Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και η σχέση της υγείας με το mentality θεωρείται από την πλειοψηφία πλέον άρρηκτα δεμένη, είναι ευρέως πια αποδεκτή η θεωρία του καθηγητή Michael D. Gershon,προέδρου του Τμήματος Ανατομίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια πως το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος.

Πώς στηρίζεται επιστημονικά κάτι τέτοιο και πως αποδεικνύεται έμπρακτα και με παραδείγματα μέσα από τη ζωή; Τι ρόλο παίζει το εντερικό μικροβίωμα, αυτό το πολύπλοκο οικοσύστημα που αποτελείται από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς εκ των οποίων το 90% βρίσκεται στο έντερο; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, μέσα από το έντερο και να βελτιώσουμε την υγεία μας, και τη διάθεση μας; O Θεόδωρος Πρεβεδώρος, Βιοχημικός και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ομάδας Υγείας και Ευεξίας ΕΝΔΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, μας δίνει όλες τις απαντήσεις.

Λίγα Λόγια για τον Θεόδωρο Πρεβεδώρο

«Κανείς δεν μπορεί να θεραπευτεί στο ίδιο περιβάλλον που νόσησε». Αυτός είναι ο βασικός άξονας που ακολουθεί, όχι μόνο στην δουλειά αλλά και στη ζωή του. Με πτυχίο Χημείας και MSc στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι πιστοποιημένος στη Λειτουργική Ιατρική. Έχει εκπαιδεύσει γιατρούς στην προηγμένη διάγνωση και λειτουργική ιατρική και έχει αξιολογήσει προσωπικά πάνω από 3.000 ασθενείς.

Ο Θοδωρής έχει πάθος για το μικροβίωμα και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και γνωρίζει ότι επηρεάζουν τα πάντα, από την εντερική λειτουργία μέχρι πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να ξεμεθύσει μετά από ένα πάρτι. Πιστεύει ότι οι συνήθειές μας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξελικτική φυσιολογία και τη βιοχημεία μας για να επιτύχουμε τη βέλτιστη υγεία και ευεξία. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας του πρώτου του βιβλίου αντιμετώπισης του ευερέθιστου εντέρου, IBSyncrasy.

Εφαρμόζει τις γνώσεις του στην προσωπική του ζωή και τονίζει τη σημασία του σεβασμού του εσωτερικού μας νυχθημερήσιου κύκλου, της θρέψης του μικροβιώματος του εντέρου, του επαρκούς και αποτελεσματικού ύπνου και της κατανάλωσης φυσικών τροφών. Του αρέσει να μαθαίνει περίεργες καλλισθενικές ασκήσεις, να γράφει σε χαρτί με μολύβι και να φτιάχνει ερασιτεχνικά βίντεο από στιγμές του γιου του.