Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις το κίνητρο σου στη δουλειά και σύμφωνα με νέα έρευνα τα κίνητρα των γυναικών και των ανδρών μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεαστούν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ο ύπνος (ή η έλλειψή του, για να είμαστε πιο ακριβείς) μπορεί να έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο κίνητρο των γυναικών παρά σε αυτό των αντρών.

Η έρευνα

Για αυτήν τη μελέτη, ερευνητές από το Washington State University ήθελαν να εξετάσουν πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να αγωνιζόμαστε για περισσότερο κύρος και υπευθυνότητα στην εργασία. Γι’ αυτό έκαναν μια έρευνα δύο εβδομάδων με 135 εργαζόμενους και τους έβαλαν να αναφέρουν πόσο καλά κοιμόνταν κάθε βράδυ, τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσο κίνητρο ένιωθαν για τη δουλειά μετά την ολοκλήρωση της εργάσιμης ημέρας.

Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν έναν συνδυασμό καλού και κακού, βραδινού ύπνου, αλλά το κίνητρο των γυναικών στη δουλειά φάνηκε να επηρεάζεται περισσότερο από τις διακυμάνσεις στον ύπνο.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει το κίνητρο στη δουλειά

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαφορά στη μέση ποιότητα ύπνου μεταξύ ανδρών και γυναικών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κίνητρο των γυναικών επηρεάστηκε περισσότερο μετά από μια νύχτα κακού ύπνου.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Leah Sheppard Ph.D., «όταν οι γυναίκες κοιμούνται καλά και η διάθεσή τους τονώνεται, είναι πιο πιθανό να προσανατολιστούν στις καθημερινές τους προθέσεις προς την επίτευξη κύρους και υπευθυνότητας στη δουλειά. Αν ο ύπνος τους είναι κακός και μειώνει τη θετική τους διάθεση, τότε βλέπουμε ότι είναι λιγότερο προσανατολισμένες προς αυτούς τους στόχους».

Οι ερευνητές, πάντως, προσθέτουν πως μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γιατί επηρεάζονται περισσότερο οι γυναίκες και ότι θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός διαφορών που παρουσιάζουν τα δύο φύλα, όσον αφορά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στις κοινωνικές προσδοκίες.

Αλλά αν υπάρχει κάτι να κρατήσουμε από αυτά τα ευρήματα, είναι ότι οι εργαζόμενες γυναίκες μπορούν να περιμένουν ότι το κίνητρό τους θα υποφέρει όταν υποφέρει και ο ύπνος τους. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ισχύει και το αντίστροφο, μιας και ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν αισθάνεσαι χωρίς κίνητρο τον τελευταίο καιρό και ξέρεις ότι δεν κοιμάσαι καλά, τότε έχεις μία εξήγηση. Είτε είσαι εργαζόμενη γυναίκα είτε όχι, αυτός είναι απλώς ένας από τους πολλούς λόγους που χρειάζεται να κοιμάσαι καλά.