Προτιμάς το cardio, το Pilates ή το HIIT; Όλοι έχουμε περισσότερο και λιγότερο αγαπημένα είδη άσκησης. Έχεις ποτέ σκεφτεί, ωστόσο, πως πέρα από την προσωπική προτίμηση υπάρχει κι ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που καλό είναι να λαμβάνεις υπόψιν σου πριν φτιάξεις το fitness πρόγραμμά σου; Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη φάση του έμμηνου κύκλου σου.

Όπως ήδη θα γνωρίζεις, κάθε φάση του κύκλου σου έχει ένα πολύ διαφορετικό ορμονικό προφίλ γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις σωματικές σου λειτουργίες, τη διάθεσή σου και τα επίπεδα ενέργειάς σου. Κι όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με την απόδοσή σου σε οποιαδήποτε σωματική άσκηση. Έτσι το να κατανοήσεις το τι ακριβώς χρειάζεται το σώμα σου σε κάθε φάση του κύκλου είναι το πρώτο βήμα για να διαμορφώσεις τη fitness routine σου και, γιατί όχι, να μεταμορφώσεις τη σχέση σου με τη γυμναστική.

Συγχρονίζοντας την άσκηση με τη διατροφή αλλά και τον κύκλο σου μπορεί να φέρει θεαματικές αλλαγές και στον μεταβολισμό σου, έτσι ώστε να αυξήσεις πιο εύκολα μυική μάζα και να κάψεις λίπος, χωρίς να κάνεις περισσότερη γυμναστική. Το μεγαλύτερο ωστόσο όφελος έρχεται από το γεγονός πως, σταδιακά, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα «σημάδια» που σου δίνει το σώμα σου σχετικά με το τι ακριβώς χρειάζεται για να είναι υγιές και χαρούμενο.

Πώς να συγχρονίσεις την άσκηση με τον κύκλο σου

Έμμηνος ρύση

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, που θεωρείται και η πρώτη φάση του κύκλου σου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη σου βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κι ως αποτέλεσμα έχεις πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας και, κατά πάσα πιθανότητα, όχι ιδιαίτερα καλή διάθεση. Γι’ αυτό επίλεξε μια ήπια μορφη άσκησης όπως ένα μάθημα yin yoga ή έναν ήπιο περίπατο στο πάρκο. Η έντονη άσκηση σε αυτή τη φάση του κύκλου στρεσάρει τον οργανισμό σου συμβάλλοντας στη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα κι αυξάνοντας τον πόνο στην κοιλιά αλλά και τους μυς σου.

Ωοθυλακική φάση

Σε αυτή τη φάση, που ξεκινά με τη διακοπή της περιόδου και ολοκληρώνεται με την ωορρηξία, η ενέργειά σου σταδιακά αυξάνεται και οι ορμόνες σου το ίδιο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψεις στη μορφή άσκησης που προτιμάς συνήθως αρκεί να την κρατήσεις σε μέτρια προς υψηλά επίπεδα ανάλογα και με τη φυσική σου κατάσταση. Μπορείς να επιτρέψεις στο γυμναστήριο, στις ασκήσεις με βάρη, στις αερόβιες μορφές άσκησης αλλά και σε πιο έντονες μορφές πιλάτες και γιόγκα.

Ωορρηξία

Κατά την ωορρηξία τα οιστρογόνα αλλά και η τεστοστερόνη σου βρίσκονται στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα κρατώντας το σώμα σου σε μια ιδιαίτερα γόνιμη φάση για λίγες ημέρες. Είναι οι ημέρες που νιώθεις γεμάτη ενέργεια και επομένως είναι η τέλεια εποχή για να δοκιμάσεις τα όρια σου και να πιάσεις τους fitness στόχους! Δοκίμασε εκείνο το μάθημα asthanga yoga, τρέξε λίγα ακόμα χιλιόμετρα, σήκωσε 5 ακόμα κιλά… ξέρεις εσύ! Είναι ακόμα η φάση του κύκλου με την περισσότερη φυσική αυτοπεποίθηση οπότε… κανόνισε κι ένα ραντεβού μετά το γυμναστήριο.

Ωχρινική φάση

Μετά το κύκνειο άσμα της ωορρηξίας, οι ορμόνες σου αρχίζουν να πέφτουν γοργά. Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργειά σου. Στο σώμα σου απελευθερώνεται προγεστερόνη προετοιμάζοντας το σώμα σου για έναν νέο κύκλο με την άφιξη της περιόδου σου. Όταν λοιπόν παρατηρήσεις πως μένουν λίγες ακόμα ώρες στο τέλος της… μπαταρίας σου, έρχεται η ώρα να αντικαταστήσεις τα πολύ απαιτητικά workouts σου με λίγο πιο ήπιες μορφές άσκησης. Σήκωσε λιγότερα βάρη, κάνε πιο ήπιες κυκλικές προπονήσεις, αντί για τρέξιμο προτίμησε ένα ελαφρύ jogging και επίστρεψε στην αγαπημένη σου hatha yoga ή το ήπιο πιλάτες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δε, η άσκηση σε αυτή τη φάση είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού η φυσιολογική σου θερμοκρασία είναι ελαφρώς αυξημένη.