Αν όταν δίνετε προσοχή στον εαυτό σας, παρατηρείτε ότι δεν αισθάνεστε υγιείς, δεν έχετε αρκετή ενέργεια ή ζωντάνια, τότε ήρθε η ώρα να… αλλάξετε πορεία και να υιοθετήσετε μία έξυπνη και υγιεινή διατροφή! Η αρχή της νέας χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε σε εφαρμογή το σχέδιό σας.

Αποφασίστε καταρχήν ότι αυτό που επιθυμείτε είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας, να προστατεύσετε την υγεία σας, να εναρμονιστείτε με μια ζωή ισορροπημένη, ουσιαστική και ωφέλιμη. Κατανοήστε πόσο βασική και σημαντική είναι η αλλαγή στον τρόπο διατροφής.

Ενώ είναι γνωστά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, οι συμβουλές της επιστήμης, οι γκρίνιες των γιατρών και των ειδικών υγείας, συνήθως αγνοούνται οι συμβουλές των γιόγκι και των γκουρού. Τι λέει η αγιουρβέδα; Τι πρεσβεύουν στο θέμα «υγιεινή διατροφή» τα φιλοσοφικά συστήματα αιώνων; Τι μπορούμε να υιοθετήσουμε; Ποιες συμβουλές τους υποστηρίζονται και από τη δυτική ιατρική; Ποια έξυπνα tips θα χρησιμεύσουν στον νέο μας εαυτό, ο οποίος αποφάσισε τελικά να τρώει έξυπνα;

Διαβάστε τις συμβουλές/κανόνες που προτείνουμε, μελετήστε παραπάνω, πετάξτε από την κουζίνα καθετί που μπορεί να σας παρασύρει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, οργανωθείτε και κλείστε ραντεβού με τον υγιή εαυτό σας!

Οι συμβουλές για να τρώτε έξυπνα

Pexels

Οι συμβουλές έξυπνη και υγιεινή διατροφή

 • Προσθέστε κουρκoυμά (turmeric) στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο θεραπευτικά μπαχαρικά, το οποίο χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην Ασία ακριβώς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μεταξύ πολλών άλλων χαρισμάτων που έχει, είναι αντιβακτηριακό, δρα κατά των φλεγμονών και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην πέψη και δρα εναντίον των λοιμώξεων. Η γεύση του είναι έντονα γήινη. Μπορείτε να τον προσθέσετε ως σκόνη (βιολογική) στο τσάι σας, στις βραστές σαλάτες, στα ψητά και βραστά πουλερικά και κρεατικά. Προσοχή όμως, για μέγιστη απορρόφηση πρέπει να το συνδυάζετε με μπόλικο μαύρο πιπέρι (ναι, ακόμα και στο τσάι).
 • Προτιμήστε την κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων φαγητών. Αν είστε αυτό που τρώτε, δεν θα προτιμούσατε να είστε ένα θρεπτικό, ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο και ισορροπημένο γεύμα, παρά ένα κρύο περίσσευμα της προηγούμενης μέρας; Έχει αποδειχτεί πως οτιδήποτε κάτω από τη θερμοκρασία του σώματός μας συστέλλει τα τριχοειδή μας αγγεία και όταν συμβαίνει αυτό επηρεάζεται η σωστή ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Η αφομοίωση, η απορρόφηση και η πέψη υπολειτουργούν. Ο τρόπος να απολαύσετε το φαγητό σας είναι με ησυχία και με όλες τις αισθήσεις παρούσες.
Οι συμβουλές για να τρώτε έξυπνα

Daria Shevtsova / Pexels

 • Σκεφτείτε τα γεύματά σας και οργανώστε τα έτσι ώστε να έχουν μια κανονικότητα. Μην παραλείπετε γεύματα. Φροντίστε να τρώτε σε σωστή στάση, καθιστοί, με την πλάτη όρθια.
 • Μη χαζολογάτε όταν τρώτε. Μη βλέπετε τηλεόραση, μην κοιτάτε το κινητό σας, μη μιλάτε. Συγκεντρωθείτε, χαλαρώστε και ελάτε σε επαφή με το φαγητό σας. Θα εκπλαγείτε από την ικανοποίηση, την πληρότητα που θα νιώσετε και από το πόσο θετικά θα επηρεαστεί η πέψη σας.
 • Μασήστε όσο περισσότερο μπορείτε. Οι γιόγκι λένε τουλάχιστον 24 φορές ώστε να ξεκινήσει η χώνεψη της τροφής στο στόμα (το σάλιο περιέχει πεπτικά ένζυμα) και να γίνει πιο εύκολη η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Το να τρώτε αργά συμβάλλει και στη μείωση βάρους, καθώς έχει αποδειχτεί ότι με αυτόν τον τρόπο τρώμε λιγότερο.
 • Περιμένετε 2 λεπτά πριν ξεκινήσετε το φαγητό όταν έχετε το πιάτο μπροστά σας. Έτσι βοηθάτε τον εαυτό σας να συντονιστεί με αυτό που είστε έτοιμοι να κάνετε, δεν υποκύπτετε στην πείνα, που συνήθως οδηγεί στην καταβρόχθιση της τροφής, ενώ δημιουργείται ένα αίσθημα ελέγχου και αρμονίας που ενισχύει τη διάθεση και έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.
 • Να τρώτε σύμφωνα με την ηλικία σας και τις δραστηριότητές σας. Καθώς μεγαλώνουμε η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τις τροφές μειώνεται. Επιπλέον, επηρεάζεται από τον βαθμό άσκησης και κίνησης που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα. Η επιλογή τροφών είναι πολύ σημαντική ώστε να μην επιβαρύνονται η πέψη, οι άλλοι μηχανισμοί του σώματος και κατ’ επέκταση η υγεία μας. Αυτό ίσως σημαίνει να μειώσετε τα γεύματα σε δύο την ημέρα και να συμπληρώσετε το τρίτο με ένα ελαφρύ σνακ. Η υπερκατανάλωση θερμίδων που δεν «καίγονται» δεν είναι καλή ιδέα.
Οι συμβουλές για να τρώτε έξυπνα

Vojtch / Pexels

 • Μειώστε σημαντικά τα 3 λευκά: το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε μπαχαρικά, χρησιμοποιήστε μέλι και ξηρούς καρπούς. Τα οφέλη είναι γνωστά, τόσο για το βάρος, την αρτηριακή πίεση και την καλή λειτουργία του εντέρου, όσο και για την υγεία συνολικά.
 • Μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πιείτε όσο νερό θέλετε 30 λεπτά πριν ή 30 λεπτά με μία ώρα μετά το γεύμα. Το νερό βοηθά στην αποτοξίνωση, επιβραδύνει όμως την πέψη.
 • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει κάτι που δεν αντέχει. Ακούστε τον και προσαρμόστε το διαιτολόγιό σας ανάλογα. Οι υγιεινές επιλογές είναι πολλές. Οδηγός σας θα πρέπει να είναι το αν με τις διατροφικές επιλογές που κάνετε αισθάνεστε υγιείς, ορεξάτοι, έχετε καλή πέψη και όρεξη για καλό, θρεπτικό και υγιεινό φαγητό.
Οι συμβουλές για να τρώτε έξυπνα

Daria Shevtosva / Pexels

 • Πιείτε αρκετά ζεστά ροφήματα την ημέρα. Κατά προτίμηση, σκέτα ή με μέλι. Βοηθούν πολύ στην αποτοξίνωση και στην πέψη και φτιάχνουν τη διάθεση.
 • Αποφύγετε όσο γίνεται περισσότερο τα αεριούχα και το αλκοόλ. Κάνουν κατακράτηση υγρών, επιβραδύνουν την πέψη και καταστρέφουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που καταναλώνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, όταν είστε έτοιμοι για δραστικές αλλαγές, κρατηθείτε. Θυμηθείτε ότι ο οργανισμός θέλει χρόνο να προσαρμοστεί. Συζητήστε τις προθέσεις σας με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας. Οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

10 τρόποι για να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή χωρίς δίαιτα
10 τρόποι να ενισχύσεις τη φυσική αποτοξίνωση του σώματος