Λίγο πολύ όλοι έχουμε επωφεληθεί από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, Artificial Intelligence (AI), στη ζωή μας. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι που το AI δεν μπορεί να κάνει. Από απλά και σύνθετα edit στις φωτογραφίες μας μέχρι brainstorming που χρειαζόμαστε στη δουλειά μας, ακόμη και συμβουλές για φλερτ, το AI φαίνεται να έχει όλες τις απαντήσεις και τις λύσεις που χρειαζόμαστε.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, το δικό μου (πιθανότατα και το δικό σου) προφίλ στο TikTok, έχει γεμίσει με κόσμο που γυμνάζεται με την βοήθεια του AI και μάλιστα δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Είναι όμως ικανό το AI να σε βοηθήσει να γυμναστείς και να σου βγάλει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής;

Πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στη γυμναστική

Πριν απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα μας, ας δούμε πρώτα πώς η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στον χώρο του fitness. Οι εφαρμογές προπόνησης γυμναστικής με τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα προπόνησης με βάση τους στόχους σου, το είδος των προπονήσεων που θέλεις να κάνεις και τον εξοπλισμό που διαθέτεις. Αυτές οι εφαρμογές λαμβάνουν τα δεδομένα ενός μεμονωμένου χρήστη και χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να δημιουργήσουν εξατομικευμένες προπονήσεις, με βάση τις εμπειρίες άλλων χρηστών.

Καθώς ολοκληρώνεις τις προπονήσεις σου η εφαρμογή προσαρμόζει τις επόμενες προπονήσεις σου, ενσωματώνοντας τα σχόλια που παρέχεις σχετικά με το πώς αισθάνθηκες και την απόδοση σου, δηλαδή πόσος χρόνος χρειάστηκε, πόση δουλειά έκανες ή πόσο βάρος σήκωσες.

Πολλές από τις εφαρμογές ενσωματώνουν, επίσης, δεδομένα από smartwatches ή ζώνες που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς. Τα τελευταία χρόνια, οι εφαρμογές γυμναστικής έχουν ενσωματώσει πιο περίπλοκους συνδυασμούς καρδιακών παλμών, χιλιομέτρων και απώλειας θερμίδων για τη δημιουργία νέων προπονήσεων. Στο μέλλον, οι εφαρμογές προπόνησης θα μπορούσαν να συλλέγουν ακόμη περισσότερα δεδομένα για τη μέτρηση της προσπάθειας του ασκούμενου, εκτός από τον καρδιακό παλμό, όπως τη διαστολή των ματιών ή την οξυγόνωση και να τα ενσωματώνουν σε όσα γνωρίζουμε για την επιστήμη της άσκησης, για να παρέχουν όλο και πιο εξατομικευμένη ανατροφοδότηση. Αν και αξίζει να θυμόμαστε ότι περισσότερα δεδομένα δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με καλύτερες συμβουλές.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον γυμναστή σου;

Και ναι και όχι! Ναι, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σου βγάλει ένα πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο θα είναι κατάλληλο για σένα, τους στόχους και την απόδοση σου. Αυτό που κάνει εξαιρετικά καλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι να καθορίζει τα σετ και τις επαναλήψεις σου για να μην χρειάζεται να σκέφτεσαι εσύ το πόσες φορές εκτελείς μια άσκηση, πόσα σετ πρέπει να κάνεις καθώς και το πώς αυτοί οι αριθμοί πρέπει να αλλάζουν όσο προοδεύεις. Επίσης, μια εφαρμογή γυμναστικής που λειτουργεί με AI μπορεί να είναι πιο οικονομική από το να έχεις έναν προσωπικό γυμναστή.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και μερικοί παράγοντες που πρέπει να αναλογιστούμε. Μπορεί οι εφαρμογές να έχουν βίντεο και οδηγίες για το πώς να εκτελείς τις ασκήσεις σου, αλλά αν δεν έχεις κάνει ξανά καθίσματα ή βυθίσεις και γενικότερα ασκήσεις γυμναστικής, είναι καλύτερο να μάθεις αυτές τις κινήσεις δίπλα σε έναν έμπειρο γυμναστή ο οποίος θα μπορεί να εντοπίσει τα λάθη σου και να σε διορθώσει με σκοπό να αποδίδεις καλύτερα, αλλά και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να σου προσφέρει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που καθιστούν την προπόνηση αποτελεσματική. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να σου λέει ότι πρέπει να κάνεις ένα ακόμη σετ, να πιέσεις για μια ακόμη τελευταία επανάληψη ή να τρέξεις ένα παραπάνω χιλιόμετρο, όμως δεν είναι πράγματι εκεί για να σε παρακινήσει. Δεν μπορεί να σου δώσει πραγματικό κίνητρο. Θα έχεις καταλάβει και από μόνη σου ότι πολλές φορές η απόδοση σου στη γυμναστική βασίζεται περισσότερο στην ψυχολογία σου παρά στις σωματικές σου ικανότητες.

Όσο, λοιπόν, αποδοτικό κι αν μπορεί να είναι το πρόγραμμα γυμναστικής που θα σου βγάλει μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, δεν μπορεί να σε διορθώσει σε τεχνικό κομμάτι, να σε προστατεύσει από τραυματισμούς αλλά και να αναπτύξει μαζί σου μια παραπάνω σχέση και αλληλεπίδραση. Δεν θα σε κάνει να γελάσεις και δεν θα σου δώσει κίνητρο μια ημέρα που απλά δεν μπορείς να πιέσεις παραπάνω. Μπορείς να συμβουλευτείς τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν θα πρέπει να στηρίζεσαι σε αυτές!