Έχεις παρατηρήσει ποτέ πόσο ικανά είναι τα παιδιά στο παιχνίδι; Μπορούν να παίξουν οπουδήποτε, με οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Είναι όμορφο να το βλέπεις και ειλικρινά, φωτίζεται η ψυχή σου. Από την άλλη, η ενήλικη ζωή είναι… full-time δουλειά που χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Κι όμως, αφήνοντας λίγο χώρο για παιχνίδι ως ενήλικας θα διαπιστώσεις πως η καθημερινότητα μπορεί να γίνει περισσότερο δημιουργική και παραγωγική και η ζωή λίγο πιο ανάλαφρη. «Ναι, αλλά πώς;», μπορεί ήδη να αναρωτιέσαι…

5 απλοί τρόποι για να φέρεις (ξανά) το παιχνίδι στην καθημερινότητα και να ενδυναμώσεις τη δημιουργικότητα σου

Κίνηση

Αν το μυαλό και η διάθεσή σου κάπου… σκοντάφτουν, κίνησε το σώμα σου. Οι σύντομες προπονήσεις ή, αλλιώς, «σνακ άσκησης» είναι ό,τι χρειάζεσαι για να ενισχύσεις τη διάθεση και τη δημιουργικότητά σου.

Μουσική

Η μουσική είναι ένας φυσικός ενισχυτής της διάθεσης και της σκέψης. Ξεκίνα από την αγαπημένη σου λίστα στο Spotify, φόρα τα ακουστικά σου και απλά… αφέσου. Μη διστάσεις να σηκωθείς και να χορέψεις γύρω από το δωμάτιο για να ενεργοποιήσεις τη δημιουργική σου ενέργεια. Όσο πιο αυθόρμητο, τόσο το καλύτερο.

Διάλειμμα στη φύση

Η Αγιουρβέδα ενθαρρύνει να αφιερώνουμε καθημερινά χρόνο στη φύση για θεραπεία. Πάρε ένα στιλό και ένα ημερολόγιο, πήγαινε στο πάρκο, παρακολούθησε τα πουλιά και πεταλούδες, άκουσε τα τζιτζίκια και το θρόισμα των φύλλων, κοινώς ενσωμάτωσε όλες τις αισθήσεις σε αυτό το παιχνίδι. Η φύση θρέφει και εμπνέει. Κλείσε τα μάτια σου, χαλάρωσε για λίγα λεπτά και άφησε τις ιδέες να έρθουν και να καταγραφούν. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις τον σκύλο σου και να κάνετε έναν πιο… παιχνιδιάρικο περίπατο με χαλαρό τρέξιμο, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου με το κινητό σου. Ή απόλαυσε έναν διαλογισμό στη φύση, σε ένα ήσυχο σημείο.

Ονειροπόληση

Σίγουρα κάποιοι θα σκεφτούν ότι προγραμματισμός και παιχνίδι δεν πηγαίνουν μαζί. Αλλά όταν προγραμματίζουμε την ονειροπόληση, είναι αλλιώς. Στην πραγματικότητα, η ονειροπόληση «καλλιεργεί» τη δημιουργικότητα. Εδώ έχουμε μιλήσει αναλυτικά γι’ αυτό. Όταν δίνεις στο μυαλό σου χρόνο και χώρο για παιχνίδι, μπορεί να περιπλανηθεί σε μία εντελώς αντισυμβατική περιοχή. Πέντε με δέκα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Εναλλακτικά, μπορείς να το κάνεις και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κίνηση είναι ιδανικός «αγωγός» της ονειροπόλησης.

Γέλιο

Χρειάζεσαι γέλιο για να δημιουργήσεις. Αν μέσα στην ημέρα παρατηρήσεις ότι δεν έχεις γελάσει καθόλου, τότε αυτή είναι η στιγμή για να δώσεις στον εαυτό σου μία αφορμή να το κάνει. Αστεία memes, κουτάβια που φορούν γυαλιά ηλίου ή μωρά που κάνουν αταξίες; Ό,τι κι αν επιλέξεις, στο Διαδίκτυο υπάρχει πολύ περιεχόμενο που θα σε διασκεδάσει. Το γέλιο είναι μεταδοτικό και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Ας γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου.