Ο εμμηνορροϊκός κύκλος συνθέτει μια σειρά γεγονότων που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα σε μια περίοδο περίπου 28 ημερών κατά μέσο όρο. Ο κύκλος αυτός χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές φάσεις, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της μοναδική επίδραση στο μυαλό και το σώμα μας, γι’αυτό και μιλάμε για τις λεγόμενες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Κι αν και σε όλη τη διάρκεια του κύκλου μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας, να κοιμόμαστε επαρκώς, να γυμναζόμαστε, μα κυρίως να «ακούμε» το σώμα μας και τις ανάγκες του, η εξοικείωση με τις τέσσερις αυτές φάσεις μπορεί να μας επιτρέψει να προσαρμόσουμε ή να τροποποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας, ώστε να αισθανόμαστε καλά σε κάθε φάση του κύκλου μας. Σε αυτή τη λογική, σου έχουμε μιλήσει για την ιδανική άσκηση σε κάθε φάση του κύκλου, αλλά και για τη διατροφή σε κάθε φάση του κύκλου.

«Τόσο η διάθεση όσο και τα ενεργειακά μας επίπεδα τείνουν να είναι ιδιαίτερα μεταβλητά κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων του εμμηνορυσιακού μας κύκλου», τονίζει η Amy Roskin, MD, επικεφαλής ιατρός και μαιευτήρας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του εμμηνορροϊκού μας κύκλου, καθώς και στο πως μπορεί να μας επηρεάσει κάθε μία από αυτές:

Oι 4 φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου

Εμμηνόρροια

Παρόλο που πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η περίοδός τους σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου τους, στην πραγματικότητα η έμμηνος ρύση αποτελεί την αρχή του, που τυπικά διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες. «Η έμμηνος ρύση εμφανίζεται όταν το ωάριο που απελευθερώνεται με την ωορρηξία δεν γονιμοποιείται», εξηγεί η Roskin. Και συνεχίζει: «Ως αποτέλεσμα, οι ορμόνες που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό μας κύκλο (οιστρογόνα και προγεστερόνη) πέφτουν και αρχίζουμε να αποβάλλουμε το βλεννογόνο της μήτρας (το οποίο είχε πήξει για να προετοιμαστεί για μια πιθανή εγκυμοσύνη), κάτι που οδηγεί σε αιμορραγία». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Ωοθυλακική φάση

Η ωοθυλακική φάση του εμμηνορροϊκού μας κύκλου ξεκινά την ίδια στιγμή με την περίοδό μας, αλλά συνεχίζεται και μετά τη διακοπή της αιμορραγίας μέχρι και την ωορρηξία. Διαρκεί, δηλαδή, γύρω στις 10-14 ημέρες, ενώ καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, διαρκεί λιγότερο. Σε αυτή τη φάση, η υπόφυση στον εγκέφαλο παράγει τη θυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Ένα από αυτά τα ωοθυλάκια θα ωριμάσει τελικά και θα απελευθερώσει ένα ωάριο. Σε αυτό το στάδιο, συνήθως εμφανίζουμε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, με τους ειδικούς να συνιστούν διάφορες μορφές άσκησης, που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσής μας καθώς και στην ανακούφιση από τις κράμπες.

Ωορρηξία

Η ωορρηξία είναι η φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου που είναι πιο πιθανή η εγκυμοσύνη. «Η τρίτη φάση του εμμηνορροϊκού σου κύκλου, η ωορρηξία, εμφανίζεται συνήθως γύρω στην 14η ημέρα ενός κύκλου», αναφέρει η Roskin. Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου από την ωοθήκη, μια διαδικασία που πυροδοτείται από μια αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) από την υπόφυση. Σε αυτό το στάδιο, τα επίπεδα των οιστρογόνων μας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, πράγμα που σημαίνει ότι η ενέργειά μας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη. «Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ασκηθούμε, την ίδια στιγμή που δεν χρειαζόμαστε τόσες θερμίδες, καθώς σύμφωνα με έρευνα, κατά την ωορρηξία, ο μεταβολικός μας ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας, φτάνει στο χαμηλότερο σημείο», επισημαίνει η Alisa Vitti, ειδικός στη λειτουργική διατροφή και τις γυναικείες ορμόνες.

Ωχρινική φάση

Αυτή η φάση ξεκινά μετά την ωορρηξία, είναι η τελευταία εμμηνορροϊκή φάση και διαρκεί περίπου 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το ωοθυλάκιο που απελευθέρωσε το ωάριο μεταμορφώνεται σε ωχρό σωμάτιο, το οποίο παράγει την ορμόνη προγεστερόνη για να προετοιμάσει τη μήτρα για εγκυμοσύνη. Εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, το ωχρό σωμάτιο εκφυλίζεται, τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν και ο κύκλος ξεκινά ξανά με την εμμηνορροϊκή φάση.

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο, Jessica Shepherd, MD, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε προτεραιότητα στην ξεκούρασή μας. «Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, είναι σημαντικό να διατηρείται ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Η αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ και του πρόσθετου αλατιού μπορεί επίσης να βοηθήσει». Καλό θα ήταν, ακόμα, να παραλείψουμε σε αυτή τη φάση τις προπονήσεις αντοχής και να φροντίσουμε να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με υδατάνθρακες, κάτι που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της μείωσης των οιστρογόνων σε όλη την ωχρινική φάση.