Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει γιατί επέλεξα να γίνω χορτοφάγος και αργότερα vegan, η ιστορία μου ξεκινάει με τη yoga. Χάρη στην ολοένα και βαθύτερη πρακτική μου, συνειδητοποίησα τη σύνδεση και την ολότητα με όλα όσα υπάρχουν και με περιβάλλουν. Σαν τη σταγόνα του ωκεανού, που μέσα της κρύβει ολόκληρο τον ωκεανό. Σα να εναρμονίστηκαν οι εσωτερικές μου δονήσεις με τις εξωτερικές και να έγινε αυτό το “κλικ” μέσα. Πραγματικά, ήταν αυτή η στιγμή που είπα “δεν θέλω άλλο οι επιλογές μου, όσο αφορά στο φαγητό, να κάνουν κακό και να φέρνουν πόνο σε άλλα πλάσματα με τα οποία συνυπάρχω πάνω στον πλανήτη”. Ακούγεται αρκετά new age, αλλά με τον καιρό κατάλαβα ότι υπάρχει εξήγηση γι αυτό που μου συνέβη: οι ζωϊκές τροφές μου έφερναν δυσαρμονία. Εκτός του ότι συνειδητοποίησα ότι απαιτούσαν πολύωρη και κοπιαστική χώνευση (επιβάρυναν, δηλαδή, το πεπτικό μου σύστημα), με έκαναν να αισθάνομαι άσχημα και ψυχολογικά. Άρχισα να έχω τύψεις. Οι δονήσεις των τροφών μόλις είχαν ξεκινήσει να βαράνε μέσα μου.

Αλλά ας πω, πρώτα μερικά πράγματα για τις δονήσεις: Όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο δονούνται, από τους αστερισμούς και τους αριθμούς, μέχρι τα χρώματα, τις λέξεις και τις σχέσεις. Απορροφούν και εκπέμπουν κύματα. Καλλιεργώντας τη δεξιότητα να διακρίνουμε τις συχνά αθέατες δυνάμεις των κυμάτων, που εκπέμπουν όλα τα πράγματα (ορατά και μη), μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τη ροή των γεγονότων προς όφελός μας και προς τη βοήθεια όλων όσων μας περιβάλλουν. Η εμβάθυνση στη yoga μπορεί να σε κάνει να γίνεις φυτώριο αυτής της δεξιότητας.

Οι δονήσεις των τροφών

Brooke Lark/Unsplash

Η θεωρία της yoga για τις δονήσεις των τροφών

Όσο αφορά στις δονήσεις των τροφών, οι γιόγκι πιστεύουν πως οι τροφές μεταδίδουν τις ιδιότητες τους σε όποιον τις καταναλώνει. Όπως γράφει και ο Μιχάλης Φιλίνης, δάσκαλος της yoga και συγγραφέας αρκετών βιβλίων yoga, ανάμεσά του και το “Οι διδακτικές τεχνικές της Hatha Yoga“, “η αφομοίωση κάποιας ουσίας μας εξομοιώνει με την ουσία αυτή. Γίνεται συνθετικό μέρος μας. Οι γιόγκι επίσης πιστεύουν πως καμία δόνηση δεν χάνεται στο σύμπαν. Τα κύματα μεταβαίνουν και μετασχηματίζονται. Αυτή είναι και μία βασική αιτία πίσω από την ακρεωφαγία των γιόγκι”. Με απλά λόγια το κρέας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά νεκρή σάρκα που φέρει μέσα της τη δόνηση της βίας και του φόβου πριν τη σφαγή.

Σύμφωνα με το φιλοσοφικό σύστημα της yoga, υπάρχουν τρεις διατροφικές γκούνας. Τι είναι οι γκούνας; Πρόκειται για τρεις καταστάσεις της ύλης: 

Η πρώτη γκούνα αφορά τροφές διεγερτικές, που μεταξύ άλλων προκαλούν ανησυχία στο νου, υπερδραστηριότητα, θυμό και γεννούν επιθυμίες. Οι τροφές αυτές ονομάζονται ρατζασικές και μερικές από αυτές είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πιπέρι, το αλάτι, οι καυτερές πιπεριές και τα άγουρα φρούτα.

Η δεύτερη γκούνα αφορά τροφές πολυκαιρισμένες, πολυεπεξεργασμένες, που μεταξύ άλλων προκαλούν υπνηλία, οκνηρία, αδράνεια.  Οι τροφές αυτές ονομάζονται ταμασικές και είναι το κρέας, οι κονσέρβες, οι μαρμελάδες, τα τυριά, τα γλυκά, τα αλκοολούχα ποτά, οι μπαγιάτικες τροφές, τα χαλασμένα φρούτα.

Η τρίτη γκούνα αφορά τροφές φρέσκες, ακατέργαστες και ωμές, που μεταξύ άλλων φέρνουν ισορροπία, ευεξία ηρεμία, διαύγεια. Οι τροφές αυτές ονομάζονται σατβικές και μερικές από αυτές είναι το ρύζι, το κριθάρι, τα φρέσκα φρούτα, οι σπόροι, τα φρέσκα λαχανικά.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο οι yogis οι οποίοι έχουν μιλήσει για τις δονήσεις των τροφών και το πως αυτές επηρεάζουν νου και σώμα. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι πίστευαν πως η χορτοφαγία επιφέρει ηρεμία και αρμονία νου και σώματος, ενώ η κρεοφαγία συντηρεί την εσωτερική ένταση. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Πυθαγόρας είχε πει “Εφ’ όσον συνεχίζει να είναι το άτομο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Όσο σφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου, δεν μπορεί να θερίσει χαρά κι αγάπη”.

Οι δονήσεις των τροφών

Bruna Branco/ Unsplash

Τι λέει η επιστήμη για τις δονήσεις των τροφών

Το φαγητό μας έχει ενέργεια. Η ενέργεια αυτή ονομάζεται “θερμίδα”. Συγκεκριμένα, στον κλάδο της διατροφής, ως θερμίδα ορίζεται η ενέργεια που αποδίδει με τη μορφή θερμότητας, μια θρεπτική ουσία στον οργανισμό. Έτσι, εάν το φαγητό περιέχει ενέργεια, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει μια δόνηση.

Η επιστήμονας, συγγραφέας και καθηγήτρια βιοεπιστημών στο UCLA, Δρ. Valerie Hunt, διεξήγαγε μια μελέτη το 1986, που μέτρησε τις δονήσεις που βρέθηκαν στα τρόφιμα. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ένα άτομο που έτρωγε πρόχειρο φαγητό εξέπεμπε μια «βαρετή και μικρή» ενέργεια επειδή τα τρόφιμα που καταναλώνονταν ήταν «άψυχα», «αδρανή» “και «νεκρά» σε δόνηση. Αντίθετα, διαπίστωσε ότι ένα άτομο τρώγοντας τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και σπόρους στην πραγματικότητα «εκπέμπει μια «ζωντανή» δόνηση λόγω των υψηλότερων ηλεκτρομαγνητικών ενεργειών που λαμβάνει από το φαγητό». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα, των οποίων τα κύτταρα δονούνται σε υψηλότερη συχνότητα, προκαλούν τα δικά μας κύτταρα να δονούνται σε αυτήν την υψηλότερη συχνότητα όταν τα τρώμε και έτσι αισθανόμαστε χαρούμενοι και υγιείς.

Τρόφιμα υψηλών δονήσεων είναι: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, πράσινο τσάι , matcha..

Τρόφιμα μεσαίων δονήσεων είναι: μαγειρεμένα λαχανικά, βούτυρο, ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι…

Τρόφιμα χαμηλών δονήσεων είναι: οτιδήποτε επεξεργασμένο ή εξευγενισμένο, λουκάνικα, μαγειρεμένα κρέατα όπως βοδινό, χοιρινό ή κοτόπουλο.

(Για την ιστορία να πούμε ότι η καταγραφή των δονήσεων των τροφών γίνεται με τη χρήση κάμερας υψηλής ταχύτητας ).

Μήπως βλέπεις μία ταύτιση ανάμεσα σε αυτά που υποστηρίζει η yoga και στις μετρήσεις που έχουν γίνει;

Οι δονήσεις των τροφών

Bruna Branco/ Unsplash

Και κάτι για το τέλος:

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αυξήσεις την ενεργειακή πρόσληψη τροφών με υψηλή δόνηση, είναι να τα προετοιμάσεις με αγάπη και παρέα σε έναν θετικό ενεργειακό χώρο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το περιβάλλον, στο οποίο καθόμαστε για να φάμε κάνει σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας θα λάβει την τροφή, επομένως τα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τη δονητική του ενέργεια. Σκέψου αυτό, όταν τρως ενώ βρίσκεσαι υπό πίεση, είναι πιθανό να υπερκαταναλώσεις και να ξεχάσεις πόση ποσότητα φαγητού κατανάλωσες. Προτίμησε να τρως με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο, ώστε να μπορείς να γευτείς τις γεύσεις, να μυρίσεις τα αρώματα και να απολαύσεις την τέχνη του φαγητού.

Διάβασε σχετικά: Διαλειμματική νηστεία: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να την κάνεις