Θυμάμαι μια περίοδο στη δουλειά μου που επικρατούσε στο κεφάλι μου ένα χάος. Το μόνο που ήθελα καθημερινά ήταν να φτάσω επιτέλους σπίτι μου, βιαζόμουν τόσο πολύ που άπειρες φορές με είχαν βρει στα σκαλιά του μετρό πεσμένη και ντροπιασμένη, πάνω σε μια προσπάθεια να βρεθώ στο «καταφύγιο» μου λίγο πιο γρήγορα.

Όταν έφτανα σπίτι, λοιπόν, περίμενα ότι όλα θα είναι καλύτερα, αλλά το μόνο που ερχόταν μπροστά μου ήταν άπειρα τηλέφωνα, mail και μηνύματα από τη δουλειά που δεν με άφηναν καθόλου να χαλαρώσω. Η μόνη λύση ήταν να βάλω το κινητό σε λειτουργία πτήσης, καθώς η ψυχική μου υγεία έπρεπε να είναι η προτεραιότητα μου.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι είχα πάθει burnout! Και έτσι μέσα στο 2022, άφησα τη δουλειά μου, όπως και πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις αλλά ίσως να μην το αντιλαμβάνονται όλοι.

Πώς θα καταλάβεις ότι η δουλειά σου σε έχει οδηγήσει να πάθεις burnout;

Μέσα στο 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνώρισε τρία χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν σήματα κατατεθέν. Το πρώτο σημάδι είναι η συναισθηματική εξάντληση, δηλαδή έχεις σωματική κόπωση, αίσθημα απελπισίας, βάζεις ξαφνικά τα κλάμματα και εκνευρίζεσαι πολύ εύκολα. Το δεύτερο σημάδι είναι ο κυνισμός που σε έχει πλημμυρίσει απέναντι σε αυτή τη δουλειά, αφού σου φαίνεται ότι όλα όσα κάνετε εκεί είναι ανούσια. Και το τρίτο και τελευταίο σημάδι είναι η αμφισβήτηση ως προς τον εαυτό σου, δηλαδή πιστεύεις ότι εσύ κάνεις κάτι λάθος και είναι δικό σου πρόβλημα που δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της δουλειάς σου.

Δυστυχώς, η πίεση της δουλειάς καμιά φορά είναι αναπόφευκτη και επειδή δεν είναι εφικτό να αλλάξουμε το περιβάλλον της δουλειάς μας, πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε εμείς καλύτερα τις καταστάσεις και να σηκωνόμαστε όταν νιώθουμε ότι έχουμε αγγίξει πάτο.

Αν αναγνωρίζεις ότι έχεις πάθει burnout από τη δουλειά, πώς μπορείς να το διαχειριστείς;

Μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου

Και δεν εννοούμε μόνο να μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου σε εσένα! Είναι πολύ πιθανό σε τέτοιες καταστάσεις να θελήσεις να πας στον υπεύθυνο σου και να του επικοινωνήσεις τα όσα νιώθεις. Με τον τρόπο αυτό όμως θυματοποιείσαι και αναλαμβάνεις την ευθύνη ότι εσύ έχεις το πρόβλημα και εσύ πρέπει να βελτιωθείς. Ο σωστός τρόπος να μιλήσεις στον υπεύθυνο σου είναι συλλογικά, δηλαδή να θέσεις σαν ερώτημα ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν για να είστε όλοι πιο ικανοποιημένοι σε αυτή τη δουλειά και πως μπορείτε να δουλεύετε καλύτερα και για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Συζήτησέ το με τους συναδέλφους σου

Υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση αν αισθάνεσαι έτσι εσύ, να αισθάνονται το ίδιο και οι συνάδελφοι σου. Οπότε τι καλύτερο από το να μοιραστείς το αίσθημα της απελπισίας με κάποιον που σε καταλαβαίνει και μπορεί να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις και πρακτικά. Οι πολλοί έχουν σίγουρα μεγαλύτερη δύναμη από έναν μόνο άνθρωπο. Ο λόγος δέκα ατόμων που θα πάνε να ζητήσουν κάποια αλλαγή, για την ευημερία των εργαζόμενων και της εταιρείας, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τον λόγο ενός.

Μην επικεντρώνεσαι στα άσχημα

Πολύ κλισέ, αλλά είναι αληθινό. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσεις να είσαι λειτουργικός, όταν μόλις έχεις ακούσει τα χειρότερα από το αφεντικό ή από κάποιον πελάτη. Μπορεί να επικεντρωθείς στον πονοκέφαλο που σου δημιουργήθηκε ή το σφίξιμο στο στομάχι, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην επικεντρώνεσαι στα άσχημα και να προσπαθήσεις να βρεις πράγματα που θα σου φτιάξουν λίγο τη διάθεση. Να θυμάσαι ότι τα άσχημα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν, εφόσον τα αναγνωρίσεις, τα αποδεχτείς και τα αφήσεις να περάσουν.

Χαλάρωσε τη δουλειά

Οφείλεις στον εαυτό σου να παίρνεις και να αξιοποιείς τον χρόνο εκτός δουλειάς. Πρέπει να έχεις θέσει όρια στον εαυτό σου και στους συνεργάτες σου, σχετικά με τη δουλειά που θα γίνεται όταν είστε εκτός. Εκείνες τις ώρες που θα αποφασίσεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, είτε αυτό είναι γυμναστική είτε μια βόλτα με την παρέα σου είτε κάποια χειρωνακτική δραστηριότητα που θα κάνει το μυαλό σου να ξεφύγει, κλείσε το κινητό χωρίς τύψεις.

Είναι, επίσης, σημαντικό να κάνεις μικρά διαλείμματα ενώ είσαι στη δουλειά. Αφιέρωσε 10 λεπτά στο μεσημεριανό σου, όχι μπροστά από τον υπολογιστή, αλλά στην κουζίνα, κάπου έξω αν είναι εφικτό ή στην καφετέρια της δουλειάς. Οι μικρές αυτές στιγμές θα σε αναζωογονήσουν.