Πριν από μερικά χρόνια αν μας έλεγε κάποιος για αποδράσεις που θα κάναμε χωρίς να βγούμε από το σπίτι μας, θα πιστεύαμε ότι μας κοροϊδεύει. Μετά τον Covid όμως και αφού λίγο ή πολύ όλοι μας μαγειρέψαμε, είδαμε ταινίες, καλλιτεχνήσαμε, κάναμε cocooning εντός λίγων ή πολλών τετραγωνικών, αλλά πάντα στα όρια του σπιτιού μας, διαπιστώσαμε ότι η απόδραση δεν έχει ως προαπαιτούμενο τη μετακίνηση και το ταξίδι.
Ο όρος staycation έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα χρόνια της καραντίνας αν και προϋπήρχε από το 2005. Σε travel blog αναφέρεται ότι η λέξη πρωτοακούστηκε στη διάρκεια τηλεοπτικού σόου από τον Καναδό κωμικό Brent Butt. Σήμερα ο όρος συμπεριλαμβάνεται στο λεξικό του Cambridge και η ερμηνεία που δίνεται είναι: διακοπές που κάνεις στο σπίτι ή κοντά στο σπίτι σου αντί να ταξιδέψεις σε άλλο μέρος. Όπως ήταν επόμενο η αύξηση του κόστους της ενέργειας και συνολικά του κόστους ζωής, έφερε το staycation ψηλά στη λίστα με τα τουριστικά trends. Και τα καλά νέα είναι ότι για να το απολαύσεις δεν χρειάζεται ούτε να κλείσεις εγκαίρως θέση, ούτε να μαζέψεις χρήματα. Αρκεί μόνο να ετοιμάσεις το πλάνο staycation που ταιριάζει στη δική σου περίπτωση.
«Το τέλειο staycation δεν έχει κανόνες» γράφει στο site της η ειδικός σε θέματα τακτοποίησης Marie Kondo για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Είναι αυτό που σου δίνει χαρά!» Με αυτό το δεδομένο σου παρέχει 6 συμβουλές για να το οργανώσεις όπως σου ταιριάζει:
1. Φαντάσου το δικό σου ιδανικό «ταξίδι»
Υπάρχουν άπειρες ιδέες για να περάσεις καλά στη βάση σου ή σε απόσταση αναπνοής από αυτή. Γι’ αυτό καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο να τις σκεφτείς και να τις καταγράψεις. Στο brainstorming θα σε βοηθήσουνε ερωτήσεις όπως αυτές: Τι είδους εμπειρίες σου αρέσουν; Και τι είδους εμπειρίες λείπουν από την καθημερινότητά σου; Έχεις περισσότερη ανάγκη από χαλάρωση και ξεκούραση ή από αφύπνιση και ενεργοποίηση; Θα προτιμούσες να κινηθείς στα όρια του σπιτιού, της γειτονιάς ή της πόλης σου; Θα έχεις συνοδοιπόρους στο staycation σου; Κι αν ναι, ποιοι θα είναι και τι ακριβώς απολαμβάνεις να κάνεις μαζί τους;
2. Όρισε το budget σου
Το ότι δεν θα πας μακριά από το σπίτι σου, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξοδέψεις χρήματα. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει από επίσκεψη σε αξιοθέατα μέχρι διαμονή σε τοπικό ξενοδοχείο. Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως στη θεωρητικά low-cost απόδρασή σου, κάνε έναν προϋπολογισμό βάσει των δραστηριοτήτων που θα επιλέξεις. Μην ανησυχείς αν δεν θες να ξοδέψεις ούτε 1 ευρώ. Στο τέλος του κειμένου θα βρεις αρκετές low ή no-budget ιδέες.
3. Βγάλε πρόγραμμα
…και βγάλε εκτός προγράμματος τα υποχρεωτικά σου καθήκοντα. Δεν είναι εύκολο να μπεις σε mood διακοπών ενώ κινείσαι στα μέρη που αποτελούν το φόντο της ρουτίνας σου. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή αρκεί να αφαιρέσεις από τα συστατικά τα στοιχεία που δεν θέλεις να έχουν οι αποδράσεις σου. Όπως για παράδειγμα δεν θα ήθελες να βάζεις πλυντήρια στις διακοπές σου ή να απαντάς στα mail της δουλειάς, μην το κάνεις ούτε στο staycation σου.
4. Σχεδίασε το μενού
Ακόμα κι αν η γευσιγνωσία δεν είναι στα ενδιαφέροντά σου, το καλό φαγητό βοηθάει στην καλοπέραση. Σκέψου πού θα ήθελες να ταξιδέψεις και τι θα ήθελες να φας στον προορισμό σου. Προμηθεύσου τα αντίστοιχα υλικά και πειραματίσου σπίτι σου ή εναλλακτικά παράγγειλε το γεύμα σου από έξω. Αν το budget σου το επιτρέπει, είναι η τέλεια ευκαιρία να δοκιμάσεις το φαγητό σε εστιατόριο που έχεις εντοπίσει εδώ και καιρό.
5. Συμμάζεψε τον χώρο σου
Είπαμε να αφήσεις τις δουλειές εκτός πλάνου staycation αλλά ειδικά αν έχεις σκοπό να κινηθείς μόνο εντός σπιτιού, καλό είναι να το τακτοποιήσεις. Η χαλαρωτική αίσθηση της διαμονής σε ξενοδοχείο οφείλεται μεταξύ άλλων στα καθαρά σεντόνια, τις αφράτες πετσέτες, το συμμαζεμένο χώρο. Τώρα εσύ θα είσαι ο επίσημος προσκεκλημένος σου και πρέπει να μείνεις με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ναι, ήρθε επιτέλους η ώρα να χρησιμοποιήσεις λευκά είδη ή σερβίτσια που κρατάς για τους φιλοξενούμενούς σου.
6. Ρίξε ρυθμούς
Έχεις 2-3 μέρες να “ταξιδέψεις”, οπότε ξεκίνα με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να τα δεις και να τα κάνεις όλα σε αυτό το διάστημα. Τώρα που τα υποχρεωτικά βρίσκονται εκτός λίστας, αξιοποίησε το χρόνο που μένει για ύπνο ή τελετουργικά χαλάρωσης -ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για σένα: από το να κάνεις διαλογισμό μέχρι να αρωματίσεις το χώρο με αιθέρια έλαια.
Λίστα to-do για staycation:
- Επίσκεψη σε μουσεία και γκαλερί
- Βόλτα σε αρχιτεκτονικά αξιοθέατα
- Spa στο σπίτι (αφρόλουτρο, απολέπιση, μανικιούρ, πεντικιούρ) ή σε στούντιο ομορφιάς (μασάζ, χαμάμ, καθαρισμός προσώπου)
- Καφές στην αυλή
- Πικνίκ σε πάρκο
- Πεζοπορία
- Φεστιβάλ ταινιών στο σπίτι
- Γευσιγνωσία φαγητών ή ποτών
- Sleepover με φίλους
- Μουσική και χορός
- Virtual tour σε προορισμό της αρεσκείας σου
- Road trip στην περιοχή (π.χ. σε χωριά)
- Βόλτες με ποδήλατο
- Διάβασμα βιβλίων
- Outdoor δραστηριότητες
- Συλλογή βοτάνων
- Αλλαγή της διακόσμησης σε ένα δωμάτιο
- DYI projects
- Θεατρικές παραστάσεις/συναυλίες online
- Επιτραπέζια παιχνίδια