Πολλές φορές ρωτάω τις θεραπευόμενές μου τι περνάει από το μυαλό τους όταν σκέφτονται «υγιεινή διατροφή». Το πρώτο πράγμα που απαντούν είναι «πολλά φρούτα και λαχανικά». Αμέσως μετά, «όχι junk, όχι επεξεργασμένα, όχι delivery».

Ύστερα από μια παύση, προσθέτουν, «όσπρια, φαγητά ολικής αλέσεως, ψάρι», κρέας λίγες φορές την εβδομάδα». Βάζουν τελεία με ένα «αυτά» και με κοιτούν προσηλωμένα για να τους επιβεβαιώσω ότι τα είπαν καλά. Ύστερα αναλύουμε κατά πόσο αυτό είναι πράγματι υγιεινή διατροφή και εάν είναι ρεαλιστικό ή όχι.

Μπορεί κάτι τέτοιο να σκέφτεσαι κι εσύ. Μπορεί όπως κι εκείνες, να περνάς περιόδους αυτής της «υγιεινής διατροφής», όπου τα πηγαίνεις πολύ καλά, ώσπου κάτι συμβαίνει και τα χαλάει όλα. Ώσπου ένα γενέθλιο, ένα γλέντι, ένα ποπ-κορν στο σινεμά, ένα «δεν πάει στο καλό» έρχεται και ανοίγει τις πύλες του «τρώω χάλια».

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι τελικά υγιεινή διατροφή και γιατί το σκεπτικό «όλα ή τίποτα» είναι η συνταγή που σε οδηγεί τόσο συχνά στην αποτυχία.

Οι κλασικοί πυλώνες της υγιεινής διατροφής που θα μας προτείνει κάθε διατροφολόγος, διαιτολόγος, γιατρός, αρχαίος φιλόσοφος ή και blogger, είναι: ποικιλία, μέτρο και ισορροπία. Πράγματι, όλα αυτά είναι σημαντικά. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πραγματική ζωή;

Για μένα, το κυριότερο στοιχείο της διατροφής είναι να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας για ενέργεια. Άρα λοιπόν, ένας ακόμη πυλώνας είναι να τρώμε με επάρκεια. Δεν το σκέφτηκε κανείς αυτό;

Επίσης, τι είδους ποικιλία μπορούμε να έχουμε αν αυτή δεν περιλαμβάνει ορισμένα (πεντανόστιμα) φαγητά; Αυτό θα ήταν απάτη! Η ισορροπία έρχεται όταν καταναλώνουμε όλα, ναι καλά διάβασες, όλα τα φαγητά. Η έρευνα δείχνει, άλλωστε, πως τότε είναι πιο πιθανό να έχουμε διαρκή αποτελέσματα.

Πέρα από αυτό, η απόλαυση και φυσικά η ειρηνική σχέση με το φαγητό δεν μπορούν να λείπουν από μια βιώσιμη προσέγγιση στην διατροφή και την υγεία. Ακόμα κι αν τρως όλα τα λαχανικά του κόσμου, αν έχεις δαιμονοποιήσει το αγαπημένο σου γλυκό, το στερείσαι και νιώθεις τύψεις όταν το τρως, τότε αυτό δεν είναι υγιές!

Ακόμα και η γλυκιά κρέπα της 24ωρης καντίνας κάτι έχει να προσφέρει:

  • Ωραιότατο αλευράκι που θα σου δώσει όχι μόνο ενέργεια αλλά και σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και ψευδάργυρο.
  • Βουτυράκι και γάλα που περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο για γερά κόκαλα.
  • Ζάχαρη για ενέργεια και γεύση.
  • Αυγό με πρωτεϊνούλα.
  • Σοκολάτα που περιέχει σίδηρο που θα αποβάλλεις σύντομα μέσω της περιόδου σου και άρα χρειάζεσαι γερές αποθήκες.
  • Άμα κολλήσεις και καμιά φράουλα, να τες οι φυτικές ίνες!

Τέλος, κανένα φαγητό δεν είναι «καλό» ή «κακό», «βρώμικο» ή «καθαρό». Και σίγουρα κανένα φαγητό δεν μας κάνει καλούς ή κακούς ανθρώπους, καθαρούς ή βρώμικους. Τα μοτίβα στη θρέψη, τελικά, είναι πιο σημαντικά από το φαγητό καθαυτό.

Μερικά «παιχνιδιάρικα» γεύματα δεν θα υπαγορεύσουν τη γενική σου υγεία. Μπορούμε να κάνουμε διατροφικές επιλογές πιο χαλαρά και ξέγνοιαστα, απομυθοποιώντας τους κανόνες και διαλέγοντας με δύο βασικούς δείκτες: τη βιολογική διαίσθηση και τη γνώση.

Θυμήσου πως δεν υπάρχει κάποιος τέλειος τρόπος διατροφής. Κάνε επιλογές που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, επιλογές που τρέφουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου.