Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες γίνονται φυτοφάγοι, για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, σε  μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στις φυτικές τροφές. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη διατροφικής καθοδήγησης των φυτοφάγων, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, από εμάς τους επιστήμονες διαιτολόγους. Πάμε να δούμε πώς θα γίνεις χορτοφάγος βήμα βήμα με τις συμβουλές του διαιτολόγου-διατροφολόγου Κωνσταντίνου Κούτσικα. Για να γίνει κάποιος φυτοφάγος, καλό είναι να το κάνει σταδιακά. Η έγκυρη ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χορτοφάγος βήμα- βήμα: Η μετάβαση

Ας δούμε πώς μπορείς να γίνεις χορτοφάγος βήμα- βήμα:

Βήμα 1ο: Το πρώτο διάστημα, αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη μελέτη των βασικών στοιχείων της φυτοφαγίας, μέσω βιβλίων ή έγκυρων διαδικτυακών πηγών. Μελέτησε τόσο τρόπους επίτευξης επάρκειας θρεπτικών συστατικών, αλλά και συνταγές μαγειρέματος με βάση τις φυτικές τροφές.

Ταυτόχρονα, κατάγραψε ποια φαγητά που ήδη καταναλώνεις, ανήκουν στη φυτοφαγική διατροφή. Θα εκπλαγείς πόσα πολλά φαγητά δεν περιέχουν κρέας.

Χορτοφάγος βήμα-βήμα
Adam Bartoszewicz/ Unsplash

Βήμα 2ο: Το επόμενο διάστημα προσπάθησε να μειώσεις τις ημέρες που καταναλώνεις κρέας. Ξεκίνα βγάζοντας από τη διατροφή σου τα κρεατικά που δεν συμπαθείς ιδιαίτερα και επομένως δεν θα σου λείψουν.

Σχεδίασε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, φροντίζοντας να μην καταναλώνεις κρέας περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα. Αναζήτησε μαγαζιά και εστιατόρια από όπου μπορείς να προμηθευτείς φτηνά και ποιοτικά φυτικά προϊόντα.

Βήμα 3ο: Αναζήτησε ανθρώπους που είναι ήδη φυτοφάγοι και μίλα μαζί τους. Ρώτησέ τους ό,τι σε απασχολεί και σε προβληματίζει πάνω στην χορτοφαγική διατροφή. Διασταύρωσε τις πληροφορίες που σου δίνουν, με εκείνες που εσύ έχεις διαβάσει.

Ξεκίνα να κρατάς ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις την πορεία σου και να επικεντρωθείς στα στοιχεία που σε δυσκολεύουν.

Βήμα 4ο: Ξεκίνα την εξάσκηση. Κάλεσε φίλους να δοκιμάσουν τα χορτοφαγικά σου φαγητά και αξιολόγησε τις δυσκολίες που συναντάς όταν βγαίνεις έξω για φαγητό.

Προετοιμάσου κατάλληλα στα ψώνια, την αποθήκευση και τη συντήρηση φυτικών τροφίμων.  Συνέχισε το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και σύγκρινέ το με τους προηγούμενους μήνες.

Χορτοφάγος βήμα-βήμα: Αναζήτησε διαιτολόγο με εμπειρία στην φυτοφαγική διατροφή

Συνέχισε την αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών. Εάν δεν είσαι σίγουρος για τη  διατροφική επάρκεια της φυτοφαγικής σου διατροφής, μην διστάσεις να αναζητήσεις την βοήθεια ενός εξειδικευμένου, πτυχιούχου διαιτολόγου-διατροφολόγου. Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσεις μια διατροφή χωρίς κρέας, να υποβληθείς σε συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις, για να ελέγξεις κάποια πιθανή, ήδη υπάρχουσα διατροφική ανεπάρκεια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ασφαλή και ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή, μπορείς να αναζητήσεις στο βιβλίο: Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους, από τις εκδόσεις medΝutrition Publications.

Χορτοφάγος βήμα-βήμα
Julia Joppien/ Unsplash

Βιβλιογραφία:

1. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980.

2. Messina V, Mangels R, Messina M. The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets: Issues and Applications. 3nd ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers; 2011.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog του διατροφολόγου-διαιτολόγου Κωνσταντίνου Κούτσικα