Η συνέπεια μπορεί να αποτελεί πρόκληση για πολλούς, από το να διατηρήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους μέχρι το να παραμείνουν πιστοί σε έναν στόχο μέχρι να τον πετύχουν. Κάποιοι αμελούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται, ενώ άλλοι δεν βρίσκουν το κίνητρο για να πράξουν τα δέοντα. Ό,τι κι αν σε κρατάει πίσω, τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να βελτιωθείς. Μπορείς να εξασκηθείς στο να γίνεις περισσότερο συνεπής και να αποκτήσεις αυτοπειθαρχία.

Για να πετύχεις οτιδήποτε θέλεις στη ζωή, χρειάζεται αρχικά να γνωρίζεις τις κατάλληλες στρατηγικές και έπειτα να τις αξιοποιείς συστηματικά. Με συνέπεια. Στη συνέχεια, μπορείς να δοκιμάσεις 4 απλές συμβουλές για να είσαι συνεπής με τη… συνέπεια.

1. Εστίασε σε έναν στόχο

Η ανάπτυξη της συνέπειας είναι δύσκολη για την ανθρώπινη φύση. Χρειάζεται πολλή ενέργεια. Μην κάνεις τη διαδικασία ακόμα δυσκολότερη, προσπαθώντας να κάνεις πολλά πράγματα μαζί. Το κόλπο είναι να εστιάζεις σε έναν στόχο κάθε φορά.

2. Βάλε υπενθύμιση

Γράψε τον στόχο σου και τα όμορφα συναισθήματα που θα βιώσεις όταν τον πετύχεις σε διάφορα post-it και τοποθέτησέ τα στον υπολογιστή, στο γραφείο, στον καθρέφτη, στην ατζέντα κ.ο.κ.

3. Αύξησε τη δύναμη της θέλησής σου

Υποθέτουμε πως δεν περιμένεις να βγεις έξω και να τρέξεις μαραθώνιο αν δεν έχεις πάει ποτέ για τρέξιμο. Έτσι θα χρειαστείς και χρόνο για να «χτίσεις» τη δύναμη της θέλησής σου. Αν γίνεις πιο συνεπής θα ενδυναμώσεις και αυτόν τον «μυ» της θέλησης, κάτι που θα σου επιτρέψει να παραμείνεις συνεπής, ακόμα κι όταν δεν το αισθάνεσαι καθόλου. Πώς θα συμβεί αυτό; Με την εξάσκηση. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι να είσαι συνεπής με μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, βεβαιώσου πως στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου έχεις αποκλειστικά υγιεινές επιλογές. Έτσι θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να ενισχύσει τη θέλησή σου και να αποφύγει το junk food.

4. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Ακόμα κι αν θέλεις να δεις αποτελέσματα αμέσως, εντούτοις είναι χρήσιμο να θυμάσαι πως θα χρειαστείς χρόνο. Το να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου είναι δύσκολο, είναι μία αντικειμενική αλήθεια και χρειάζεται χρόνος για να δεις τι δουλεύει καλύτερα για σένα.

Επίσης, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται για μία ευθεία γραμμή. Θα υπάρχουν και μέρες που δεν θέλεις να κάνεις τίποτα. Όταν θα έρχεσαι αντιμέτωπ@ με προκλήσεις και συναισθήματα που σε κάνουν να παρεκκλίνεις από τη συνέπεια και τους στόχους σου, θυμήσου πως είσαι άνθρωπος. Ναι, συμβαίνει και αυτό. Μην στέκεσαι πολύ σε αυτά τα συναισθήματα. Αποδέξου πως υπάρχουν, άφησέ τα να περάσουν και προχώρα. Θα τα καταφέρεις! Κι αν όχι εσύ, τότε ποιος;