Η ευτυχία δεν είναι προορισμός αλλά τρόπος ζωής και ξεκινά από την σχέση που χτίζεις με τον εαυτό σου. Η αυτοεκτίμηση αφορά την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου και την αξία σου. Τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης που έχεις επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των σχέσεων σου με τους άλλους (οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές  κ.λπ.) την επαγγελματική σου εξέλιξη κι επιτυχία, τις οικονομικές απολαβές σου κ.ά. 

Η αυτοεκτίμηση ξεκινά να χτίζεται από τις πρώτες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και συνεχίζει να διαμορφώνεται στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι με την σωστή υποστήριξη ενός ειδικού όσο χαμηλή κι αν είναι η εκτίμηση που έχει κάποιος για τον εαυτό του μπορεί να διορθωθεί και να ενισχυθεί μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές και πρακτική εξάσκηση.

Κάποια συνήθη σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης:

 • Μπαίνεις σε διαρκή σύγκριση με τους άλλους, υποτιμώντας τον εαυτό σου και τα επιτεύγματα σου.
 • Αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου για χαρά κι επιτυχία.
 • Προτιμάς να μένεις μόνος παρά να έρχεσαι σε επαφή με άλλους.
 • Ντρέπεσαι για την εικόνα και το σώμα σου.
 • Είσαι απαισιόδοξ@ για την ζωή σου.
 • Δυσκολεύεσαι να δεχτείς κομπλιμέντα.
 • Αποφεύγεις την οπτική επαφή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.
 • Αναζητάς διαρκώς επιβεβαίωση από τους άλλους.

Τι μπορείς να κάνεις για να τονώσεις την αυτοεκτίμηση σου:

 1. Αναγνώρισε τα δυνατά σου χαρακτηριστικά. Εντόπισε σε τι είσαι πραγματικά καλ@ και επένδυσε σε αυτά.
 2. Γράψε δέκα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν σε σένα. Αξιολόγησε πώς αυτά τα χαρακτηριστικά σε βοηθούν να πετυχαίνεις στη ζωή.
 3. Ενσωμάτωσε στον εσωτερικό σου διάλογο νέες θετικές, ενθαρρυντικές φράσεις που θα σε υποστηρίζουν και θα ενθαρρύνουν τις προσπάθειες σου.
 4. Μέτρα τις καθημερινές σου νίκες. Εστίασε στο πόσα καταφέρνεις καθημερινά κι επιβράβευσε τον εαυτό σου για όλα όσα έχεις πετύχει μέχρι σήμερα.
 5. Αντικατάστησε τη σύγκριση με την αποδοχή. Αναγνώρισε πως όλοι είμαστε διαφορετικοί, πως ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και προόδου, γι΄αυτό και είναι μάταιο να μπαίνεις σε σύγκριση.  Με το μόνο άτομο που αξίζει να συγκρίνεσαι είναι ο χθεσινός εαυτός σου, στο τι καλύτερο δηλαδή έκανες σήμερα σε σχέση με χθες.
 6. Μπες στη δράση με μικρά βήματα. Απόφυγε τις παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Ξεκίνα με απλά μικρά βήματα να κατακτάς μικρούς στόχους και σιγά σιγά αυτό θα σου δώσει έμπνευση, ώθηση και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να διεκδικήσεις και μεγαλύτερους στόχους. 
 7. Κάνε περισσότερα από αυτά που αγαπάς να κάνεις. Όταν κάνεις εκείνα που σε ευχαριστούν γεμίζεις ικανοποίηση, χαρά και πληρότητα. Αυτά τα θετικά συναισθήματα ενισχύουν την αυτοεκτίμηση σου, τονώνουν την αυτοπεποίθηση σου κι όλο αυτό το θετικό boost βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σου σε όλα τα επίπεδα.

Θυμήσου να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως κάνεις το καλύτερο που μπορείς από τη θέση που βρίσκεσαι και με όσα διαθέτεις.