Δεν ξέρω για σένα, αλλά προσωπικά όποιο άρθρο βρεθεί μπροστά μου, με tips για γρήγορη ή εύκολη ή συχνή γυμναστική, το ξεζουμίζω! Γιατί όσο κι αν θα ήθελα να ισχυριστώ το αντίθετο, είμαι κι εγώ ένας από εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τηρήσουν το πρόγραμμα γυμναστικής τους για περισσότερο από λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ναι, ακόμα και 30 λεπτά την ημέρα είναι, πολλές φορές δύσκολο να βρεθούν ιδίως αν μιλάμε για… 30 διαδοχικά λεπτά.

Πάντα θα υπάρχει ένα ακόμα άρθρο να γράψω, μια ακόμα δουλειά του σπιτιού που δεν έχω ακόμα τελειώσει, ένα ακόμα TikTok να χαζέψω, ή ένα ακόμα χάδι για τις γάτες μου. Κι όλα αυτά τα σύντομα workouts που έχω «σώσει» παραμένουν στα άδυτα των bookmarks μου περιμένοντας για εκείνα τα 30 διαδοχικά λεπτά που θα έχω και την όρεξη και την ενέργεια και τον χρόνο να τα δοκιμάσω.

Και είναι και η εικόνα που μάς έχει χτιστεί από τα media (social και μη) και που λέει πως η «άσκηση» είναι κάτι για το οποίο βάζεις ειδικά ρούχα και παπούτσια, βρίσκεις χρόνο και πηγαίνεις σε ένα γυμναστήριο ή έστω, στο σαλόνι σου όπου θα στήσεις το δικό σου μικρό στούντιο. Κι όλα αυτά, μάντεψε τι, θέλουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια από το «απλό 30λεπτο workout» που είχες στο μυαλό σου. Τα «30λεπτά» μαζί με την προετοιμασία και το ντουζ μετά, πλησιάζουν τη μία ώρα… ε, και ποιος έχει μία ώρα χρόνο καθημερινά για να ξεφυσάει, να βογγάει, να συμμαζεύει και να λούζεται; Εγώ πάντως όχι!

Άκου όμως και κάτι που άκουσα τελευταία και που με βοήθησε να πετάξω τύψεις κι ενοχές από το παράθυρο

Η γυμναστική δεν είναι «γυμναστική». Η γυμναστική είναι, απλά, κίνηση.

Κι αν έχεις αρχίσει να βαριέσαι και δεν καταλαβαίνεις πού το πάω, αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως δεν χρειάζεται να βρίσκεις κάθε μέρα την ώρα για να ντύνεσαι, να πηγαίνεις γυμναστήριο, να κάνεις έστω και μισάωρα προγράμματα γυμναστικής, να ιδρώνεις και να ζορίζεσαι για να πεις πως «τα κατάφερες». Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταλάβεις πως η γυμναστική είναι κίνηση. Και πως αρκεί να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα για να αυξήσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Στην ψυχολογία ο όρος «αναπλαισίωση» αναφέρεται σε μία τεχνική που χρησιμοποιούμε με στόχο να βοηθήσουμε το άτομο να δει από μία διαφορετική, πιο θετική, γωνία το ζήτημα που το απασχολεί. Έτσι το βοηθάμε να δει τυχόν θετικές πλευρές του αλλά και να εφεύρει δημιουργικές λύσεις, εκεί που πριν έβλεπε αδιέξοδο.

Η αναπλαισίωση της γυμναστικής ως «κίνηση», λοιπόν, μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Να αυξήσει τη διάθεσή σου για περισσότερη κινητικότητα και να σε βοηθήσει να την αυξήσεις με έναν απόλυτα φυσικά και προσιτό τρόπο.

Η άσκηση δεν χρειάζεται να σε κάνει να ιδρώνεις, να αφιερώνεις μισή ώρα ή παραπάνω, να βάζεις τα αθλητικά σου για να «μετράει». Άσκηση είναι το να πας με πόδια μέχρι τον φούρνο αντί να πάρεις αμάξι, άσκηση είναι να χρησιμοποιήσεις τη σκάλα αντί για το ασανσέρ, άσκηση είναι το καλοκαιρινό σου μπάνιο, άσκηση είναι και το κουβάλημα μετά το σουπερμάρκετ. Και ξέρεις κάτι;

Κάθε είδους κίνηση συνδέει τον νου με το σώμα σου και αυτή η σύνδεση μεταφράζεται σε υπέροχες, χαρούμενες ορμόνες. Η άσκηση δεν είναι κάτι που «πρέπει» να κάνεις, δεν έχει να κάνει με τα καλλίγραμμα σώματα που βλέπεις στα social, δεν θα σε κάνει να αγαπάς το σώμα σου ή να ζήσεις την τέλεια ζωή.

Αν το καλοσκεφτείς, η κίνηση είναι παντού στη ζωή σου, από το ζάπινγκ στην τηλεόραση μέχρι το περπάτημα μέχρι το μετρό. Γι’ αυτό αναγνώρισε πως, πρώτα και κύρια, ήδη ασκείσαι, ήδη κινείσαι, ήδη αξιοποιείς το υπέροχο σώμα σου για να ζεις την όμορφη ζωή σου.

Κι αν με όλα αυτά δεν σε έχω ακόμα πείσει, δοκίμασε την άσκηση του «ουράνιου τόξου». Γράψε σε ένα χαρτί μία λίστα με κάποια «κανονικά» προγράμματα γυμναστικής που θα ήθελες να κάνεις και απέναντι γράψε όλες τις κινήσεις που ήδη κάνεις (πχ. κάθομαι στον καναπέ, σκουπίζω το σπίτι, περπατάω από τη στάση μέχρι το γραφείο κλπ). Ένωσε με μία καμπύλη γραμμή κάθε αντικείμενο στη μία πλευρά με ένα στην απέναντι, σχηματίζοντας το ουράνιο τόξο και πάνω της γράψε κι από μία κίνηση που να τις γεφυρώνει. Να μην είναι ούτε τόσο έντονη όσο αυτά στην αριστερή στήλη, ούτε τόσο ήπια όσο αυτά στην δεξιά. Μπορεί, για παράδειγμα, να αφορά το να κατεβαίνεις μία στάση πιο πριν και να περπατάς μέχρι τον προορισμό σου, να ανεβαίνεις με τις σκάλες, να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά κάνοντας μια βόλτα στο τετράγωνο, να τεντώνεσαι πού και πού καθώς γράφεις στον υπολογιστή σου. Τα λέω για να τα ακούω κι εγώ!

Σταμάτα να μετράς λεπτά, να μετράς θερμίδες, να μετράς βήματα και μέτρα… σταμάτα γενικώς να σκέφτεσαι τη γυμναστική (που περιέχει συνήθως αριθμούς) και επικεντρώσου στην κίνηση (που αποτελεί πάντα μία εμπειρία). Σταδιακά θα δεις πως το σώμα σου θα επιδιώκει όλο και περισσότερο την κίνηση.

Δοκίμασε τον περιπατητικό διαλογισμό, επισκέψου ένα πάρκο αντί για μία καφετέρια, στο ρεπό σου, βάλε μουσική και χόρεψε το πρωί για να ξυπνήσεις. Το σώμα είναι φτιαγμένο για κίνηση κι αν του δείξεις πως μπορεί να περνάει καλά με αυτή, χωρίς άγχος, χωρίς πρέπει, χωρίς τελικό στόχο, θα εγκλιματιστεί τέλεια και θα το απολαμβάνει κιόλας.

Κι επειδή πολλά έγραψα πάλι… πάμε για ένα μικρό τέντωμα, μαζί, και μερικές βαθιές ανάσες, οκ;