Η επαφή με τη φύση έχει μια «μαγική» ικανότητα να σε χαλαρώνει, να σε γειώνει και να σε βοηθάει να συνδέεσαι με τον εαυτό σου, χωρίς εσύ να προσπαθείς ιδιαίτερα. Δυστυχώς όμως η σύγχρονη κοινωνία μάς έχει απομακρύνει τόσο πολύ από τη φύση που είναι δύσκολο να συνδεθούμε μαζί της. Οι βασικότεροι λόγοι είναι πως οι περισσότεροι μένουμε σε πόλεις και μακριά από τη φύση και ταυτόχρονα ζούμε σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που δεν προλαβαίνουμε να δώσουμε βάση στην ομορφιά που υπάρχει γύρω μας.

Είναι βασικό, ωστόσο, όποτε έχουμε την ευκαιρία, να συνδεόμαστε μαζί της και να απολαμβάνουμε τα οφέλη της. Να αισθανόμαστε το δέος που μας γεννάει, το οποίο γνωρίζουμε από έρευνες ότι ενισχύει την ευτυχία, τη γενναιοδωρία, ακόμη και τη συμπόνια. Η φύση μάς συνδέει με τους φυσικούς ρυθμούς του κόσμου, επιτρέποντας μας να βγούμε από τον χρόνο του ρολογιού και να μπούμε σε έναν γήινο χρόνο.

Σκέψου πως η φύση αποτελούσε μια μορφή ενσυνειδητότητας, πριν ακόμη γίνει δημοφιλής αυτή η έννοια. Τι εννοώ; Σκέψου τι μπορεί να σε χαλάρωνε όταν ήσουν πιο μικρή. Είμαι σίγουρη ότι έχεις περάσει αμέτρητα βράδια κοιτώντας και μετρώντας τα αστέρια, ακούγοντας τον χαλαρωτικό ήχο της βροχής ή παρατηρώντας τις φλόγες της φωτιάς στο τζάκι. Σε εκείνες τις στιγμές, το μυαλό σου δεν «ταξίδευε» αλλού, βρισκόσουν στο παρόν με τη βοήθεια των φυσικών στοιχείων.

Αν τώρα σου είναι πιο δύσκολο να συνδεθείς με τη φύση, όπως έκανες μικρή, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Περπάτησε και παρατήρησε

Οπουδήποτε κι αν μένεις μπορείς να το κάνεις αυτό. Κάπου κοντά στο σπίτι σου μπορεί να υπάρχει ένα πάρκο ή ακόμη και στο πεζοδρόμιο μπορείς να εντοπίσεις μερικά δέντρα. Μην αφήνεις ούτε τα πάρκα ούτε τα δέντρα να περνάνε απαρατήρητα. Βγες έξω, περπάτησε και παρατήρησε. Κοίταξε τα δέντρα, την ομορφιά τους, παρατήρησε τα φύλλα και τα κλαδιά τους, άκουσε το θρόισμα, εξερεύνησε πτυχές του πάρκου που δεν είχες παρατηρήσει ξανά.

Όσο περπατάς και κοιτάς, παρατήρησε πώς αλλάζουν τα πράγματα γύρω σου. Με ποιον τρόπο ο αέρας, για παράδειγμα, μπορεί να κουνήσει ή να ρίξει κάποια φύλλα. Δοκίμασε, επίσης, να καθίσεις στο έδαφος. Είτε στο γκαζόν, είτε να κοντοσταθείς στον κορμό ενός δέντρου, είτε σε ένα παγκάκι. Κάτσε και μην δίνεις σημασία στο ρολόι και την ώρα. Συνδέσου με την ώρα της γης και θα καταλάβεις πόσο αργά και αγνά συμβαίνουν όλα.

Κάθισε και παρατήρησε

Για τις μέρες που δεν προλαβαίνεις να απολαύσεις μια βόλτα στο πάρκο μπορείς να το κάνεις και από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου σου ή ακόμα και μέσα από το αμάξι όταν είσαι κολλημένη στην κίνηση. Κάθισε και παρατήρησε από το παράθυρο τον ήλιο που δύει ή ανατέλλει, τις σταγόνες της βροχής που πέφτουν. Μπορείς ακόμη και να παρατηρήσεις ένα ζωάκι ή και ένα έντομο, τον τρόπο που κινείται και τον τρόπο που το ίδιο επικοινωνεί με τη φύση.

Φέρε λίγη φύση στο σπίτι σου

Μπορείς να μετατρέψεις το σπίτι σου σε ένα φυσικό τοπίο με πολύ απλούς τρόπους. Λίγα γήινα χρώματα στους τοίχους, μερικά φυσικά στοιχεία, όπως ξύλινα έπιπλα ή μπαμπού λεπτομέρειες, φυτά αληθινά ή ψεύτικα, φωτιστικά με ζεστό φως, ακόμα και μερικά αρωματικά που σου θυμίζουν φύση, όπως το σανδαλόξυλο, μπορούν κάθε ώρα και στιγμή να σε κάνουν να αισθανθείς ότι η φύση είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις.