Κάθε μέρα που ξεκινά αποτελεί ευκαιρία για δημιουργία, χαρά, επιτυχία. Όλοι ξεκινάμε την κάθε μέρα με τις καλύτερες προθέσεις όμως συχνά τα προβλήματα έρχονται και μας αποσυντονίζουν με αποτέλεσμα το άγχος και το στρες να κυριεύει τη ζωή μας και η ψυχική ηρεμία μας να διαταράσσσεται.

Τα τελευταία χρόνια τα νέα της επικαιρότητας (covid-19, εμβόλια, πόλεμος, ακρίβεια κ.ά.) επιβαρύνουν καθημερινά την ψυχολογία σου με συνέπεια να νιώθεις αδύναμος κι ανήμπορος μπροστά στις εξελίξεις. Η αλήθεια είναι πως δε μπορείς να προβλέψεις τη ζωή όμως υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, που θα σε υποστηρίξουν να βρίσκεις τις ισορροπίες σου και να ανακτάς γρηγορότερα τις δυνάμεις σου.

1. Βρες ψυχική ηρεμία με αποδοχή

Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείς ότι κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι σου και δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Αυτό δεν σημαίνει να παραιτηθείς από τα όνειρα σου. Εστίασε σε όσα είναι στο δικό σου χέρι και κάνε το καλύτερο που μπορείς. Ένα απλό παράδειγμα: Δεν μπορείς να αλλάξεις τον καιρό μπορείς, όμως, να προετοιμαστείς αντίστοιχα για τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

2. Βάλε σε τάξη τη ζωή σου

Διατήρησε καθαρό και τακτοποιημένο τον χώρο που περνάς τις περισσότερες ώρες σου. Βάλε σε σειρά τις δραστηριότητες της ημέρας, για να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για τα πράγματα που έχεις να κάνεις σήμερα. Αυτό θα σου φέρει ηρεμία και μια αίσθηση ελέγχου.

3. Αν θέλεις ψυχική ηρεμία, περιόρισε την αρνητικότητα και το δράμα

Απόφυγε την καθημερινή έκθεση στις ειδήσεις. Διάλεξε 2-3 αξιόπιστα sites για να ενημερώνεσαι για τα βασικά και περιόρισε την υπερβολική έκθεση σε συζητήσεις που αναπαράγουν την καταστροφολογία. Προστάτευσε τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως οι σωστές αποφάσεις και οι επιλογές θέλουν καθαρό μυαλό.

4. Κάνε τη χαρά προτεραιότητα

Βρες 5 πράγματα που σου φέρνουν χαρά και προγραμμάτισε τα μέσα στην εβδομάδα σου. Τα γεγονότα της καθημερινότητας συχνά σε παρασύρουν και σε αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να ζεις με αγωνία και ανησυχία για την κάθε μέρα που ξεκινά. Μην αφήνεις τη χαρά στη τύχη της. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει πως όταν είμαστε χαρούμενοι, αισθανόμαστε καλύτερα και γινόμαστε πιο παραγωγικοί κι αποτελεσματικοί στα projects που αναλαμβάνουμε. Όλα πάνε καλύτερα επειδή αισθανόμαστε καλύτερα.

5. Ψυχική ηρεμία με ευγνωμοσύνη

Κάθε πρωί που ξυπνάς να απαριθμείς 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σου. Κοίτα γύρω σου πόσα απολαμβάνεις. Το ότι είσαι ζωντανός είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ευγνωμονείς.

6. Μίλα με κάποιον που κάνετε ωραίες και ποιοτικές συζητήσεις

Επίλεξε ανθρώπους που σε εμπνέει η ζωή τους και σου δίνουν κουράγιο να συνεχίζεις. Ανθρώπους που νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου και να περνάς καλά. Ανθρώπους ανοιχτόμυαλους που εστιάζουν στις λύσεις και τις επιλογές κι όχι στην καταστροφολογία και τα αδιέξοδα.

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις κι αντιθέσεις, γι’ αυτό είναι αναγκαίο αντί να περιμένεις πότε θα σταματήσουν τα γεγονότα και οι αναταραχές, να μάθεις να επιβιώνεις και να βρίσκεις τις ισορροπίες σου μέσα σε αυτές.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Doomscrolling: Τι είναι και πώς θα το διαχειριστείς;
Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και γράψε τις αρνητικές σκέψεις σου
Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων: 5 βήματα για να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση