Οι ξέφρενοι ρυθμοί και η θορυβώδης καθημερινότητα κάνουν επιτακτική την ανάγκη να βρούμε διεξόδους και τρόπους αποσυμπίεσης και εξισορρόπησης.

Όλα αυτά που έχει περάσει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα άγχους σε κάθε πτυχή της ζωής. Η κάθε μέρα είναι υπερφορτωμένη από πληροφορίες, προσδοκίες και στόχους κι εσύ τρέχεις να τα προλάβεις όλα. Επικρατεί η αντίληψη ότι όσο πιο πολύ τρέχεις, όσο πιο γεμάτο είναι το πρόγραμμα σου τόσο πιο επιτυχημένη είναι η ζωή σου. Αυτό, όμως, είναι μια ψευδαίσθηση που έχει αρχίσει ήδη να καταρρέει.

Για να μπορέσεις να βρεις τις ισορροπίες σου μέσα στο άγχος, το στρες και την ταχύτητα της εποχής χρειάζεται να δοκιμάσεις μια διαφορετική στάση ζωής που θα σε αποσυμπιέζει, θα σε εμπνέει και θα σε υποστηρίζει ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις του Galop Global Emotions 2021 έδειξαν πως το 2020 ήταν επισήμως η πιο αγχωτική χρονιά της νεώτερης ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο με υψηλό ρεκόρ 40% των ενηλίκων να δηλώνουν πως βιώνουν άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η φιλοσοφία του slow living είναι εκείνη που θα σε ανανεώσει και θα φέρει τις ισορροπίες που χρειάζεσαι. Θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τα περιττά από τη ζωή σου και να κρατήσεις τα ουσιαστικά και σημαντικά. Άλλωστε ο στόχος της ζωής είναι να την απολαμβάνεις. Να αντλείς, δηλαδή, ευχαρίστηση και ικανοποίηση σήμερα κι όχι να το αναβάλλεις για κάποια στιγμή στο μέλλον. Τι νόημα άλλωστε θα είχαν οι στόχοι εάν δεν έχεις χρόνο να απολαύσεις τους καρπούς των κόπων σου;!

Μια καλή αρχή για να αξιολογήσεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι τη δεδομένη περίοδο είναι να κάνεις τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου αυτή τη στιγμή;
  • Ποιο είναι το ιδανικό lifestyle που θα ήθελες να έχεις;
  • Τι είναι σημαντικό για σένα αυτή τη στιγμή;
“The ability to simplify means to eliminate the unnecessary so that the necessary may speak.”- Hans Hofmann

Η πρακτική του slow living εστιάζει σε μια πιο ποιοτική και ήρεμη καθημερινότητα, φέρνοντας μια πνοή ανανέωσης κι ανακούφισης. Θα σε βοηθήσει να κατεβάσεις ρυθμό μέσα στη μέρα σου χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις αργίες και διακοπές. Το slow living ΔΕΝ εστιάζει στο να είσαι αργόσχολ@ και ολιγαρκής. Αντιθέτως, υποστηρίζει να έχεις μια πιο ποιοτική ζωή με νόημα, εστιάζοντας σε εκείνα που είναι ουσιαστικά και σημαντικά. Δεν έχει να κάνει με το πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις αλλά με το πώς να παραμείνεις συγκεντρωμέν@ και παρών στον χρόνο που διαθέτεις.

20 πρακτικές slow living που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα της καθημερινότητάς σου:

  1. Ξύπνα με ηρεμία. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ξυπνήσει και να σηκωθεί από το κρεβάτι. Απόφυγε να ξυπνάς τελευταία στιγμή και να τρέχεις πανικόβλητ@ για τη δουλειά.
  2. Απόλαυσε το πρωινό σου. Επίλεξε κάτι γευστικό και θρεπτικό για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, ώστε να φύγεις από το σπίτι χορτασμέν@ κι ευχαριστημέν@.
  3. Επίλεξε με ποιους ανθρώπους απολαμβάνεις να περνάς χρόνο και νιώθεις άνετ@ να είσαι ο εαυτός σου. Επιδίωξε να επικοινωνείς τηλεφωνικά ή κανόνισε mini συναντήσεις στα διαλείμματα ή μετά τη δουλειά. Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον κι έχει ανάγκη την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με το περιβάλλον του. Η συναισθηματική σύνδεση με τους αγαπημένους σου σε αποσυμπιέζει και σε ανακουφίζει. Η παρέα, το γέλιο, το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων ευνοούν την ψυχική σου υγεία, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν νόημα κι αξία στη ζωή σου.
  4. Έλα σε επαφή με τη φύση. Πήγαινε μια βόλτα στο πάρκο, στη βουνό, στη θάλασσα. Απόλαυσε τις μυρωδιές και τους ήχους της φύσης. Πάρε βαθιές ανάσες. Κίνησε το σώμα σου. Σύμφωνα με έρευνες του Harvard, 30 λεπτά τη μέρα γρήγορο περπάτημα ή έντονης άσκησης έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική και σωματική υγεία. Επειδή το περισσότερο χρόνο τον περνάς μέσα σε κλειστούς χώρους, σπίτι, γραφείο, μέσα μεταφοράς, το να κάνεις διαλείμματα έξω στη φύση σε βοηθά να ρίχνεις ρυθμούς, αναζωογονεί το μυαλό και οξυγονώνει τον οργανισμό σου.
  5. Οδήγησε με ηρεμία κι όχι βιασύνη. Απόλαυσε τη διαδρομή. Απόφυγε τις νευρωτικές κινήσεις. Αν έχει κίνηση αξιοποίησε αυτό το χρόνο που έχεις με τον εαυτό σου, είτε απολαμβάνοντας μουσική, είτε τραγουδώντας, είτε ακούγοντας κάποιο εκπαιδευτικό podcast που σου αρέσει. Αξιοποίησε τον χρόνο που έχεις προς όφελος σου.
  6. Κάνε λιγότερα. Οργάνωσε αποτελεσματικά τον χρόνο σου. Αξιολόγησε τις δραστηριότητες σου και βάλτες σε προτεραιότητα. Το να είσαι παραγωγικ@ κι αποτελεσματικ@ δεν σημαίνει να έχεις ένα ασφυκτικά γεμάτο ημερολόγιο, αλλά να κάνεις εκείνα που έχουν ουσιαστική σημασία για σένα.
  7. Φρόντισε τον εαυτό σου. Δώστου έστω 5 λεπτά για να ηρεμήσει και να αποσυμπιεστεί από τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις. Κάτσε σε ησυχία, χαλάρωσε στον καναπέ, διάβασε ένα βιβλίο, άκου μουσική, κάνε ένα χόμπι, κάνε κάτι που θα ρίξει την έντασή σου.
  8. Βάλε όρια. Το να ξέρεις να θέτεις όρια θα σου δώσει χώρο για ξεκούραση, για ανασκόπηση, για ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια. Το να οριοθετείς τον χρόνο που εργάζεσαι και τον χρόνο που σπαταλάς σε ανούσια πράγματα θα προσφέρει χώρο για τα σημαντικά.
  9. Δώσε χρόνο στην ώρα του γεύματος. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο αργά δεν παχαίνουν τόσο εύκολα και κυρίως δεν υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης. Επιπλέον, το να τρώνε αργά όλα τα μέλη ενδυναμώνει το συναισθηματικό δέσιμο της οικογένειας.
  10. Κάνε καλές πράξεις. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι καλές πράξεις καθημερινά μειώνουν αισθητά το στρες, το οποίο πολλές φορές ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι θέματα στο έντερο, στην καρδιά, στο ανοσοποιητικό κ.ά. Άφησε tip στον άνθρωπο που σου φέρνει το καφέ, στον σερβιτόρο που σε σερβίρει, στον άνθρωπο που σου καθαρίζει τα τζάμια του αυτοκινήτου. Το αίσθημα της προσφοράς θα σε ανακουφίσει και θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα επιτόπου.
  11. Βρες το νόημα της ζωής. Τι δίνει νόημα στη ζωή σου; Ανακάλυψε τον εαυτό σου, την προσωπικότητα σου, δες τι είναι αυτό που θες και ποια είναι τα σημαντικά πράγματα για σένα στη ζωή. Το 2018 το Harvard δημοσίευσε μια έρευνα που έδειξε πως οι άνθρωποι που έχουν βρει νόημα στη ζωή τους έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εκείνους που δεν έχουν βρει κανένα νόημα.
  12. Διατήρησε μια θετική στάση ζωής και σκέψης. Αντί να ψάχνεις διαρκώς πόσα πάνε λάθος άρχισε να εστιάζεις στο πόσα πάνε σωστά. Αντί να ακούς διαρκώς τις άσχημες ειδήσεις εστίασε στα όμορφα που συμβαίνουν γύρω σου. Αντί να γεμίζεις το μυαλό σου με αρνητικές κι απαισιόδοξες σκέψεις άρχισε να εστιάζεις στο πόσα πολλά έχεις καταφέρει και πως όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Αυτή η στάση θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα, θα έχεις περισσότερη διαύγεια κι εσωτερική ηρεμία κι ειρήνη.
  13. Ξεκαθάρισε το χώρο σου από τα περιττά κι όσα το επιβαρύνουν. Σκέψου: Νιώθεις ήρεμος κι άνετος μέσα στο σπίτι σου; Είναι ένας χώρος που σε εμπνέει να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις; Χάρισε όσα πράγματα και ρούχα δεν χρειάζεσαι και δεν έχουν ουσιαστική αξία για σένα. Ελάφρυνε το περιβάλλον σου από την φόρτωμα που έχει. Αυτό θα σου δώσει μια μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας κι άνεσης μέσα στο σπίτι σου.
  14. Δημιούργησε ένα χώρο που θα σε εμπνέει ζεστασιά και θαλπωρή. Επίλεξε ο καναπές, τα μαξιλάρια, τα στρώματα, τα υφάσματα να σου προσφέρουν μια αίσθηση χαλάρωσης και “χουχουλιάσματος” που θα ανακουφίζουν και θα αποσυμπιέζουν το σώμα.
  15. Περιόρισε την χρήση των υπολογιστών, των laptop και smartphone. Θέσε χρονικά όρια μέχρι ποια ώρα θα είσαι μπροστά σε οθόνες. Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές κουράζει τα μάτια αλλά και τον υπόλοιπο οργανισμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά πονοκέφαλοι, αϋπνία, χρόνια κόπωση, προβλήματα στα μάτια κ.α.
  16. Σταμάτα να σπαταλάς τα χρήματα σου σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Γίνε πιο minimalist στις αγορές σου. Κάνε ουσιαστικές και χρήσιμες αγορές.
  17. Σταμάτα να συγκρίνεις τον δικό σου τρόπο ζωής με των άλλων. Βρες το δικό σου ρυθμό, άκου τις ανάγκες σου και πάνω σε αυτά σχεδίασε τη καθημερινότητα σου.
  18. Ξεκαθάρισε την λίστα των email σου. Κάνε unsubscribe από email lists που δεν διαβάζεις ποτέ, παρά γεμίζουν το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο. Κράτα όσα είναι βασικά και ουσιαστικά χρήσιμα.
  19. Βάλε περισσότερη τέχνη στη ζωή σου. Αφιέρωσε χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως υποκριτική, ζωγραφική, χορός, μουσική, λογοτεχνία, συγγραφή κ.ά. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η τέχνη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την νοητική και συναισθηματική σου υγεία. Μελέτες έδειξαν πως τόσο η μουσική όσο και η συμμετοχή στη δημιουργία εικαστικών έργων βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου, ενώ όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε χώρους διακοσμημένους με έργα τέχνης ή φυτά είναι 17% πιο παραγωγικοί, έχουν λιγότερο στρες και είναι πιο δημιουργικοί σε σχέση με εκείνους που εργάζονται μέσα σε άχαρα κτίρια και γυμνά γραφεία.
  20. Υιοθέτησε το μυστικό της φύσης που είναι η υπομονή. Μη βιάζεσαι. Το κάθε πράγμα έχει την ώρα του και την εποχή του. Μην εκβιάζεις καταστάσεις. Αφέσου και κύλα σαν ρυάκι μέσα στις εποχές σου. Μπορείς να πετύχεις περισσότερα και να απολαμβάνεις καλύτερα τη ζωή σου όταν δεν ζεις στα κόκκινα.

Χαλάρωσε. Αναγωογονήσου. Επαναφόρτισε. Υιοθετώντας μία στάση ζωής slow living θα μάθεις να εκτιμάς και να απολαμβάνεις καλύτερα την κάθε ημέρα σου. Η ζωή σου θα έχει νόημα, θα κάνεις πιο συνειδητές επιλογές και δεν θα τρέχεις πανικόβλητ@, απλά διεκπαιρεωτικά και άσκοπα. Το slow living αυξάνει τα επίπεδα χαράς και ικανοποίησης της ζωής. Γνωρίζοντας ποια συγκεκριμένα πράγματα δίνουν νόημα στη ζωή σου θα είναι και πιο εύκολο να τα αναπτύξεις.

Καλή απόλαυση!