4 συμβουλές για βελτίωση της διατροφής σου - Love Yourself Magazine
Απρ 27, 2024
4 συμβουλές για να βελτιώσεις τη διατροφή σου φέτος
© Dziana Hasanbekava / Pexels

4 συμβουλές για να βελτιώσεις τη διατροφή σου φέτος

Η βελτίωση της διατροφής μας είναι ένας διαχρονικός τρόπος για να εστιάσουμε στη φροντίδα του εαυτού μας. Κι αν γνωρίζουμε κάτι καλά είναι ότι οι διατροφικές επιλογές μας μαρτυρούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό και την ποιότητα της υγείας μας. Πράγματι, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διατροφής σου φέτος και φέρουν και την «υπογραφή» της Ελευθερίας Κεφάλα, διαιτολόγου – διατροφολόγου.

Διάβασε επίσης: Οι διατροφικές τάσεις για το 2022

4 συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής σου:

1. Δώσε προτεραιότητα στην υγεία του μικροβιώματος

Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική και ενώ μπορεί να παίρνεις ήδη ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, τώρα είναι η στιγμή για να δώσεις προτεραιότητα στην προσθήκη τροφών φιλικών προς το έντερο, όχι μόνο με προβιοτικά (τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το ξινολάχανο, κεφίρ, κ.λπ.), αλλά και με πρεβιοτικά. «Έχουμε ακούσει για τα προβιοτικά πολλά χρόνια πριν και τα τελευταία χρόνια εστιάζουμε και στα πρεβιοτικά (η πηγή «τροφής» για τα προβιοτικά) που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου», λέει η Ελευθερία Κεφάλα. Με άλλα λόγια, αυτό το προβιοτικό συμπλήρωμα ή μια κουταλιά κεφίρ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα αν τα ευεργετικά βακτήρια δεν έχουν «τροφή» για να το κρατήσουν ζωντανό. Έτσι, επίλεξε πρεβιοτικά που θα βρεις σε τροφές, όπως οι μπανάνες, η πικραλίδα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια τα σπαράγγια κ.ά.

2. Για βελτίωση της διατροφής σου επίλεξε τροφές για την καλύτερη διαχείριση του άγχους

Από τότε που το άγχος κυρίευσε τις ζωές μας το 2020, όλοι συνειδητοποιήσαμε πολύ περισσότερο πόσο σημαντική είναι η άσκηση, η αυτοφροντίδα, το μεσημεριανό διάλειμμα κ.ά. Τώρα, είναι σημαντικό να μελετήσουμε και τη διατροφή ως έναν τρόπο διαχείρισης του άγχους. Και όχι, δεν εννοούμε εκείνη τη βάφλα με πραλίνα και μπισκότο στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. «Δώσε περισσότερη έμφαση στα προσαρμογόνα βότανα και στις τροφές που είναι υγιεινές για τον εγκέφαλο», λέει η διατροφολόγος. Για να ξεκινήσεις, ενσωμάτωσε περισσότερες τροφές που είναι γνωστές ότι συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή λιπαρά ψάρια και πειραματίσου με καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσάι matcha για να δεις αν παρατηρείς διαφορά στο επίπεδο του στρες.

3. Προσαρμογόνα στα τρόφιμα

Καθώς προσαρμογόνα (adaptogens), όπως το τζίνσενγκ, το γαϊδουράγκαθο, η τσουκνίδα κ.ά. βρίσκονται ήδη στις συστάσεις συμπληρωμάτων και τις ρουτίνες ευεξίας, ο σύγχρονος κόσμος έχει αρχίσει και εξοικειώνεται με τις αρχαίες υπερτροφές που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε αρχαίες παραδόσεις, όπως η Αγιουρβέδα και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική. «Τα προσαρμογόνα είναι ενώσεις που βοηθούν στην ανακούφιση του στρες, έχουν ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία. Αυτά είναι φυτικής προέλευσης και μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του στρες και του άγχους», λέει η Ελευθερία Κεφάλα. Παρόλο που μπορεί να έχεις δει προσαρμογόνα σε μορφή χαπιού ή σκόνης, στο μέλλον θα τα βλέπεις πολύ πιο συχνά στα αγαπημένα σου προϊόντα διατροφής, από smoothies μέχρι τσάγια και γιαούρτια. Δώσε τους σημασία!

4. Καλλιέργησε τα δικά σου προϊόντα

«Από βότανα μέχρι φρούτα και λαχανικά, μπορείς να επωφεληθείς από την καλλιέργεια τους στο σπίτι», επισημαίνει η διατροφολόγος. «Έχεις περισσότερο έλεγχο της ποσότητας των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθεσαι και η κηπουρική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας». Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι (ακόμα και στις πόλεις) βασίζονται όλο και λιγότερο σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές και αναπτύσσουν τα δικά τους προϊόντα, εφόσον φυσικά αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν έχεις αυλή, ένας εσωτερικός κήπος με βότανα είναι μία καλή αρχή, σε ένα περβάζι ή με ένα φως που μιμείται το φως του ήλιου. Ανεξάρτητα από το πώς αποφασίσεις να καλλιεργήσεις τα δικά σου προϊόντα, θα έχεις πιο υγιεινά, καθαρότερα και φθηνότερα βότανα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα σου.

Η Ελευθερία Κεφάλα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος και ανήκει στην ομάδα του Health Nutrition Balance (@healthnutritionbalance). 

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν: 

Δίαιτα FODMAP: Η διατροφή για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
12 βασικές συμβουλές για έξυπνη και υγιεινή διατροφή
Διατροφικές τάσεις 2022: Πού στρέφεται το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά;