Όταν είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου μας και το αντίστροφο, μπορούμε να αισθανόμαστε σταθεροί στη ρομαντική μας σχέση.

Σύμφωνα με την Thalia Ouimet, dating coach, εάν και οι δύο σύντροφοι σε μια σχέση εκφράζουν την αγάπη τους με λόγια επιβεβαιώσης ή δώρα, για παράδειγμα, τότε το να νιώθεις ότι αγαπάς και σε αγαπούν είναι απλό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι τρόποι με τους οποίους δείχνουμε ή λαμβάνουμε αγάπη/στοργή διαφέρουν από εκείνους τ@ συντρόφου μας; Μερικές φορές, αυτές οι διαφορές μπορεί να δημιουργήσουν συγκρούσεις, γι’ αυτό και η κατανόηση της γλώσσας αγάπης τ@ συντρόφου μας είναι σημαντική. Μπορείς να κάνεις το quiz, για να μάθεις τη δική σου γλώσσα αγάπης εδώ.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, οι 5 γλώσσες της αγάπης είναι ένα «εργαλείο» που παρουσίασε πριν αρκετά χρόνια ο Dr. Gary Chapman, σύμβουλος γάμου και συγγραφέας, για να μάθουμε πώς να εκφράζουμε την αγάπη μας με τρόπο που να γίνεται αντιληπτός από τον άνθρωπό μας, αλλά και τι ακριβώς χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για να αισθανθούμε ότι μας αγαπούν. Αυτές είναι:

  1. Λόγια επιβεβαίωσης
  2. Ποιοτικός χρόνος
  3. Δώρα
  4. Πράξεις φροντίδας
  5. Σωματική επαφή

Συνήθως, έχουμε μία πρωταρχική γλώσσα αγάπης, μέσω της οποίας δείχνουμε την αγάπη μας και ταυτόχρονα αισθανόμαστε ξεχωριστοί για τον/την σύντροφό μας. Αρκετοί, όμως, έχουν και μία ή δύο δευτερεύουσες γλώσσες που είναι λιγότερο έντονες, αλλά σίγουρα λαμβάνονται υπόψη.

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική σε οποιαδήποτε σχέση και αυτό ισχύει και στη συμβατότητα, όταν πρόκειται για τις γλώσσες της αγάπης. Αν και είναι πιθανό εσύ και ο/η σύντροφός σου να έχετε την ίδια γλώσσα αγάπης, είναι ακόμα πιο πιθανό να βρεις κάποι@ με μια γλώσσα αγάπης που να συμπληρώνει τη δική σου, δηλαδή να είστε συμβατοί.

Εάν είσαι περίεργ@ να μάθεις για το έαν οι γλώσσες αγάπης σας δουλεύουν καλά μεταξύ τους, συνέχισε να διαβάζεις.

Αν οι γλώσσες της αγάπης σας είναι: Λόγια επιβεβαίωσης και ποιοτικός χρόνος

Τα λόγια επιβεβαίωσης και ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα ζευγάρια. Όταν ο ένας σύντροφος νιώθει ότι τον αγαπούν περισσότερο περνώντας σκόπιμα ποιοτικό χρόνο με τον άλλον, υπάρχει αρκετός χώρος για εις βάθος συζητήσεις. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για κάθε σύντροφο να ανταλλάξει αυτά τα λόγια επιβεβαίωσης, ώστε να τιμηθούν και οι δύο γλώσσες αγάπης. Σύμφωνα με την Ouimet, αυτό το ζευγάρι είναι συμβατό επειδή κάθε σύντροφος «θα αισθάνεται ασφαλής και θα εκτιμάται για τις προσπάθειές του». Συμβουλεύει, επίσης, οι σύντροφοι «να έχουν μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς λαμβάνουν την αγάπη διαφορετικά και να κάνουν μια προσπάθεια να αγαπήσουν τ@ σύντροφό τους με τον τρόπο που θέλουν να τους αγαπούν».

Πράξεις φροντίδας και δώρα

Ένας συνδυασμός με αυτές τις δύο γλώσσες αγάπης έχει τη δυνατότητα να ευδοκιμήσει, καθώς και οι δύο θα νιώσουν ότι εκτιμώνται από την ανταλλαγή δώρων ή από έναν σύντροφο που θα τους βοηθήσει. «Αυτό το ζευγάρι μπορεί να συνεργαστεί καλά», λέει η Ouimet. «Για παράδειγμα, αν @ σύντροφός σου παρατήρησε ότι σου τελείωσε το γάλα αμυγδάλου και η πρωινή σου ρουτίνα έχει πρωινό με γάλα αμυγδάλου και η γλώσσα αγάπης τ@ συντρόφου σου είναι οι πράξεις φροντίδας, τότε είναι πολύ πιθανό να σε φροντίσει πηγαίνοντας να σου αγοράσει γάλα αμυγδάλου. Αν η δική σου γλώσσα αγάπης είναι τα δώρα, μπορείς να χαρακτηρίσεις το γάλα αμυγδάλου ως δώρο έκπληξη». Αντιστρόφως, το να αγοράσεις κάτι λειτουργικό στ@ σύντροφό σου μπορεί, επίσης, να θεωρηθεί ως πράξη φροντίδας. Η εύρεση δημιουργικών τρόπων για να τιμήσετε καθεμία από αυτές τις γλώσσες αγάπης μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό και αίσθηση εκτίμησης ανάμεσα σε εσένα και τ@ σύντροφό σου.

Αν οι γλώσσες της αγάπης σας είναι: Σωματική επαφή και ποιοτικός χρόνος

Για πολλά ζευγάρια, αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια αρμονική συμβίωση. Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με έναν σύντροφο μπορεί συχνά να οδηγήσει σε σωματική επαφή ή σωματική οικειότητα, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο συντρόφων.

«Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά εάν, για παράδειγμα, αφιερώνεις χρόνο με τ@ σύντροφό σου, για να δείτε μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ και ο ένας σύντροφος έχει τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζεται, ενώ ο άλλος εισπράττει τη σωματική επαφή αγκαλιάζοντας τ@ σύντροφό του κατά τη διάρκεια της ταινίας», λέει η Ouimet.

Επίσης, το να περνάτε χρόνο αγκαλιασμένοι και συζητώντας πριν ή μετά το σεξ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε και τις δύο αυτές γλώσσες αγάπης. Η αξιοποίηση της φυσικής σύνδεσης που παρέχει η οικειότητα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε συναισθηματική εγγύτητα όταν και οι δύο μένετε στην παρούσα στιγμή.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

10 τρόποι για να βελτιώσεις τη σχέση σου τώρα
Το βασικό συστατικό για μία ευτυχισμένη σχέση
Συναισθηματική οικειότητα: 10 τρόποι για να την ενισχύσεις μέσα στη σχέση σου