Οι χειμωνιάτικες μέρες που, συνήθως, έχει αρκετό κρύο και νυχτώνει σύντομα μπορούν να σε «ρίξουν» ψυχολογικά και να σε κρατήσουν περισσότερο μέσα στο σπίτι. Εννοείται, πως η καταστάση περιπλέκεται αν εργάζεσαι και από το σπίτι. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τρόποι που σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά σου.

Πώς θα φτιάξει η διάθεσή μου; Αξιοποίησε τις παρακάτω ιδέες:

1. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι

Σίγουρα μπορείς να περνάς τα βράδια του χειμώνα στον καναπέ σου, τρώγοντας και βλέποντας Netflix, αλλά θα ήταν μία καλή ιδέα να αποκτήσεις περισσότερη ενσυνειδητότητα σχετικά με το πώς ξοδεύεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Αντί να κάνεις ατέρμονο social media scrolling μπορείς να παραμείνεις στον καναπέ μεν, αλλά να πλέξεις, να κεντήσεις, να χρωματίσεις, να ακούσεις κάποιο podcast ή να καταγράψεις τις σκέψεις σου. Σίγουρα ένα νέο χόμπι θα σου δημιουργήσει ενθουσιασμό και ανυπομονησία να επιστρέψεις σπίτι.

2. Κάνε το σπίτι σου λίγο πιο cozy

Το Hygge είναι… μια γλώσσα αγάπης για το σπίτι σου. Για να είμαστε ειλικρινείς, το πώς είναι ο χώρος σου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία (καλώς ή κακώς), οπότε το να έχεις δημιουργήσει ένα σημείο στο σπίτι, όπου απολαμβάνεις να περνάς χρόνο είναι χρήσιμο, όταν ο μουντός καιρός σε εξουθενώνει ψυχολογικά. Διατήρησε το σπίτι σου τακτοποιημένο, άναψε τα αγαπημένα σου κεριά και βάλε πολλές κουβέρτες για χουχούλιασμα. Έτσι, ίσως, να ανυπομονείς περισσότερο να δύσει ο ήλιος, για να χαλαρώσεις στο «προσωπικό καταφύγιο» σου.

3. Ξύπνα νωρίτερα

Σίγουρα το να ξυπνάς στις 7 π.μ. δεν είναι εύκολο —κυρίως όταν έχει κρύο και ο ήλιος μόλις έχει ανατείλει—, αλλά ξεκινώντας τη μέρα σου νωρίτερα θα έχεις στη διάθεσή σου περισσότερο φως από την καινούρια ημέρα (ειδικά αν φεύγεις από το γραφείο, ενώ έχει ήδη νυχτώσει).

4. Κίνησε το σώμα σου

Αν το αγαπημένο σου μέρος, όταν έξω έχει κρύο, είναι το… κρεβάτι σου, σε καταλαβαίνουμε. Η επιθυμία να βρίσκεσαι κάτω από το πάπλωμα, αγκαλιά με καθόλου-θρεπτικές λιχουδιές, είναι πιθανό να σε ρίξει σε λήθαργο. Μολονότι η χαλάρωση και η ξεκούραση είναι σημαντικά κομμάτια αυτοφροντίδας και το σώμα χρειάζεται διαφορετικά πράγματα κατά τη διάρκεια των διαφορετικών εποχών, το να διατηρήσεις το σώμα σου σε κίνηση θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η άσκηση ενισχύει άμεσα τη διάθεση, μειώνει το στρες και έχεις πρόσβαση σε αυτή όλες τις εποχές του χρόνου. Εάν πραγματικά δεν θέλεις να σηκωθείς από τον καναπέ σου, μην πιέσεις τον εαυτό σου να τρέξει 5χλμ ή να κάνει έντονη διαλειμματική προπόνηση. Μπορείς, εναλλακτικά, να δοκιμάσεις stretching και γιόγκα στο σαλόνι σου ή να περπατήσεις στη γειτονιά σου (ναι, και αυτό μετράει ως άσκηση).

5. Πώς θα φτιάξει η διάθεσή μου; Δημιουργώντας μια ρουτίνα

Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα, όπου οι χριστουγεννιάτικες διακοπές έχουν τελειώσει και η άνοιξη εξακολουθεί να φαίνεται μακρινή. Όλες οι μέρες μοιάζουν ίδιες (κρύες και μονότονες) και είναι εύκολο να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχική υγεία σου. Αυτή, λοιπόν, είναι η ιδανική στιγμή για να επιστρέψεις στις αγαπημένες σου πρωινές και βραδινές ρουτίνες, ώστε να αποκτήσεις ξανά κίνητρο και ηρεμία. Αν η καθημερινή σου ρουτίνα είναι επίσης… ρουτίνα, προσπάθησε να προσθέσεις διαφορετικές πρακτικές για να την ανανεώσεις, αλλά και για να φροντίζεις τον εαυτό σου πιο ευχάριστα.