Σε μία απαιτητική και έντονη καθημερινότητα, όλοι χρειαζόμαστε μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Οι διαφορετικοί τύποι αυτοφροντίδας έρχονται να σε βοηθήσουν ακριβώς σε αυτό, δηλαδή να σε καθοδηγήσουν ως προς τους τρόπους που μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα δεν έχει σχέση μόνο με μάσκες προσώπου και σπα. Η αυτοφροντίδα είναι οποιαδήποτε δράση που κάνεις για να σε φροντίσεις και να σε βοηθήσεις αν συνδεθείς με τον εαυτό σου.

Σε αυτή τη λογική, υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι αυτοφροντίδας. Αξιολόγησε τις ανάγκες σου, πειραματίσου και βρες τι σου ταιριάζει. Θυμήσου πως δεν υπάρχουν «οδηγίες σωστής χρήσης» και ο τρόπος που φροντίζεις τον εαυτό σου μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Κάτι που σε ωφελεί σήμερα, μπορεί αύριο να μην έχει νόημα και αυτό είναι εντάξει. Άνοιξε το μυαλό και την καρδιά σου στις διαφορετικές πρακτικές που θα ανακαλύψεις παρακάτω.

6 τύποι αυτοφροντίδας για να δοκιμάσεις: 

1. Σωματική αυτοφροντίδα

Η σωματική φροντίδα σχετίζεται με ό,τι βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση και το wellbeing σου γενικότερα. Ναι, μπορεί να είναι μία απαιτητική προπόνηση, αλλά μπορεί να είναι ένα διάλειμμα για περπάτημα κατά τη διάρκεια της δουλειάς, μία βόλτα στη φύση με έναν φίλο, ένας καλός και ποιοτικός ύπνος, μία πρακτική yoga, χορός κ.ά. Για την ακρίβεια, οτιδήποτε εμπλέκει την κίνηση στη ζωή σου.

Διάβασε επίσης: To forest bathing μάς κάνει καλό (ξέρεις τι είναι;)

2. Συναισθηματική αυτοφροντίδα

Η συναισθηματική φροντίδα αφορά δράσεις που θα σε βοηθήσουν να συνδεθείς με τα συναισθήματά σου. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις ενσυνειδητότητας και διαλογισμού, ψυχοθεραπεία, καταγραφή ημερολογίου κ.ά.

3. Πνευματική αυτοφροντίδα

Αφορά όλα όσα διεγείρουν το μυαλό και τη νοημοσύνη σου και επεκτείνουν τις γνώσεις σου. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, τα παζλ, η επίσκεψη σε ένα μουσείο, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, η ενασχόληση με νέα χόμπι ή η παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ είναι μόνο μερικές πρακτικές προτάσεις για να ασχοληθείς με την πνευματική αυτοφροντίδα σου.

4. Κοινωνική αυτοφροντίδα

Ανεξάρτητα αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής χαρακτήρας, η κοινωνική αυτοφροντίδα σχετίζεται με την επαφή μας με άλλους ανθρώπους και εμβαθύνει τις σχέσεις σου με τους άλλους. Συνάντησε αγαπημένους φίλους, πάρε τηλέφωνο ανθρώπους που βρίσκονται μακριά σου, πες μία καλημέρα στους ανθρώπους που δουλεύουν στο καφέ απ´όπου περνάς καθημερινά, βρες χρόνο να επισκεφθείς την οικογένεια σου κ.ά.

5. Τύποι αυτοφροντίδας: Αισθητηριακή

Αυτό το είδος αυτοφροντίδας βοηθά στη μείωση του άγχους σου με «όχημα» τις αισθήσεις σου και εστίαση σε όλα όσα σε χαλαρώνουν. Μπορείς να ανάψεις ένα αρωματικό κερί, να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, να επιλέξεις ένα comfort φαγητό, να κοιμηθείς σε φρεσκοπλυμμένα σεντόνια κ.ά.

6. Τύποι αυτοφροντίδας: Πρακτική

Η πρακτική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει καθήκοντα σε ουσιώδεις τομείς της ζωής σου και θα σε βοηθήσει να προλάβεις μελλοντικές, αγχωτικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε δημιουργία budget, οργάνωση ντουλάπας κ.ά.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν: 

10 τρόποι να αναβαθμίσεις την αυτοφροντίδα σου
Η αυτοφροντίδα δεν είναι αυτό που πιστεύεις
Πόση αυτοβελτίωση χρειαζόμαστε τελικά;