Αν όταν δίνεις προσοχή στον εαυτό σου, παρατηρείς ότι δεν αισθάνεσαι υγιής, δεν έχεις αρκετή ενέργεια ή ζωντάνια, τότε ήρθε η ώρα να… αλλάξεις πορεία και να υιοθετήσεις μία έξυπνη και υγιεινή διατροφή! Η αρχή της νέας χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία να βάλεις σε εφαρμογή το σχέδιό σου.

Αποφάσισε καταρχήν ότι αυτό που επιθυμείς είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου, να προστατεύσεις την υγεία σου, να εναρμονιστείς με μια ζωή ισορροπημένη, ουσιαστική και ωφέλιμη. Κατανόησε πόσο βασική και σημαντική είναι η αλλαγή στον τρόπο διατροφής.

Ενώ είναι γνωστά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, οι συμβουλές της επιστήμης, οι γκρίνιες των γιατρών και των ειδικών υγείας, συνήθως αγνοούνται οι συμβουλές των γιόγκι και των γκουρού. Τι λέει η αγιουρβέδα; Τι πρεσβεύουν στο θέμα «υγιεινή διατροφή» τα φιλοσοφικά συστήματα αιώνων; Τι μπορούμε να υιοθετήσουμε; Ποιες συμβουλές τους υποστηρίζονται και από τη δυτική ιατρική; Ποια έξυπνα tips θα χρησιμεύσουν στον νέο μας εαυτό, ο οποίος αποφάσισε τελικά να τρώει έξυπνα;

Διάβασε τις συμβουλές/κανόνες που προτείνουμε, μελέτησε παραπάνω, πέταξε από την κουζίνα καθετί που μπορεί να σε παρασύρει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, οργανώσου και κλείσε ραντεβού με τον υγιή εαυτό σου.

Οι συμβουλές για να τρώτε έξυπνα
Pexels

Οι συμβουλές έξυπνη και υγιεινή διατροφή

Πρόσθεσε κουρκoυμά (turmeric) στη διατροφή σου

Πρόκειται για ένα από τα πιο θεραπευτικά μπαχαρικά, το οποίο χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην Ασία ακριβώς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μεταξύ πολλών άλλων χαρισμάτων που έχει, είναι αντιβακτηριακό, δρα κατά των φλεγμονών και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην πέψη και δρα εναντίον των λοιμώξεων. Η γεύση του είναι έντονα γήινη. Μπορείς να τον προσθέσεις ως σκόνη (βιολογική) στο τσάι σου, στις βραστές σαλάτες, στα ψητά και βραστά πουλερικά και κρεατικά. Προσοχή όμως, για μέγιστη απορρόφηση πρέπει να το συνδυάζεις με μπόλικο μαύρο πιπέρι (ναι, ακόμα και στο τσάι).

Προτίμησε την κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων φαγητών

Αν είσαι αυτό που τρως, δεν θα προτιμούσες να είσαι ένα θρεπτικό, ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο και ισορροπημένο γεύμα, παρά ένα κρύο περίσσευμα της προηγούμενης μέρας; Έχει αποδειχτεί πως οτιδήποτε κάτω από τη θερμοκρασία του σώματός μας συστέλλει τα τριχοειδή μας αγγεία και όταν συμβαίνει αυτό επηρεάζεται η σωστή ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Η αφομοίωση, η απορρόφηση και η πέψη υπολειτουργούν. Ο τρόπος να απολαύσεις το φαγητό σου είναι με ησυχία και με όλες τις αισθήσεις παρούσες.

Κάνε meal prep

Σκέψου τα γεύματά σου και οργάνωσέ τα έτσι ώστε να έχουν μια κανονικότητα. Μην παραλείπεις γεύματα. Φρόντισε να τρως σε σωστή στάση, καθιστή, με την πλάτη όρθια.

Μη χαζολογάς όταν τρως

Μη βλέπεις τηλεόραση, μην κοιτάς το κινητό σου, μη μιλάς. Συγκεντρώσου, χαλάρωσε και έλα σε επαφή με το φαγητό σου. Θα εκπλαγείς από την ικανοποίηση, την πληρότητα που θα νιώσεις και από το πόσο θετικά θα επηρεαστεί η πέψη σου.

Μάσησε όσο περισσότερο μπορείς

Οι γιόγκι λένε τουλάχιστον 24 φορές ώστε να ξεκινήσει η χώνεψη της τροφής στο στόμα (το σάλιο περιέχει πεπτικά ένζυμα) και να γίνει πιο εύκολη η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Το να τρως αργά συμβάλλει και στη μείωση βάρους, καθώς έχει αποδειχτεί ότι με αυτόν τον τρόπο τρώμε λιγότερο.

Περίμενε 2 λεπτά πριν ξεκινήσεις το φαγητό όταν έχεις το πιάτο μπροστά σου

Έτσι βοηθάς τον εαυτό σου να συντονιστεί με αυτό που είσαι έτοιμη να κάνεις, δεν υποκύπτεις στην πείνα, που συνήθως οδηγεί στην καταβρόχθιση της τροφής, ενώ δημιουργείται ένα αίσθημα ελέγχου και αρμονίας που ενισχύει τη διάθεση και έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Να τρως σύμφωνα με την ηλικία σου και τις δραστηριότητές σου

Καθώς μεγαλώνουμε η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τις τροφές μειώνεται. Επιπλέον, επηρεάζεται από τον βαθμό άσκησης και κίνησης που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα. Η επιλογή τροφών είναι πολύ σημαντική ώστε να μην επιβαρύνονται η πέψη, οι άλλοι μηχανισμοί του σώματος και κατ’ επέκταση η υγεία μας. Αυτό ίσως σημαίνει να μειώσεις τα γεύματα σε δύο την ημέρα και να συμπληρώσεις το τρίτο με ένα ελαφρύ σνακ. Η υπερκατανάλωση θερμίδων που δεν «καίγονται» δεν είναι καλή ιδέα.

Μείωσε σημαντικά τα 3 λευκά: το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι

Πρόσθεσε μπαχαρικά, χρησιμοποίησε μέλι και ξηρούς καρπούς. Τα οφέλη είναι γνωστά, τόσο για το βάρος, την αρτηριακή πίεση και την καλή λειτουργία του εντέρου, όσο και για την υγεία συνολικά.

Μην πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος

Πιες όσο νερό θέλεις 30 λεπτά πριν ή 30 λεπτά με μία ώρα μετά το γεύμα. Το νερό βοηθά στην αποτοξίνωση, επιβραδύνει όμως την πέψη.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου να φάει κάτι που δεν αντέχει

Άκουσέ τον και προσάρμοσε το διαιτολόγιό σου ανάλογα. Οι υγιεινές επιλογές είναι πολλές. Οδηγός σου θα πρέπει να είναι το αν με τις διατροφικές επιλογές που κάνεις αισθάνεσαι υγιής, ορεξάτη, έχεις καλή πέψη και όρεξη για καλό, θρεπτικό και υγιεινό φαγητό.

Πιες αρκετά ζεστά ροφήματα την ημέρα

Κατά προτίμηση, σκέτα ή με μέλι. Βοηθούν πολύ στην αποτοξίνωση και στην πέψη και φτιάχνουν τη διάθεση.

Απόφυγε όσο γίνεται περισσότερο τα αεριούχα και το αλκοόλ

Κάνουν κατακράτηση υγρών, επιβραδύνουν την πέψη και καταστρέφουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που καταναλώνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όταν είσαι έτοιμη για δραστικές αλλαγές, κρατήσου. Θυμήσου ότι ο οργανισμός θέλει χρόνο να προσαρμοστεί. Συζήτησε τις προθέσεις σου με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σου. Οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες.