Στην σκέψη και μόνο του να περάσει ένα πρωινό μου χωρίς καφέ νιώθω ένα τσίμπημα εκνευρισμού και άγχους. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο παραλήρημα του άγχους και του πανικού μου ζητάω απλά να πιω έναν καφέ για να ηρεμήσω.
Δεν είναι μόνο ένα γευστικό ρόφημα για μένα, αλλά σαν μια χαλαρωτική αγκαλιά, που αφού με ηρεμήσει με σπρώχνει να συνεχίσω τη μέρα μου. Και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι δεν είμαι μόνη μου σε αυτόν τον κόσμο, καθώς η καφεΐνη είναι το πιο διαδεδομένο ψυχοτρόπο «ναρκωτικό» και επηρεάζει άμεσα το πώς αισθανόμαστε.
Πώς βοηθάει την ψυχολογία μας ο καφές;
Ο προμετωπιαίος φλοιός, είναι η μεριά του εγκεφάλου μας η οποία είναι πολύ σημαντική για τη ρύθμιση της διάθεσής μας και το μέρος όπου η καφεΐνη έχει τη δυνατότητα να εκκρίνει ντοπαμίνη και να την αποθηκεύσει στην αμυγδαλή του εγκεφάλου μας.
Η ντοπαμίνη είναι συνήθως χαμηλή σε άτομα που έχουν κοινωνικό άγχος – αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ένας καφές πριν από κάποια στρεσογόνα για εσένα κατάσταση ίσως σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις καλύτερα!
Η κατανάλωση καφέ όμως δεν βοηθάει μόνο στιγμιαία αλλά μπορεί να σε ωφελήσει και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με μια έρευνα του Χάρβαρντ η οποία διήρκησε 10 χρόνια και ερεύνησε τη συμπεριφορά πάνω από 5.000 γυναικών, αποκάλυψε ότι όσες γυναίκες έπιναν τέσσερις, ή παραπάνω, κούπες καφέ την ημέρα μείωναν κατά 20% τις πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη.
Μια ακόμα έρευνα από το Χάρβαρντ έρχεται να μας δώσει ακόμα έναν λόγο να αγαπάμε τον καφέ. Η έρευνα μελέτησε άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ και βρέθηκε ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας ανάμεσα σε εκείνους που πίνουν δύο με τρεις κούπες καφέ είναι 45% μικρότερος από όσους δεν τον επιλέγουν!
Η ευφορία, όμως, που μπορεί να προσφέρει η καφεΐνη δεν είναι το μόνο προσόν της ως προς το άγχος.
Οι γρήγοροι ρυθμοί που κινούμαστε όλοι σε συνδυασμό με την πίεση που έχουμε να τα προλάβουμε όλα μπορεί να μας αποσυντονίσουν από τον στόχο μας, και το άγχος να σαμποτάρει τη συγκέντρωση μας. Εκεί είναι που ο καφές μπορεί να μας βοηθήσει, αυξάνοντας τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα μας ακόμα και 24 ώρες αφού τον έχουμε καταναλώσει, βοηθώντας μας να τελειώσουμε τις δουλειές μας στον χρόνο που πρέπει.
Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, χώρισαν μια ομάδα φοιτητών σε δύο ομάδες και εν αγνοία τους έλαβαν είτε εικονική είτε κανονική ταμπλέτα καφεΐνης. Την επόμενη μέρα έπρεπε να αναγνωρίσουν μερικές εικόνες που είδαν την προηγούμενη μέρα και ανάμεσα τους υπήρχαν και εικόνες που δεν είχαν ξαναδεί.
Οι περισσότεροι που αναγνώρισαν ποιες εικόνες είχαν όντως δει και ποιες όχι άνηκαν στην ομάδα που είχαν λάβει την καφεΐνη!
Άρα πρέπει να πίνω πολύ καφέ για να λειτουργώ καλύτερα;
Μπορείς να πίνεις τόσο όσο σε βοηθάει στην καθημερινότητα, στην ενίσχυση της συγκέντρωσης και στο άγχος σου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έως 400mg καφεΐνης ημερησίως θεωρούνται ασφαλή, εφόσον είσαι υγιής.
Για παράδειγμα εγώ γνωρίζω πως αν πιω περισσότερο καφέ από αυτό που έχει συνηθίσει το σώμα μου θα έχω δυσκολία στον ύπνο και αυτό θα μου δημιουργήσει άγχος, επιφέροντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο όμως κρατάμε μια ισορροπία μπορούμε να επωφεληθούμε από όλα τα θετικά που έχει να μας προσφέρει αυτή η αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια!