Η αυτοφροντίδα είναι αποδεδειγμένα ένας αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης της ψυχικής και σωματικής μας υγείας και ευεξίας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάτι που μπορεί να λειτουργεί για ένα άτομο, δεν λειτουργεί απαραίτητα και για το άλλο.

Σήμερα, οι περισσότεροι από μας ακολουθούμε μία ή και περισσότερες πρακτικές αυτοφροντίδας καθημερινά, χωρίς, όμως, να έχουμε σκεφτεί εάν οι συγκεκριμένες πρακτικές μας προκαλούν άγχος ή με τον οποιοδήποτε τρόπο δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με τη Dr Pooja Lakshmin, πιστοποιημένη ψυχίατρο και συγγραφέα του βιβλίου “Real Self-Care”, εάν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό δεν πρόκειται σίγουρα για μία πρακτική… αυτοφροντίδας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως ο διαλογισμός, το μασάζ ή το καθημερινό τζόκινγκ, είναι εγγενώς κακή, αλλά εάν δεν συνδέεται με τις δικές σου ανάγκες και αξίες σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, θα χάσεις τα οφέλη της», τονίζει η Lakshmin.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να καταλάβουμε εάν η ρουτίνα αυτοφροντίδας μας μας ωφελεί στ’ αλήθεια ή όχι, αλλά και ποια είναι τελικά η κατάλληλη για εμάς.

Προσδιορισμός των κινήτρων

Πρώτα, ας αφιερώσουμε ένα λεπτό για να προσδιορίσουμε τι μας ωθεί να εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη ρουτίνα αυτοφροντίδας. Μήπως αναζητάμε την επιβεβαίωση των άλλων; Μήπως θέλουμε να ανταποκριθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε στις πρακτικές αυτοφροντίδας που είναι της μόδας; Εάν έχεις απαντήσει «ναι» σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσεις να βρεις τις δραστηριότητες εκείνες που θα ευθυγραμμίζονται με τις δικές σου ανάγκες και θα σου προσφέρουν πραγματική απόλαυση.

Προτεραιότητα στις ανάγκες

Συνεχίζουμε, λοιπόν, δίνοντας προτεραιότητα στις δικές μας σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες. Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με τις δραστηριότητες που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαλαροί, χαρούμενοι και αναζωογονημένοι και να προσπαθήσουμε να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Να θυμάσαι ότι οι ανάγκες μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα αγχωτικής εβδομάδας, για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση μπορεί να είναι περισσότερο εξουθενωτική παρά ευεργετική.

Όχι στην υπερπροσπάθεια

Οι πρακτικές αυτοφροντίδας συχνά πλασάρονται ως ένας τρόπος για να «αυτοβελτιωθούμε», χωρίς φυσικά να μας λένε ότι η εμμονή με την αυτοβελτίωση είναι μία παγίδα, που σήμερα όλο και περισσότεροι πέφτουμε μέσα. Το αποτέλεσμα; Καταλήγουμε να ψάχνουμε ατελείωτα για τις «μαγικές λύσεις αυτοβελτίωσης», ώστε να γίνουμε καλύτεροι και στη συνέχεια – όπως γράφει και η Dr Lakshmin στο βιβλίο της- «ξεχνάμε την πραγματική ουσία: να βρούμε χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας».

Αυτεπίγνωση

Η ενσυνειδητότητα είναι η πρακτική του να είσαι παρών στη στιγμή. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, καλό θα ήταν να προσπαθούμε να απολαύσουμε τη στιγμή και να συμμετέχουμε πραγματικά σε αυτή. Δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα.

Πειραματισμός

«Δοκίμασε νέες δραστηριότητες και δες τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Η αυτοφροντίδα δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους, επομένως μην φοβάσαι να πειραματιστείς με διαφορετικές δραστηριότητες, μέχρι να βρεις αυτή που θα σου ταιριάξει καλύτερα», τονίζει η Lakshmin.

Θυμήσου: Η αυτοφροντίδα είναι μια συνεχής ατομική διαδικασία, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, δίνοντας προτεραιότητα σε όσα κάνουν εσάς να νιώθετε καλά και βελτιώνοντας, έτσι, σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας!