Οι «ψηφιακοί νομάδες», ή αλλιώς «περιπλανώμενοι εργαζόμενοι», είναι μια νέα κατηγορία ανθρώπων που μπορούν / επιλέγουν να εργάζονται απομακρυσμένα, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, από το σπίτι τους μέχρι ένα τροπικό νησί. Τι κοινό έχουν τα μέρη απ’ όπου εργάζονται; Μα φυσικά, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συνήθως, πρόκειται για ανεξάρτητους εργαζόμενους που είναι είτε υπάλληλοι εταιρίας είτε αυτοαπασχολούμενοι.

Σημείο εκκίνησης, η πανδημία

Η πανδημία και τα lockdown επιτάχυναν την ανάπτυξη του κλάδου αυτού μέσω της τηλεργασίας. Σύμφωνα με έρευνες η κατηγορία αυτή φαίνεται να έχει κερδίσει εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με δημιουργικά επαγγέλματα όπως οι τέχνες, η συγγραφή, το web design, η μόδα κ.ά. και με δεδομένο ότι η εργασία τους μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τον τόπο που βρίσκονται.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως 8 στους 10 ψηφιακούς νομάδες είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον καινούριο τρόπο εργασίας τους, καθώς μπορούν να εργάζονται από όποιο μέρος θέλουν ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ελευθερίας και ευελιξίας στις επιλογές τους. Αυτή η νέα δυνατότητα επηρεάζει θετικά τόσο την ευζωΐα τους όσο και την παραγωγικότητά τους, καθώς απολαμβάνουν καλύτερα την εργασία τους και γι’ αυτό τείνει να γίνει μια επιλογή που επιθυμούν ολοένα και περισσότεροι.

Άλλωστε η βελτίωση της ποιότητας της ζωής είναι η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται ο ψηφιακός νομαδισμός. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος, λιγότερο άγχος, ελεύθερη επιλογή περιβάλλοντος κ.ά. είναι συντελεστές που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Εάν το αντικείμενό σου στο επιτρέπει, μήπως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το δοκιμάσεις; Στο μεταξύ, όμως, έχει σημασία να γνωρίζεις και τις παγίδες που κρύβει η τηλεργασία, εκτός από τα οφέλη, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγικότητα και την απόδοση σου και να σε οδηγήσουν σε burnout. Τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις;

Συμβουλές για να αποφύγεις το burnout, ειδικά αν είσαι «ψηφιακός νομάς»

  • Όρισε ένα συγκεκριμένο μέρος στο σπίτι που θα το αξιοποιείς για να εργάζεσαι: Ιδανικά ένα δωμάτιο όπου εκεί θα είναι το γραφείο σου κι όσα χρειάζεσαι για τη δουλειά σου. Φρόντισε να είναι ένα χώρος καθαρός, φωτεινός και τακτοποιημένος. Διατήρησε minimal διακόσμηση και μην τον υπερφορτώνεις με πράγματα που επιβαρύνουν το οπτικό σου πεδίο. Φτιάξε έναν χώρο που θα σε εμπνέει και θα σε ευχαριστεί.
  • Αξιολόγησε ποια στιγμή της ημέρας (πρωί – μεσημέρι – απόγευμα) είσαι πιο αποδοτικ@ ώστε να δεσμεύεσαι για συγκεκριμένες ώρες και να μην σπαταλάς άσκοπα όλο τον χρόνο σου στη δουλειά: Εάν κι εφόσον είναι εφικτό να έχεις ευελιξία στο ωράριο που θα εργάζεσαι πειραματίσου να δεις ποιες ώρες της ημέρας έχεις περισσότερη ενέργεια και μπορείς να είσαι πιο παραγωγικ@.
  • Όρισε το νέο ωράριο σου: Όταν εργάζεσαι από το σπίτι είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να καταλήξεις να δουλεύεις όλη μέρα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις το δικό σου ωράριο και να δεσμευτείς πως θα τηρήσεις την υπόσχεση αυτή, καθώς είναι σημαντικό να έχεις προσωπικό χρόνο μετά τη δουλειά για να κάνεις δικά σου πράγματα που σε ευχαριστούν.
  • Κάνε τακτικά διαλείμματα: Το ότι δουλεύεις από το σπίτι δεν σημαίνει ότι το μυαλό και το σώμα σου δεν έχει ανάγκη από τακτικά διαλείμματα. Σήκω από τη καρέκλα, βγες έξω για περπάτημα, κάνε stretching, φάε κάτι που θα σε τονώσει, ενυδατώσου με νερό και φυσικούς χυμούς. Μην υποτιμάς τις ανάγκες που έχει το σώμα σου για ξεκούραση και για τόνωση επειδή είσαι στο σπίτι.
  • Θέσε νέους κανόνες στο σπίτι όταν βρίσκεσαι εν ώρα εργασίας: Ενημέρωσε τον συγκάτοικο σου ή τ@ σύζυγο και τα παιδιά για το τι μπορούν να κάνουν και τι όχι όταν εσύ είσαι στο δωμάτιο και εργάζεσαι, ώστε να μπορείς να παραμένεις συγκεντρωμέν@ στο project σου και να μη σου αποσπάται η προσοχή.