Δεν θυμάμαι πότε πρωτοξεκίνησε. Όμως έχει σίγουρα περάσει τόσος πολύς καιρός που έγινε δεύτερη φύση μου. Πολύ νωρίς στις ψυχολογικές σπουδές μου έμαθα πως τα συναισθήματα δεν υπάρχουν ποτέ σε μοναξιά. Κάθε άνθρωπος βιώνει, ανά πάσα στιγμή, πολλά διαφορετικά, σε διαφορετικό επίπεδο. Κάπως έτσι διαπίστωσα πως σχεδόν κάθε φορά που νιώθω χαρά, νιώθω κι ενοχές… Τα media είναι γεμάτα φοβερές ειδήσεις, οι αξίες μοιάζουν να καταρρέουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα και, από πάντα, υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι με ανάγκες πολύ πιο επιτακτικές από τις δικές μου, ζώντας σε συνθήκες που δεν μπορώ καν να φανταστώ.

Κι όμως η ζωή μου ήταν πάντα γεμάτη χαρούμενες στιγμές! Και ενώ στις αναποδιές, την απώλεια, τις δυσκολίες μπορώ να βιώσω, ανεμπόδιστα, τη θλίψη, σε εκείνες τις άλλες στιγμές που νιώθω ευτυχισμένη, χαρούμενη, τυχερή – η χαρά συνυπάρχει πάντα μαζί με ενοχές… Κι είμαι σίγουρη πως πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, βρίσκουμε πολλά εμπόδια στο να αισθανθούμε με όλο μας το είναι την πιο αγνή, αφιλτράριστη μορφή χαράς.

Άλλωστε σε μία κοινωνία που διδάσκει, κυρίως τις γυναίκες της, πως η πολλή απόλαυση μέσα από τη ζωή, τις επιδιώξεις ή ακόμα και το ίδιο το σώμα της, είναι κάτι το μεμπτό ίσως και να μαθαίνουμε από παιδιά πως κάθε χαρά συνοδεύεται από το βάρος των ενοχών. Και πόσες γιαγιάδες και μαμάδες δεν έχουν συμβουλέψει να κρύβουμε τη χαρά μας για να μην προκαλούμε… για να μην «μας ματιάσουν»; Πώς μπορούμε, λοιπόν, να γιορτάσουμε κάθε όμορφη στιγμή γνωρίζοντας πως πολλοί στερούνται αυτής της τύχης; Δες παρακάτω τα καλύτερα ψυχολογικά tips για να φέρεις σε ισορροπία τις ενοχές σου και να απολαύσεις κάθε στιγμή χαράς που θα σου φέρει η ζωή από εδώ και πέρα.

1. Επικεντρώσου στην καλοσύνη σου και μοιράσου τη χαρά!

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις ό,τι καλό βιώνεις είναι να τo μοιραστείς. Έτσι η χαρά πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται σε όλους όσους εσύ θα επιλέξεις. Όταν λοιπόν νιώσεις άσχημα επειδή νιώθεις… καλά, θυμήσου πως το να έχεις στόχους και να τους επιτυγχάνεις, ή να έχεις την τύχη με το μέρος σου, ή απλά το να απολαμβάνεις όλα όσα έχεις και ζεις σήμερα, δεν είναι εγωιστικό. Είναι, κυριολεκτικά, αυτό που δίνει στη ζωή μας αξία. Κι η αξία αυτή πολλαπλασιάζεται όταν τη μοιράζεσαι, φωτίζοντας και τις ζωές των άλλων . Μην ακούς λοιπόν τις φωνές των ενοχώ μέσα σου και απόλαυσε κάθε συναίσθημα και κάθε ημέρα με ευγνωμοσύνη.

2. Δώσε στον εαυτό σου άδεια να είναι η προτεραιότητα

Κάτι οι απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής, κάτι η γονεική πραγματικότητα, κάτι οι κοινωνικές “υποχρεώσεις” και απαιτήσεις… είναι πολύ εύκολο μεγαλώνοντας να βάλεις τον εαυτό σου πολύ χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές σου. Αν λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να βάζει διαρκώς τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεσαι ένοχη κάθε φορά που νιώθεις ευτυχισμένη. Άλλωστε για πολλούς η προσωπική ευτυχία ισούται με εγωισμό. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση να σκεφτείς πως οι δικές σου ανάγκες κι επιθυμίες δεν είναι λιγότερο σημαντικές από εκείνες του συντρόφου, των παιδιών ή του manager σου. Βάλε τον εαυτό σου και πάλι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου και διεκδίκησε την ευτυχία σου. Άλλωστε μόνο έτσι θα έχει νόημα και η ευτυχία όλων όσων αγαπάς.

3. Αναζήτησε τις ρίζες των ενοχών σου

Όσο κι αν είναι ένα φαινόμενο που όλοι βιώνουμε κάποτε, η χαρά που συνοδεύεται από ενοχές πολύ συχνά υποδηλώνει την παρουσία ενός μεγαλύτερου πόνου ή ενός ψυχικού τραύματος που φέρουμε χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Γι΄ αυτό κι αν νιώθει αδυναμία να βιώσεις χαρά θα πρέπει να αναζητήσεις τις ρίζες των ενοχών σου, ίσως με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου μέχρι να εντοπίσεις πότε ακριβώς εμφανίζονται οι ενοχές σου. Μήπως κάποιος στο περιβάλλον σου έχει τη διάθεση να τις πυροδοτεί; Μήπως είναι μια συγκεκριμένη κατάσταση, πχ. κάθε φορά που ανεβαίνεις επαγγελματικά; Ρώτησε τον εαυτό σου γιατί νιώθεις έτσι και τι εμπειρίες σου δίδαξαν ένα τέτοιο συναισθηματικό μοτίβο.

4. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και τους άλλους

Πολλές φορές οι ενοχές έρχονται… διπλές. Ενοχές που νιώθουμε ευτυχία. Ενοχές που νιώθουμε ενοχές που νιώθουμε ευτυχία. Το έπιασες το μοτίβο, έτσι; Τα συναισθήματα ωστόσο απλά εμφανίζονται και εξαφανίζονται χωρίς να περνούν, απαραίτητα, από το φίλτρο της λογικής. Γι’ αυτό δώσε στον εαυτό σου την άδεια να νιώσει ό,τι νιώθει, χωρίς επίκριση. Και συγχώρεσε τον εαυτό σου για κάθε φορά που έχεις νιώσει ενοχή, για κάθε φορά που δεν έχεις κατακτήσει τους στόχους σου και για κάθε φορά που τους έχει φτάσει! Για κάθε φορά που έχεις κάνει μια κακή επιλογή και για κάθε φορά που έχεις κάνει κάτι καλό. Έπειτα πρόσφερε και στους άλλους, απλόχερα, τη συγχώρεση και επικεντρώσου στο να απολαμβάνεις το σήμερα με κάθε τρόπο και χωρίς φόβο. Πρόσφερε λίγο παραπάνω αγάπη στον εαυτό σου κάθε μέρα και δες τις ενοχές σου να εξαφανίζονται…