Η Αγιουρβέδα είναι μια αρχαία φιλοσοφία που πέρα από τον νου αγγίζει και το σώμα. «Όπως τρέφεσαι, έτσι σκέφτεσαι» λέει ένα από τα ρητά της. Πράγματι, η τροφή που καταναλώνεις και η δύναμη της πέψης σου επηρεάζει την ποιότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας και, τελικά, τις σκέψεις σου – όχι μονάχα σύμφωνα με την Αγιουρβέδα αλλά και σύμφωνα με την επιστήμη του μικροβιώματος. Γίνεται, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ευρέως γνωστό το γεγονός πως οι μικροοργανισμοί στο έντερό μας επηρεάζουν τόσο την πέψη όσο και τη διάθεσή μας, αφού επιδρούν άμεσα στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

Κι ενώ η μοντέρνα ιατρική τώρα ξεκινά να εξερευνά τα μυστικά του στομάχου και του εντέρου, η Αγιουρβέδα έχει κάνει τη σύνδεση εδώ και χρόνια διαμορφώνοντας πρακτικές ρουτίνες για κάθε τομέα της ζωής. Κι ένας από αυτούς είναι, φυσικά, η διατροφή μας. Ανεξάρτητα από το σε ποιον από τους τρεις διαφορετικούς τύπους dosha ανήκεις, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να εξισορροπήσεις το μικροβίωμα του εντέρου αλλά και τη διάθεσή σου.

Προτίμησε φαγητά πλούσια σε prana

Η prana, στην Αγιουρβέδα, είναι η ζωτική ενέργεια. Εκείνη που μας κρατά υγιείς και ζωηρούς. Ορισμένες τροφές είναι πιο πλούσιες σε prana, από άλλες. Αυτές είναι οι φρέσκες τροφές, που δεν είναι επεξεργασμένες και που προέρχονται από την γη. Οι πιο πλούσιες σε prana τροφές, δε, είναι κάθε είδους σπόροι, καρποί, αποξηραμένα φρούτα και όσπρια. Τα “σπόρια” της γης που κρύβουν μέσα τους την δυνατότητα της ζωής και της καρποφορίας. Αντιθέτως, τροφές «νεκρές» ή πολύ επεξεργασμένες είναι φτωχές σε prana.

Απόλαυσε το μεσημέρι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας

Η agni στην Αγιουρβέδα είναι η φωτιά της πέψης και συνδέεται άμεσα με τη φωτιά του ήλιου. Η πέψη, λοιπόν, όπως και ο ήλιος είναι δυνατότερη τις μεσημεριανές ώρες. Γι’ αυτό και αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να απολαύσεις το πιο θερμιδικά πλούσιο και μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας. Αντίστοιχα, καθώς ο ήλιος πορεύεται προς τη δύση, οι θερμίδες που καταναλώνεις οφείλουν να λιγοστεύουν σημαντικά και τα γεύματα να γίνονται όλο και πιο ελαφριά και μικρα.

Σταμάτα να τρως όταν είσαι 80% γεμάτη

Πλέον έχει αποδεδειχτεί επιστημονικά πως χρειάζονται περίπου 10-15 λεπτά για να στείλει το στομάχι μήνυμα στον εγκέφαλο πως έχει πλέον χορτάσει. Γι’ αυτό καλό θα είναι να σταματάς το φαγητό όταν είσαι περίπου 80% γεμάτη. ‘Ετσι δεν θα ρυθμίσεις μονάχα τη θερμιδική σου πρόσληψη αλλά θα βελτιώσεις σημαντικά και την πέψη σου.