Από τη μια πλευρά, η τεχνολογία μάς βοήθησε να γίνουμε πολύ πιο παραγωγικοί και βελτίωσε την καθημερινότητά μας με ποικίλους τρόπους. Από την άλλη, είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι σπαταλάμε υπερβολικό χρόνο μπροστά στην οθόνη – του κινητού, του υπολογιστή, της τηλεόρασης κ.λπ. Και αυτός ο χρόνος, δυστυχώς, δεν επιστρέφει πίσω. Το περίφημο ρητό «παν μέτρον άριστον» ισχύει και στην περίπτωση του screen time.

Μάθε, λοιπόν, 4 εύκολους τρόπους για να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις μπροστά από μία οθόνη:

1. Διάγραψε τις εφαρμογές που σου καταναλώνουν περισσότερο χρόνο

Είναι πιθανό ορισμένες από τις εφαρμογές που δεν συνειδητοποιείς καν ότι χρησιμοποιείς καθημερινά να καταναλώνουν σημαντικό μέρος του χρόνου σου. Ακόμα κι αν δεν ορίζεις όρια στον χρόνο που θα αφιερώσεις στο τηλέφωνό σου, θα πρέπει να ελέγχεις το screen time κάθε τόσο γιατί, μάλλον, θα εκπλαγείς (αρνητικά).

2. Άφησε όλες τις οθόνες έξω από το υπνοδωμάτιο

Δεν πρέπει να έχεις τηλεόραση ή υπολογιστή στο υπνοδωμάτιό σου. Όσοι έχουν τηλεοράσεις στα δωμάτιά τους, κατά μέσο όρο, παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση την ημέρα από τους υπόλοιπους. Λογικό, αν σκεφτείς πως είναι πιο εύκολο να πατήσεις το play στο επόμενο επεισόδιο αυτής της εθιστικής σειράς στο Netflix, αν χουχουλιάζεις ήδη στο κρεβάτι πριν τον ύπνο. Επιπλέον, αυτός ο παραπάνω χρόνος που ξοδεύεις στην τηλεόραση, πριν κοιμηθείς, ουσιαστικά σου «κλέβει» χρόνο και ποιότητα από τον πολύτιμο ύπνο σου.

3. Ζήτησε από τους φίλους σου να σε καλούν, αντί να στέλνουν μηνύματα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μηνύματα που στέλνεις μια δεδομένη στιγμή να μην είναι απολύτως απαραίτητα. Έτσι, αντί οι φίλοι σου να σου στέλνουν μηνύματα τυχαία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ζήτησέ τους να σε καλούν, ώστε να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον χρόνο που ξοδεύεις μπροστά στην οθόνη του κινητού, απαντώντας στα μηνύματά τους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις τον αριθμό ειδοποιήσεων που χτυπούν κάθε τόσο στο κινητό σου.

4. Επίλεξε ένα νέο χόμπι για να αποφύγεις την πλήξη

Πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί στα social media για να περάσουν την ώρα τους, γεγονός που έχει αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνουν σε μία οθόνη. Αντί να χάνεις χρόνο κάνοντας άσκοπο scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δοκίμασε ένα νέο χόμπι.

Εάν δεν είσαι σίγουρη για τη σχέση που έχεις με τις… οθόνες της ζωής σου, ίσως είναι καιρός να αρχίσεις να αναζητάς  σημάδια.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Doomscrolling: Τι είναι και πώς θα το διαχειριστείς;
Πώς θα διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου στα social media;
Πώς θα κάνεις αποτοξίνωση από τα social media;