Πολλές φορές φοβόμαστε τα έντονα αρνητικά συναισθήματα. Όταν βιώνουμε έντονο θυμό, θλίψη, φόβο, ζήλεια ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, είτε ξεσπάμε παρορμητικά βιώνοντας μετά ενοχές είτε αφιερώνουμε πολύ χρόνο, ώστε να το καταπιέσουμε που φυσικά, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει σε κάποια έκρηξη στη συμπεριφορά μας ή θα εκδηλωθεί με κάποιο σύμπτωμα στο σώμα μας.

Τα συναισθήματα είναι σημαντικά. Μας τα έχει χαρίσει η φύση μέσω της φυσιολογίας μας, έτσι ώστε να προστατευτούμε και να επιβιώσουμε. Χωρίς αυτά δεν θα καταφέρναμε ως είδος να παραμείνουμε ζωντανοί/ες για πολύ. Φαντάσου, αν εκεί που περπατάς στη φύση, κι ερχόσουν αντιμέτωπος/η με ένα δηλητηριώδες φίδι να μην ένιωθες φόβο. Τι θα γινόταν; Δεν θα έκανες τις απαραίτητες κινήσεις να προστατευτείς και αυτό θα είχε σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή σου.

Οι δυσκολίες με τα αρνητικά συναισθήματα, ξεκινούν όταν ντρεπόμαστε για αυτά, δυσκολευόμαστε να τα ρυθμίσουμε και ταυτίζουμε το συναίσθημα με τη χωρίς σκέψη δράση.

Αυτό που είναι σημαντικό με τα συναισθήματα, είναι να μάθουμε να τα βιώνουμε και να τα ρυθμίζουμε, έτσι ώστε να συμπεριφερόμαστε πιο ενσυνείδητα.

Διαχείρηση αρνητικών συναισθημάτων: 5 βήματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση

1. Όταν έρχεται ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα δοκίμασε να πεις: STOP!

 Τα συναισθήματα μάς δημιουργούν έντονη τάση για δράση. Κάνοντας μια παύση λίγων δευτερολέπτων, δημιουργούμε το χώρο και το χρόνο έτσι ώστε να αποκτήσουμε επίγνωση ότι ΕΧΟΥΜΕ ένα συναίσθημα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ το συναίσθημα.

2. Ονόμασε το συναίσθημα

«Για να το δαμάσεις, χρειάζεται να το ονομάσεις» έχει πει ο Daniel Siegel, καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής.

Ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα μοιάζει με ένα άγριο άλογο.

Γυρνώντας του την πλάτη ή αντιδρώντας παρορμητικά, του επιτρέπουμε να μας κάνει ότι θέλει εκείνο.

Ερευνητικές μελέτες, έχουν δείξει ότι όταν κάνουμε μια μικρή παύση, αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που νιώθουμε και το ονομάσουμε, η ένταση του συναισθήματος μειώνεται.

Ακόμα κι αν δεν το πεις σε κάποιον άλλο, την επόμενη φορά που θα έχεις ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα, δοκίμασε, μετά από την παύση, να το παρατηρήσεις και να του δώσεις όνομα.

3. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες

Τα συναισθήματα, επειδή ακριβώς είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας, είναι ένα ολόκληρο σύστημα αντίδρασης που εμπλέκει τη φυσιολογία και τις σωματικές μας αντιδράσεις.

Ένας τρόπος να τα ρυθμίσουμε είναι να παρέμβουμε στη φυσιολογία μας μέσω τεχνικών που ρυθμίζουν την αναπνοή μας, την κάνουν πιο βαθιά και αργή.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η διαφραγματική αναπνοή, ρυθμίζεις την ένταση στο νευρικό σου σύστημα που μπορεί να σε οδηγήσει να αντιδράσεις παρορμητικά αντί να απαντήσεις με τον τρόπο που πραγματικά θέλεις.

4. Θέσε μια πρόθεση, για το πώς θέλεις να συμπεριφερθείς.

Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση: «Τι είναι σημαντικό ΑΥΤΗ τη στιγμή;» Με αυτό τον τρόπο, αποφασίζεις ενεργά πώς θέλεις να συμπεριφερθείς. Δεν σε ελέγχει το συναίσθημα σου, αποφασίζεις εσύ πώς θέλεις να το χρησιμοποιήσεις για να λειτουργήσεις πιο συνειδητά.

5. Κινήσου με βάση την πρόθεση σου

Έτσι φροντίζεις τον εαυτό σου συναισθηματικά και αποκτάς εμπιστοσύνη στον τρόπο που αντιδράς. Μακροπρόθεσμα δημιουργείς μεγαλύτερη ηρεμία στο νευρικό σου σύστημα επειδή μειώνεται ο φόβος για τα συναισθήματα και την επίδραση που έχουν στη συμπεριφορά σου.

Όταν διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας επιδέξια, μαθαίνουμε να παρέχουμε ηρεμία εμείς οι ίδιοι/ες στον εαυτό μας και έτσι τον αγαπάμε καλύτερα.

Η Εύελυν Σπηλιώτη, PhDc είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία (Instagram: @mindsurfing.gr)