Μεγαλώνοντας ως υπέρβαρη έφηβη, κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να επισκεφθώ για πρώτη φορά ένα γυμναστήριο. Οι υπεύθυνοι και οι γυμναστές με αντιμετώπιζαν σαν να έχω κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια και πρέπει να ξεκινήσω θεραπεία επειγόντως, δίνοντας μου συμβουλές με πολύ σοβαρό ύφος για το πόσες φορές πρέπει να πάω για να δω κάποιο αποτέλεσμα και πόσες ώρες αερόβιας άσκησης πρέπει να κάνω, συνδυαστικά με ομαδικά προγράμματα. Φυσικά η αντιμετώπιση αυτή δεν με κράτησε στο γυμναστήριο για πάνω από ένα μήνα.

Αλλά το ίδιο και αργότερα, όταν αποφάσισα να ξεκινήσω kick boxing, πάντα το βάρος μου με ωθούσε να κάθομαι πίσω-πίσω, για να μην ενοχλώ όσους ήταν μπροστά, να πηγαίνω στην άκρη στα αποδυτήρια για να πιάνω όσο λιγότερο χώρο είναι δυνατόν και να ντρέπομαι να παραγγείλω σορτσάκια και μπλουζάκια στο μέγεθος μου.

Όταν αργότερα το σώμα μου είχε μεταμορφωθεί από υπέρβαρο σε άκρως αθλητικό, οι επισκέψεις μου στο γυμναστήριο ήταν πολύ διαφορετικές γεμάτες αυτοπεποίθηση. Δεν με ένοιαζε να πάω στη μέση των αποδυτηρίων, να μιλήσω με τον κόσμο και να φορέσω ό,τι με κάνει να αισθάνομαι όμορφη.

Κοιτάζοντας τώρα πίσω κατανοώ ότι για όλες αυτές τις συμπεριφορές και τις ντροπές μου, εγώ είμαι η μόνη υπεύθυνη, που δεν είχα την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό που έπρεπε. Για αυτό και πάντα ζήλευα και ζηλεύω τα άτομα που όσο και αν η κοινωνία βροντοφωνάζει ότι το γυμναστήριο δεν είναι ο δικός τους χώρος, εκείνοι με την αυτοπεποίθηση τους κλείνουν στόματα, ενώ παράλληλα τα αφήνουν και ανοιχτά με τη λάμψη και την ομορφιά που εκπέμπουν.

Και πολύ θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να διδάξω στον εαυτό μου ότι το γυμναστήριο ήταν και για εμένα και όχι μόνο για τα αδύνατα άτομα. Και αφού δεν μπορώ να βοηθήσω τον έφηβο εαυτό μου ίσως να μπορώ να βοηθήσω όποιον αισθάνεται ότι η παρουσία του στο γυμναστήριο θα πιάσει αρκετό χώρο από τους άλλους. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Αυτοσεβασμός

Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο και απλό να δεχθείς, να αγαπήσεις και να σεβαστείς τον εαυτό σου, και είναι ολόκληρος αγώνας δρόμου, τον οποίο ίσως χρειαστεί να κάνεις μαζί με κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι μερικές εκφράσεις που θα λες καθημερινά στον καθρέφτη σου για να μάθεις να σε αγαπάς, όποιο κι αν είναι το σώμα σου και να αναγνωρίσεις το δικαίωμα σου στην άσκηση.

Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

«Αξίζω να ασκούμαι όπου, όποτε και όπως θέλω», «είμαι αθλήτρια», «περιβάλλω τον εαυτό μου από θετικά άτομα».

Θωρακίσου ψυχικά

Για να βρεις την αυτοπεποίθηση σου και να αισθάνεσαι ότι αξίζεις ίσως χρειαστεί να πας σε κάποιο περιβάλλον που ξέρεις ότι θα σε δεχθούν και ότι δεν θα είσαι μόνη. Πριν λοιπόν επιλέξεις κάποιο γυμναστήριο που θα γραφτείς κάνε την έρευνα σου. Μπες στην ιστοσελίδα του γυμναστηρίου, το Instagram, το TikTok και παρατήρησε: βλέπεις άτομα σαν εσένα στις φωτογραφίες; Χρησιμοποιούν motto και λόγια πιο όμορφα και δεκτικά ή είναι πιο σκληρά; Αναφέρουν πως είναι όλοι ευπρόσδεκτοι; Όλα αυτά είναι πράγματα που θα σε κάνουν να αισθανθείς καλοδεχούμενη και μέλος μιας ομάδας.

Νιώσε άνετα στον χώρο

Πάντα η επίσκεψη σε ένα νέο γυμναστήριο είναι δύσκολη συνθήκη και μέχρι και η διαδρομή από τα αποδυτήρια στον χώρο του γυμναστηρίου σου φαίνεται λαβύρινθος. Μην αφήσεις όμως αυτή τη συνθήκη να σε κρατήσει πίσω, παρά δώσε χρόνο στον εαυτό σου να νιώσει άνετα στον χώρο. Αυτό μπορεί να γίνει με το να μπαίνεις σε κάποια ομαδικά προγράμματα, ή και να ρωτάς τον γυμναστή συνέχεια για τα όργανα, μέχρι που θα έρθει η μέρα που ο χώρος αυτός θα είναι το δεύτερο σπίτι σου.

Μίλησε για εσένα

Και μιας και αναφερθήκαμε στις ερωτήσεις προς τον γυμναστή, σε καμία περίπτωση μην ντραπείς να μιλήσεις. Μέσα από την ομιλία δουλεύεις πολύ την αυτοπεποίθηση σου, και κυρίως αν είναι πράγματα που σε ενοχλούν. Αν χρειάζεσαι κάποια εναλλακτική σε κάποια άσκηση, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια.

Μην συρρικνώνεσαι

Ίσως έχεις την σκέψη να μην ενοχλήσεις τους άλλους ανθρώπους, να κάνεις άκρη να περάσουν όταν περπατάνε δίπλα σου στον δρόμο, να ζητάς συγγνώμη αν πιάνεις λίγο παραπάνω χώρο, ή στην περίπτωση μας να φεύγεις από ένα μηχάνημα στο γυμναστήριο για να ασκηθεί ο επόμενος, γιατί φοβάσαι ότι θα σκέφτονται ότι δεν κάνεις σοβαρή προπόνηση. Αν όμως δουλέψεις στο μυαλό σου το ότι δεν ενοχλείς, κάνεις την παρουσία σου αισθητή και δείχνεις στους άλλους με ποιον τρόπο να σε σέβονται, τότε όχι μόνο θα δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες ζωής για εσένα αλλά και για τα άτομα που βιώνουν ίδιες δυσκολίες με εσένα.