βοηθάει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος

Η γείωση που συμβαίνει όταν περπατάς ξυπόλυτη βοηθά στην ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου, του μεγαλύτερου νεύρου του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Αυτό το τεράστιο νεύρο εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι το παχύ έντερο. Το πνευμονογαστρικό παίζει βασικό ρόλο στις λειτουργίες της καρδιάς, των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος και λέγεται ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, την οποία προαναφέραμε.

Βελτιώνει την όραση

Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να φαίνεται κάπως εξωπραγματικό, αλλά η ρεφλεξολογία υποδηλώνει ότι όταν περπατάς ξυπόλυτη, ασκείς μέγιστη πίεση στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο δάχτυλο του ποδιού, τα οποία είναι τα κύρια σημεία πίεσης της ρεφλεξολογίας για τα μάτια. Πιστεύεται ότι η διέγερση αυτών των σημείων βοηθά στη βελτίωση της όρασης.

Είναι καλή πρακτική mindfulness

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα, καθώς οι νέες αισθήσεις που βιώνεις συνεχώς μέσω των ποδιών σου σε βοηθούν να παραμείνεις στην παρούσα στιγμή και να έχεις συνείδηση της γης κάτω από τα πόδια σου. Το περπάτημα στη φύση, σε όμορφα τοπία όπως δάση, παραλίες ή βουνά, είναι από τις πρακτικές που ευνοούν περισσότερο την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και της θετικής σκέψης.

Πώς θα ξεκινήσεις να περπατάς ξυπόλυτη

Ενώ δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να ξεκινήσεις να περπατάς ξυπόλυτη, μερικές από τις συμβουλές μας ίσως να σε βοηθήσουν.

Αρχικά, βρες ένα μέρος το οποίο σου αρέσει και σε ηρεμεί για να μπορέσεις πράγματι να χαλαρώσεις και να αισθανθείς όλα τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει το να περπατάς ξυπόλυτη. Μπορεί να είναι ένα πάρκο κοντά στο σπίτι σου που πήγαινες συχνά όταν ήσουν μικρή ή μια παραλία με άμμο που σε χαλαρώνει. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα υγρό έδαφος, είτε τη βρεγμένη άμμο είτε το νωπό γρασίδι, μιας και το νερό βοηθάει στην αγωγή των ηλεκτρονίων από το σώμα προς τη γη, ενισχύοντας τα πιθανά οφέλη της γείωσης.

Φυσικά, για λόγους υγιεινής, πρόσεξε να περπατάς σε εδάφη τα οποία είναι καθαρά και πρόσεξε να μην έχεις πληγές και ουλές στα πόδια σου μέσα από τα οποία θα μπορούσες να πάθεις κάποια πιθανή μόλυνση. Επιπλέον, μόλις τελειώσεις με το περπάτημα σου καθάρισε καλά τα πόδια σου πριν φορέσεις και πάλι τα παπούτσια σου.

Για να βιώσεις καλύτερα τα οφέλη του να περπατάς ξυπόλυτη στο γρασίδι ή την άμμο, εξάσκησε το mindfulness ενώ περπατάς, δώσε προσοχή στο τι ακούς, τι μυρίζεις και τι αισθάνεσαι.