Μια συνήθεια είναι μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται μέχρι να γίνει αυτόματη ή όταν εκτελείται χωρίς συνειδητή σκέψη ή κίνητρο. Αν δυσκολεύτηκες ποτέ να τηρήσεις το πρόγραμμα προπόνησής σου, να μαγειρέψεις τα γεύματά σου σε τακτική βάση ή να διαβάσεις ένα βιβλίο το βράδυ, αντί να παρακολουθήσεις Netflix, είναι πιθανό να μην έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις εκείνες τις καλές συνήθειες που θα ήθελες. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να προσαρμοστείς σε μια αλλαγή στην ήδη υπάρχουσα ρουτίνα σου και ακόμα πιο δύσκολο να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Γι’αυτό, λοιπόν, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις νέες, καλές συνήθειες και να πετύχεις τους στόχους σου.

Ενσυνειδητότητα

Το πρώτο βήμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι να συνειδητοποιήσεις την τρέχουσα κατάσταση. Για μια εβδομάδα, παρακολούθησε όλα όσα κάνεις σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται να έχεις αντιληφθεί τις τρέχουσες συνήθειες σου, γιατί αυτή η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή.

Κάνε μικρά βήματα

Εάν ο στόχος σου είναι να πίνεις περισσότερο νερό, για παράδειγμα, αλλά εσύ μέχρι τώρα δεν πίνεις σχεδόν καθόλου, ο στόχος να έχεις καταναλώσει 1,5 λίτρο νερό μέχρι το μεσημέρι, μάλλον θα σε αποθαρρύνει. Αντίθετα, για μία εβδομάδα, αύξησε την πρόσληψη νερού κατά 1-2 ποτήρια την ημέρα. Πρόσθεσε άλλο ένα ποτήρι νερό την ημέρα στην αρχή της εβδομάδας. Το «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη, εφικτή επιτυχία και υιοθέτηση μιας νέας συνήθειεας είναι να κάνεις μικρά βήματα.

Υπερασπίσου τον εαυτό σου στις αναποδιές

Όταν προσπαθείς να πετύχεις έναν στόχο, οι αναποδιές είναι αναπόφευκτες. Θα υπάρξουν μέρες που δεν τηρείς τέλεια το σχέδιό σου, όπως όταν παραλείπεις μια προπόνηση, ενδίδεις στο γλυκό που λαχταράς ή δεν κοιμάσαι αρκετά. Φυσικά, όσο περισσότερο συνεχίζεις χωρίς να ακολουθείς αυτές τις υγιεινές συνήθειες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου. Επομένως, είναι εντάξει εάν τα πράγματα δεν πηγαίνουν, κατά περιόδους, όπως τα σχεδιάζεις, αλλά είναι σημαντικό να επιστρέψεις στον σωστό δρόμο το συντομότερο δυνατό για να εγκαθιδρύσεις τη νέα συνήθεια.

Δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης

Η οικογένεια και οι φίλοι μας έχουν σημαντική επιρροή στην καθημερινή μας ζωή, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Επηρεαζόμαστε και δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση όταν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που κάνουν το ίδιο. Ένα άλλο πλεονέκτημα της συμμετοχής των αγαπημένων σου σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάδειξη της καλής υγείας σου είναι ότι θα σε παρακινήσουν και θα παρέχουν την ηθική υποστήριξη που χρειάζεσαι σε δύσκολες μέρες.