Ακόμα και αν σε αφήνουν παγερά αδιάφορ@, τα trends που αναπαράγονται κατά κύριο λόγο μέσω social media, διαδίδονται αστραπιαία και πολλές φορές αποκτούν διαστάσεις τσουνάμι, με αποτέλεσμα να μας παρασύρουν όλους στο πέρασμά τους. Αυτό συνέβη με το wellness από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Covid-19. Η αυτοφροντίδα μπήκε στη λίστα με τα χόμπι μας, ανοίγοντας ένα νέο κόσμο με πρακτικές υγείας, διατροφής, άσκησης, ομορφιάς και ευεξίας που άλλαξαν τις ζωές μας.

Αφού μαγειρέψαμε ό,τι μαγειρεύεται, τρέξαμε, περπατήσαμε, κολυμπήσαμε, ποδηλατήσαμε σε γνωστές αλλά και ανεξερεύνητες διαδρομές, εξασκήσαμε διάφορες τέχνες -από ζωγραφική μέχρι κηπουρική– και στραφήκαμε σε φυσικές λύσεις για τα πάντα, ήρθε το 2022 να επαναφέρει κάποιες από τις παλιές μας συνήθειες, αναγκάζοντάς μας να αναζητήσουμε νέες ισορροπίες. Ορισμένα από τα wellness trends που διαμορφώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια αποδείχτηκαν από ανεπαρκή μέχρι επικίνδυνα. Γι’ αυτό καλό είναι να τα αφήσουμε πίσω μας.

1. Διάγνωση influencer

Ο Dr. Google κάνει καριέρα εδώ και πολλά χρόνια, σπέρνοντας τρόμο με τις διαγνώσεις του. Όσοι από εμάς τον έχουμε επισκεφτεί, ορκιστήκαμε αφού απευθυνθήκαμε σε κανονικό γιατρό, να μην ξαναγκουγκλάρουμε συμπτώματά μας. Δεν φανταζόμασταν όμως ότι πολύ σύντομα οι διαγνώσεις θα έρχονταν σπίτι μας, πριν καν τις αναζητήσουμε. Οι influencers, που μέχρι πρότινος μας απασχολούσαν κυρίως σχετικά με το πώς θα ντυθούμε και τι προϊόντα ομορφιάς θα χρησιμοποιήσουμε, άρχισαν να αγγίζουν τα θέματα της υγείας και όχι επιδερμικά αλλά σε βάθος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βομβαρδισμός των χρηστών του TikTok με περιεχόμενο σχετικά με την ψυχική υγεία. Τα βίντεο που αφορούν στον αυτισμό και τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) στο συγκεκριμένο μέσο καταγράφουν δισεκατομμύρια views. Αποτέλεσμα; Πολλά άτομα -συχνά έφηβοι- κάνουν αυτοδιάγνωση και ενίοτε αυτοθεραπεία, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την πορεία της υγείας τους.

2. Τοξικό body positivity

Ως άτομο που κάνω δίαιτα τη μισή μου ζωή (την άλλη μισή τρώω με ενοχές), θα πω ότι καιρός ήταν να εμφανιστεί ένα κίνημα που θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε, να αποδεχτούμε και -γιατί όχι;- να αποθεώσουμε κάθε σώμα ανεξάρτητα από το ύψος, το βάρος και τις καμπύλες του. Όμως η πίεση του να εξυμνούμε τα κάλλη μας κάθε στιγμή, καταλήγει στο άλλο άκρο. Έτσι, τα άτομα που έχουν πχ. παραπανίσια κιλά (δεν έχει σημασία πόσα), αλλά δεν τα καταφέρνουν να συμφιλιωθούν με το σώμα τους, νιώθουν τελικά να κατατρέχονται από το ίδιο το body positivity και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές που δεν μπορούν να αγαπήσουν την εικόνα τους. Όπου πρέπει να πούμε ότι το να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι σε κάθε στιγμή είναι ιδεατό, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο. Αντί να δίνουμε στα συναισθήματά μας γι’ αυτό θετικό ή αρνητικό πρόσημο, είναι προτιμότερο να παρατηρούμε και να αναγνωρίζουμε τι το βάζουμε να κάνει σε καθημερινή βάση. Η παρατήρηση από μόνη της μπορεί να μας οδηγήσει στην εσωτερική ή εξωτερική αλλαγή που θέλουμε να πετύχουμε.

3. Συμπληρώματα για τα πάντα

Στη μετά Covid-19 εποχή όλοι νιώσαμε κάποια στιγμή την ανάγκη να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Και μαζί με αυτό δώσαμε ένα boost και στο αναπνευστικό, την καρδιά, τα οστά, το γαστρεντερικό, τη σεξουαλική ζωή μας και πάει λέγοντας. Η εξοικείωσή μας με τα συμπληρώματα διατροφής έχει ως αποτέλεσμα να δοκιμάζουμε πλέον ανεξέλεγκτα ό,τι διαφημίζεται. Πέρα από οικονομική επιβάρυνση με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, η πρακτική αυτή κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Πριν εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας ένα συμπλήρωμα -ναι, ισχύει και για τα shake πρωτεΐνης- θα πρέπει να συμβουλευόμαστε γιατρό.

4. Σιωπηρή παραίτηση

Μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, πολλοί -κι εγώ μέσα σε αυτούς- δήλωσαν παραίτηση από τη δουλειά, προκειμένου να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, ώστε να καταπιέζονται λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερο. Αρκετοί από τους εναπομείναντες στις δουλειές, εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2022 τη σιωπηρή παραίτηση (quiet quitting). Τι σημαίνει αυτό; Πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, αλλά κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα (εντός ωραρίου φυσικά), δεν αναλαμβάνουν έξτρα ευθύνες και δεν έχουν καμία επαγγελματική φιλοδοξία. Και μπορεί αυτό για κάποιους που συνήθιζαν να προσφέρουν πολλά χωρίς αντίκρισμα να είναι κάπως εξισορροπητικό αλλά ουσιαστικά τους οδηγεί όλους σε τέλμα. Το quiet quitting, όπως είναι ο όρος στα αγγλικά, σε κρατάει σε μια δουλειά που δεν σε ικανοποιεί, ενώ θα μπορούσες να αναζητάς κάτι πιο ταιριαστό στην προσωπικότητά σου και άρα δημιουργικό. To 2023 είναι η χρονιά να ψάξεις και να το βρεις, ώστε να κάνεις ηχηρή την σιωπηρή παραίτηση και να περάσεις ξανά στη δράση.