Κι όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθυστερεί η περίοδος.

Ανησυχείτε για την περίοδο που δεν έρχεται, ενώ γνωρίζετε ότι δεν είστε έγκυος; Η απώλεια ή η καθυστερημένη περίοδος μπορούν να συμβούν για μια πλειάδα λόγων που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Να θυμάστε, όμως, ότι υπάρχουν δύο φορές που είναι φυσιολογικό για την περίοδό σας να είναι ακανόνιστη: όταν ξεκινάει για πρώτη φορά και όταν ξεκινά η μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση έχουν συνήθως περίοδο περίπου κάθε 28 ημέρες. Ωστόσο, ένας υγιής εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να διαρκεί 21 έως 35 ημέρες. Η απουσία περιόδου για πάνω από τρεις μήνες, χρήζει ιατρικής διερεύνησης.

Οι λόγοι που καθυστερεί η περίοδος μπορεί να είναι αρκετοί και είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελήσετε, ειδικά εάν επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο χρόνο.

8 πιθανοί λόγοι που καθυστερεί η περίοδος:

 1. Οι γυναίκες που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, έχουν ακανόνιστες περιόδους και καθυστέρηση του έμμηνου κύκλου.
 2. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Η λήψη τους επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας, ενώ μετά την διακοπή τους, συνήθως πρέπει να περάσουν έξι μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του.
 3. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και η οποιαδήποτε ανισορροπία στη λειτουργία του (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός) μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση.
 4. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία και να επηρεάσει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την ρύθμιση των ορμονών της περιόδου.
 5. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κατάσταση που οδηγεί το σώμα σας στο να παράγει περισσότερα ανδρογόνα, δηλαδή στεροειδείς ορμόνες. Οι κύστεις σχηματίζονται στις ωοθήκες ως αποτέλεσμα αυτής της ορμονικής ανισορροπίας. Αυτό μπορεί να κάνει την ωορρηξία ακανόνιστη ή να τη σταματήσει εντελώς. Άλλες ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, μπορεί επίσης να μην ισορροπήσουν. Αυτό οφείλεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συχνά συνδέεται με PCOS.
 6. Χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη οι οποίες συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, προκαλούν ακανόνιστες περιόδους και σοβαρές μεταβολές στον έμμηνο κύκλο.
 7. Η παχυσαρκία προκαλεί ορμονική ανισορροπία, λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μια γυναίκα ζυγίζει δέκα κιλά πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό της βάρος, επηρεάζεται ο μεταβολισμός και μπορεί να σταματήσει η ωορρηξία.
 8. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν συμπτώματα πρώιμης εμμηνόπαυσης μεταξύ των 45 και 55 ετών, ενώ όσες βιώνουν τα συμπτώματα γύρω στα 40 ή νωρίτερα εμφανίζουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και ασταθή κύκλο.

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Εάν οι περίοδοι σας φαίνονται ακανόνιστες ή έχετε χάσει μια περίοδο, αλλά γνωρίζετε ότι δεν είστε έγκυος, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι και συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το πρόβλημα.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει σωστά την αιτία της καθυστερημένης ή απώλειας της περιόδου σας και να συζητήσει τις θεραπευτικές επιλογές σας. Εάν μπορείτε, κρατήστε αρχείο με τις αλλαγές στον κύκλο σας καθώς και άλλες αλλαγές στην υγεία. Αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει διάγνωση.

Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό:

 • ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία
 • πυρετός
 • έντονος πόνος
 • ναυτία και έμετος
 • αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες
 • αιμορραγία αφού μπήκατε στην εμμηνόπαυση και δεν είχατε περίοδο για τουλάχιστον ένα χρόνο