Η σύντομη απάντηση: Γιατί ποτέ δεν χρειαζόταν!

Κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πράξει με την πεποίθηση πως κερδίζουμε το φαγητό μας μέσω της άσκησης ή/και τιμωρούμε τον εαυτό μας με την άσκηση, εάν φάμε κάτι που χαρακτηρίζουμε ως «κακό» (ευχαριστούμε γι’αυτό κουλτούρα της δίαιτας).

Αν και η άσκηση υπάρχει στη ζωή μου, συνειδητά και με βαθιά ικανοποίηση, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω πάει προπόνηση γιατί έφαγα μπέργκερ κι έχω φάει πίτσα για να επιβραβεύσω τη συμμετοχή μου στο cross training. Τελικά, τι ήταν πιο «βρώμικο»; Η τροφή που επέλεξα ή ο συσχετισμός που έκανα; Σήμερα θα στοιχημάτιζα στο δεύτερο.

Τα δεδομένα που τείνουμε να αγνοούμε:

  1. Χρειαζόμαστε θερμίδες, για να παραμείνουμε ζωντανοί.
  2. «Καίμε» συνέχεια θερμίδες, ακόμα κι όταν δεν ασκούμαστε.

Πράγματι, οι περισσότερες θερμίδες που χάνουμε κάθε μέρα προκύπτουν και για πολλούς άλλους λόγους εκτός της άσκησης. «Ο βασικός μεταβολισμός καλύπτει περίπου το 75% των ημερήσιων ενεργειακών δαπανών, η τροφογενής θερμογένεση κατά τη διαδικασία της πέψης καλύπτει περίπου το 10% και η ενεργειακή δαπάνη που προκύπτει από οποιαδήποτε κίνηση του σώματος καλύπτει το 15-30%. Το τελευταίο ποσοστό ποικίλει ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα, τη σωματική μάζα του κάθε ατόμου κ.ά.», εξηγεί η Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Άρα μπορώ να φάω μπέργκερ και να μην πάω προπόνηση; Ναι. Το σώμα σου θα βρει τρόπο να το αξιοποιήσει και να το μετατρέψει σε ενέργεια. Μπορώ, όμως, να αναζητήσω (και) άλλους λόγους για να ασκούμαι; Εννοείται. Φυσικά, χρειάζεσαι έναν εξατομικευμένο συνδυασμό διατροφής και άσκησης από ειδικό, εάν έχεις συγκεκριμένο στόχο, π.χ. απώλεια βάρους ή αύξηση μυϊκής μάζας.

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του ευ ζην και η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει ουκ ολίγες φορές τη σημαντικότητά της. Όμως, οι λόγοι που μας φέρνουν στο γυμναστήριο, στο yoga mat ή όπου αλλού, φαίνεται πως τελικά θα καθορίσουν κατά πόσο μπορούμε να καλοδεχτούμε και να βιώσουμε τα πραγματικά οφέλη της. Σίγουρα το «κάψιμο» θερμίδων μπορεί να είναι ένας λόγος, αλλά όταν είναι ο μοναδικός ή ο κύριος, η άσκηση πολύ γρήγορα λαμβάνει μία τιμωρητική διάσταση. Χρειάζεσαι έναν «τιμωρό» ή «μπαμπούλα» στη ζωή σου;

Προσωπικά, θέλω να σε ενθαρρύνω να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου. Να πας εκεί όπου διασκεδάζεις, απολαμβάνεις, χαίρεσαι. Και θέλω να σε ενθαρρύνω να τρέφεσαι, για να θρέφεσαι. Εύχομαι οι επιλογές σου να τιμούν το σώμα σου και όχι να το τιμωρούν. Να το ενδυναμώνουν και όχι να το ενοχοποιούν.

Πώς στ’αλήθεια θα επέλεγες να κινήσεις το σώμα σου, εάν το «κάψιμο» θερμίδων δεν υπήρχε ως επιλογή; Αυτό μοιάζει με ένα καλό σημείο εκκίνησης και εξερεύνησης της σχέσης σου με την άσκηση.

Η Ελευθερία Κεφάλα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος και ανήκει στην ομάδα του Health Nutrition Balance (@healthnutritionbalance).