Η εμμηνόρροια είναι η φάση του έμμηνου κύκλου όπου αποβάλλεται το τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο. Η μέση ποσότητα αίματος που χάνεται κατά την εμμηνόρροια είναι 35 mL (χιλιοστά του λίτρου) ενώ φυσιολογικές θεωρούνται και οι ποσότητες από 10 ως 80 mL. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά προϊόντα που μπορεί μία γυναίκα να χρησιμοποιήσει τις ημέρες της περιόδου κι εμείς απευθυνθήκαμε στον κ. Γιώργο Π. Παναγάκη MD, M.Sc, Ph.D Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο για να μας διαφωτίσει με τις γνώσεις του κάνοντας ένα γρήγορο αλλά απόλυτα διαφωτιστικό crash test ανάμεσα στα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Σερβιέτα

Οι σερβιέτες παρέχουν ασφάλεια, άνεση και προστασία με το σχήμα τους, το οποίο ταιριάζει στο γυναικείο σώμα και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μένουν σταθερές στο εσώρουχο.

Οι σερβιέτες φτιάχνονται από απορροφητικά υλικά και φοριούνται μέσα από το εσώρουχο για να συλλέξουν το αίμα. Είναι διαθέσιμες σε διαφορετικά μεγέθη, στυλ και πάχη. Μερικές έχουν επιπλέον υλικό στις πλευρές τους («φτερά»), που διπλώνει γύρω από τις άκρες του εσώρουχού σου βοηθώντας να διατηρηθεί η σερβιέτα στη θέση της και να παρέχει καλύτερη προστασία.

Υπάρχουν και λεπτότερες και μικρότερες σερβιέτες, τα «σερβιετάκια». Οι σερβιέτες πρέπει να αλλάζονται συχνά κατά την ημέρα (κάθε 4-6 ώρες)  ακόμα και στις μέρες που η ροή είναι ελαφριά.

Αν παραμένει για πολλές ώρες, διευκολύνεται η ανάπτυξη μικροβίων στο αίμα και τις εκκρίσεις της περιόδου με αποτέλεσμα τον ερεθισμό, τη δυσοσμία και τη φλεγμονή της ευαίσθητης περιοχής.

Υφασμάτινες σερβιέτες

Οι υφασμάτινες σερβιέτες είναι φιλικές για το δέρμα και είναι σχεδιασμένες για να απομακρύνουν την υγρασία. Είναι εύκολες στη χρήση και έχουν καλή εφαρμογή χάρη στα φτερά που κουμπώνουν. Κάθε σερβιέτα έχει και δύο εσωτερικά βαμβακερά επιθέματα που αφαιρούνται ανάλογα με την ροή.

Οι σερβιέτες υγείας είναι φτιαγμένες από 100% βαμβάκι. Φοριούνται εξωτερικά, στο εσώρουχο, και πλένονται στο πλυντήριο. Ανάλογα με το άτομο η αλλαγή της σερβιέτας μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο συχνή. Μετά από μερικές χρήσεις, θα μπορείς μόνη σου να καταλαβαίνεις πόσο συχνά χρειάζεται αλλαγή.

Η συχνότητα αλλαγής συχνά καθορίζει την ποσότητα που θα πρέπει να αγοράσεις για να είσαι καλυμμένη όλες τις ημέρες του έμμηνου κύκλου. Ένας μέσος προτεινόμενος αριθμός είναι 15 σερβιέττες.

Ταμπόν

Το ταμπόν έχει δώσει λύση σε πολλές γυναίκες, επιτρέποντάς τους να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμη και τις μέρες της περιόδου. Η χρήση ταμπόν είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται οι οδηγίες ορθής χρήσης και λαμβάνονται οι σχετικές προφυλάξεις.

Η χρήση ταμπόν, λοιπόν, εφόσον γίνεται σωστά, έχει μικρές πιθανότητες πρόκλησης λοιμώξεων, αντίστοιχες με αυτές που έχει και η χρήση της σερβιέτας. Το σημαντικότερο είναι να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης καθώς και οι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την τοποθέτησή του, η αντικατάστασή του κάθε 6 ώρες το πολύ (2-3 ώρες τις μέρες με έντονη ροή).

Η παραμονή ενός ταμπόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει συνδεθεί με το σύνδρομο τοξικού σοκ. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αλλάζεις συχνά τα ταμπόν.

Κύπελο περιόδου

Τα κύπελλα εμμηνόρροιας είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή καουτσούκ. Εισάγονται στον κόλπο για να συγκρατήσουν τη ροή αίματος εντός αυτού. Ορισμένα είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και απορρίπτονται. Άλλα μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Δεν αποτελούν μέθοδο αντισύλληψης και δεν παρέχουν προστασία κατά της εγκυμοσύνης ή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μπορούν να παραμείνουν στον κόλπο για 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με τη ροή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα περιόδου πρέπει να πλένονται και να σκουπίζονται πριν τοποθετηθούν ξανά στον κόλπο. Το κύπελλο πρέπει να αδειάζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα είναι ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως 10 χρόνια με κατάλληλη φροντίδα. Είναι, όμως, αναγκαίο να πετάξεις τα κύπελλα μίας χρήσης μετά από την πρώτη χρήση.

Συμπερασματικά, προσφέρουν μια σειρά από απίστευτα οφέλη, όπως ευκολία, εξοικονόμηση κόστους και βελτίωση της υγείας.

Εσώρουχα περιόδου

Τα εσώρουχα περιόδου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα προϊόντα περιόδου μιας χρήσης αφού είναι σχεδιασμένη με τριπλά ή περισσότερα στρώματα που βοηθούν στην απορρόφηση του αίματος της περιόδου, απομακρύνουν την υγρασία και παραμένουν στεγανά.
Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές απορρόφησης από ελαφριά, μέτρια έως έντονη ροή. Για παράδειγμα, η βαριά ροή μπορεί να απορροφήσει αίμα μέχρι και 3 ταμπόν!

Είναι ωραίο και άνετο, το ίδιο με το να φοράςε κανονικά εσώρουχα. Συνιστάται να μην τα φοράς πάνω από 8 ώρες.

Συμπερασματικά

Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή όπως ξεχωριστές είναι και οι ανάγκες της. Άρα, η χρήση των προϊόντων περιόδου εξατομικεύεται και εξαρτάται από τι εξυπηρετεί την κάθε μια. Σε γενικές γραμμές, η πιο υγιεινή λύση είναι εκείνα τα προϊόντα που δεν εισέρχονται στον κόλπο!