Η σύγχρονη γυναίκα δέχεται μεγάλη πίεση από την κοινωνία, αφού πρέπει να ανταποκριθεί μέσα από πολλαπλούς ρόλους – ως εργαζόμενη, σύντροφος, νοικοκυρά, μητέρα, φίλη κ.ά. (και όλα αυτά έχοντας ένα «όμορφο σώμα»). Αυτό έχει ως συνέπεια οι περισσότερες να νιώθουμε αγχωμένες κι εξαντλημένες από την προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους ρόλους.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ευκολότερος δρόμος, για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις προκλήσεις της καθημερινότητας σου, χωρίς να φτάνεις στα όρια της εξάντλησης και της κατάρρευσης.

Η δική μου καθημερινότητα είναι γεμάτη από μια ποικιλία θεμάτων που καλούμαι να διαχειριστώ. Από τη μια είναι οι συνεδρίες coaching, η προετοιμασία ομιλιών & σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, εγγραφή βίντεο και συγγραφή βιβλίων. Από την άλλη, η προσωπική μου ζωή ως γυναίκα, σύντροφος, φίλη είναι εξίσου πολυάσχολη κι απαιτητική.

Όμως, το μυστικό που με κρατάει ενεργή για όλα αυτά είναι η ρουτίνα αυτοφροντίδας που έχω «χτίσει».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά:

  1. Αφιερώνω χρόνο σε ησυχία με τον εαυτό μου: Λόγω της φύσης του επαγγέλματος μου η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι καθημερινή και χρειάζεσαι αποθέματα ενέργειας για να ανταποκριθώ. Γι’ αυτό, αφιερώνω χρόνο, για να επαναφορτιστώ. Θα βγω έξω και θα πάρω βαθιές ανάσες που θα με αναζωογονήσουν, θα φάω με ησυχία το φαγητό μου, θα ακούσω το αγαπημένο μου τραγούδι, θα διαβάσω ένα απόσπασμα από το αγαπημένο μου βιβλίο. Θα αφιερώσω  προσωπικό χρόνο στον εαυτό μου που είναι, πράγματι, το «κλειδί» που με κρατά σε ψυχολογική φόρμα.
  2. Μοιράζω το χρόνο μου πάνω σε τρεις άξονες ανά 8ωρο: 1. Δουλειά/εκπαίδευση, 2. Προσωπικός χρόνος/οικογένεια/φίλοι/δουλειές σπιτιού κ.λπ., Ύπνος/Ξεκούραση. Φροντίζω να  διατηρώ αυτό το μοίρασμα του χρόνου όσο πιο πιστά γίνεται.
  3. Γράφω σε μια λίστα τα πράγματα που έχω να κάνω και τα βάζω με σειρά προτεραιότητας: Όταν γράφεις στο χαρτί τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, το μυαλό σου αποσυμπιέζεται άμεσα από το να πρέπει να τα θυμάται όλα. Με όλες τις πληροφορίες που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά, το μυαλό μας χάνει τη συγκέντρωση του κι αυτό μας προκαλεί άγχος και στρες μήπως ξεχάσουμε κάτι σημαντικό. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να μας βοηθάμε και να μας διευκολύνουμε με κάθε τρόπο στην καθημερινότητα. Διάβασε επίσης: 10 συμβουλές παραγωγικότητας που χρειάζεσαι στη ζωή σου
  4. Προσεύχομαι: Πριν φύγω από το σπίτι, προσεύχομαι να έχω την όρεξη, την δύναμη, την διαύγεια και την ψυχραιμία για τη μέρα που ξεκινά.
  5. Τραγούδι & χορός: Πηγαίνοντας προς το γραφείο, βάζω το αγαπημένο μου τραγούδι στο αυτοκίνητο κι εκτονώνομαι τραγουδώντας τους στίχους του. Άλλοτε, μπορεί να αφιερώσω χρόνο σε κάποιο κενό που θα έχω στο γραφείο, να αφεθώ στους ρυθμούς ενός τραγουδιού και να κουνήσω το σώμα μου στο ρυθμό του.
  6. Περπάτημα: Αν και δεν είμαι λάτρης της γυμναστικής, προσπαθώ να αφιερώνω δυο μισάωρα τη μέρα βγάζοντας βόλτα ταυτόχρονα και τη σκυλίτσα μου. Σε αυτή την ώρα μπορεί να κάνουμε λίγο τρέξιμο, να ακούσω κάποια ομιλία ή playlist. Θα φροντίσω αυτά τα δυο μισάωρα να γεμίσουν τις μπαταρίες μου. Εναλλακτικά, το stretching είναι εξίσου μια αγαπημένη μου συνήθεια αυτοφροντίδας.
  7. Φροντίζω τη διατροφή μου: Επιλέγω μια ισορροπημένη διατροφή που τα περιλαμβάνει όλα. Απολαμβάνω το καλό φαγητό κι αποφεύγω τις στερήσεις και τις υπερβολές. Το μυστικό μου κρύβεται στο συρτάρι του γραφείου, όπου θα υπάρχει πάντα μια σοκολάτα ως «σύμμαχος».
  8. Σέβομαι την ενέργεια μου: Αφουγκράζομαι ποιες ώρες νιώθω πιο ενεργοποιημένη και φροντίζω να βάζω τα σημαντικά ή τα απαιτητικά εκείνες τις ώρες.
  9. Διατηρώ μια φιλική κι επιεική σχέση με τον εαυτό μου: Φροντίζω ο τρόπος που του μιλάω να είναι υποστηρικτικός κι ενθαρρυντικός. Αποφεύγω την επικριτική διάθεση και το αυτομαστίγωμα. Οι αγαπημένες μου φράσεις που λέω τακτικά μέσα στη μέρα όταν νιώθω πιο ευάλωτη είναι: «Κάνω το καλύτερο που μπορώ», «δεν πειράζει, θα προσπαθήσω πάλι».
  10. Επικοινωνώ με τους ανθρώπους που αγαπώ: Προτιμώ την τηλεφωνική επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πηγαίνοντας παρέα για μεσημεριανό ή για ένα early drink μετά τη δουλειά. Αυτό με γεμίζει ενέργεια κι αισιοδοξία.

Ο τρόπος που φροντίζεις τον εαυτό σου σε σωματικό, ψυχολογικό και νοητικό επίπεδο είναι το κλειδί για να έχεις σπουδαία αποτελέσματα και να απολαμβάνεις τη ζωή. Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πολυτέλεια αλλά πρωταρχική ανάγκη. Όταν φροντίζεις τα ψυχικά σου αποθέματα έχεις καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Όταν είμαστε ευχαριστημένοι κι ικανοποιημένοι με την καθημερινότητα μας, τότε απολαμβάνουμε καλύτερα τη ζωή.

*#LoveYourselfFirst — Ο Φεβρουάριος είναι μήνας αφιερωμένος στην αγάπη, αλλά για να αγαπήσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Στο loveyourselfmagazine.com θα ανακαλύψεις σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες για την αγάπη προς τον εαυτό σε κάθε έκφανσή της. 

Ανακάλυψε όλα τα άρθρα του #LoveYourselfFirst εδώ