Περιπατητικός διαλογισμός ή αλλιώς walking meditation. Πρόκειται για μία έννοια που έχει τις ρίζες της στον βουδισμό και μας μαθαίνει πώς να χρησιμοποιούμε τη φυσική κίνηση του περπατήματος ως μέρος μιας πρακτικής συνειδητοποίησης και ενσυναίσθησης. Τεχνικές όπως οι kinhin, theravada και vipassana συνιστούν παραδείγματα περιπατητικού διαλογισμού.

Πως γίνεται ο περιπατητικός διαλογισμός;

Το πιο σημαντικό «κομμάτι» κατά τη διάρκεια του εν λόγω διαλογισμού είναι να βρίσκεσαι σε εξωτερικό περιβάλλον, σε ανοιχτό χώρο στη φύση, όπου τα ερεθίσματα είναι πολλά και συνήθως ευχάριστα. Πριν ξεκινήσεις το περπάτημα καλό θα ήταν να αφιερώσεις έστω και 1 λεπτό στο να σταθείς ακίνητος, να αναπνεύσεις σωστά και να αφουγκραστείς το περιβάλλον.

Ξεκινώντας, ο ρυθμός πρέπει να είναι αργός και σταθερός, ώστε να μπορέσεις να έρθεις σε κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης, ηρεμίας, αναζωογόνησης και αυτεπίγνωσης. Το να μπορέσεις να μπεις –με αυτοσυγκέντρωση και υπομονή– σε μια διαδικασία παρατήρησης των σκέψεων σου είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να σου συμβεί μέσα από την συγκεκριμένη πρακτική!

Ποια είναι τα οφέλη του;

Ο περιπατητικός διαλογισμός έχει πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία και έχει ενδιαφέρον να τα γνωρίζεις.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Το να περπατάμε σωστά και συνειδητά –με σωστό πάτημα του πέλματος (ώστε να κρατάμε ενεργοποιημένο τον μυ της γάμπας), σωστές αναπνοές και εστίαση στο αίσθημα των παλμών–, πιστεύεται ότι αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματός μας (ειδικά στα πόδια), τονώνοντας παράλληλα τα επίπεδα της ενέργειας, ειδικά για όσους από εμάς η καθιστική εργασία αποτελεί καθημερινότητα.

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία (2015) τονίζει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ προσοχής και δημιουργικότητας. Στην ίδια παρατήρηση έχει καταλήξει και ο γνωστός σκηνοθέτης David Lynch, αναφέροντας ότι ο διαλογισμός τον βοήθησε στην παραγωγή περισσότερων ιδεών. Και πράγματι, η εξάσκηση εστίασης της προσοχής σε συνδυασμό με τη διάυγεια του πνεύματος έχει φανεί ότι μπορούν να τονώσουν τη δημιουργικότητά μας.

Προσφέρει ευεξία

Το περπάτημα στη φύση, όπως σε ένα πάρκο, σε έναν κήπο ή σε ένα δάσος, και συγχρόνως η σύνδεση μαζί της, φαίνεται πως μπορεί να ενισχύσει τα συνολικά μας αισθήματα ευεξίας και να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο χαλαροί και ισορροπημένοι. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, η γνωστή και ως «δασοθεραπεία» συνταγογραφείται από τους γιατρούς ως θεραπεία για αρκετές παθήσεις.

Καλυτερεύει την ποιότητα του ύπνου

Όπως αναφέρθηκε, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ευεξίας και τη μείωση της έντασης των μυών, άρα στην καλύτερη σωματική υγεία συνολικά. Επιπλέον, αν επιλέξουμε να περπατήσουμε ειδικά το πρωί θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουμε την ημέρα μας με ήρεμο και καθαρό μυαλό. Όλα αυτά τα οφέλη, σε συνδυασμό με ορισμένες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τακτική μέτρια άσκηση έχει θετική επίδραση και στην ποιότητα του ύπνου μας.

Βοηθάει την πέψη

Τόσο η κίνηση όσο και ο περιπατητικός διαλογισμός φαίνεται πως επιταχύνουν τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και πεπτικού μας συστήματος, αφού βοηθούν το φαγητό να κινηθεί και το στομάχι να επιτελέσει το έργο του. Αποτελούν, επιπλέον, από τα καλύτερα όπλα κατά της δυσκοιλιότητας.

Απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψ

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθει από το Τμήμα Άθλησης του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Ταϊλάνδη (2014), οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μελαγχολίας μετά από πρακτικές όπως αυτή του βουδιστικού διαλογισμού περπατήματος (3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες). Το να παραμένουμε δραστήριοι βοηθά σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων της φυσικής μας κατάστασης και τη βελτίωση της διάθεσής μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί συστήνουν καθημερινό (έστω και ολιγόλεπτο) περπάτημα σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Μειώνει το στρες

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη του περπατήματος και του διαλογισμού (ξεχωριστά), όσον αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες. Φαντάσου, λοιπόν, πόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει ο συνδυασμός τους!