Ένα σημαντικό μέρος των σχέσεων αποτελεί και η οικειότητα, αλλά μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να μοιραστούν τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό εάν εσύ είσαι πολύ ανοιχτ@, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις τ@ σύντροφό σου να ανοιχτεί. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν θα πρέπει να αναγκάσεις ή να πιέσεις κάποιον να αποκαλύψει τα αληθινά του συναισθήματα, αλλά σίγουρα, επίσης, χρειάζεται να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση, όπου κάνετε ειλικρινείς συζητήσεις με τ@ σύντροφό σου.

Συνήθως, εάν ένας σύντροφος δεν μοιράζεται εύκολα τα συναισθήματά του, τότε μία πιθανότητα είναι να μην έχει το λεξιλόγιο να το κάνει γιατί, πολύ απλά, δεν το έμαθε ποτέ. Μία άλλη πιθανότητα είναι το κομμάτι της ευαλωτότητας, καθώς για πολλούς (αν όχι για τους περισσότερους) η ευαλωτότητα σημαίνει κίνδυνος, δηλαδή αν σου πω πώς νιώθω πραγματικά για σένα, τότε έχεις τη δύναμη να με πληγώσεις – αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα κι αν δεν το έχουν εκφράσει δυνατά.

Αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με τα αληθινά συναισθήματα τ@ συντρόφου σου, χωρίς να τον πιέσεις, σκέψου μερικούς από τους παρακάτω τρόπους που ενδεχομένως θα του δείξουν τον ασφαλή χώρο, για να σου ανοιχτεί.

Πώς θα τον κάνω να μου ανοιχτεί; 10 τρόποι που θα σε βοηθήσουν:

1. Κάνε μία ειλικρινής και άμεση ερώτηση

Σίγουρα ακούγεται προφανές, αλλά τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αντ’ αυτού να είναι παθητικά επιθετικοί ή να ξεφεύγουν από το θέμα, κάτι που δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια ειλικρινή απάντηση για κάτι συγκεκριμένο που σε απασχολεί.

2. Γίνε εσύ ευάλωτη!

Άφησε τ@ σύντροφό σου να μάθει μερικά από τα δικά σου συναισθήματα και σκέψεις που σε ταλαιπωρούν. Όταν μοιράζεσαι και γίνεσαι ευάλωτη, το άλλο άτομο αισθάνεται ασφαλές να κάνει το ίδιο μαζί σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τ@ σύντροφό σου να σε εμπιστευτεί.

3. Θέστε από κοινού μια συγκεκριμένη ώρα και χώρο για συζήτηση

Αντί να εκπλήξεις δυσάρεστα τ@ σύντροφό σου, ξεκινώντας μια σοβαρή συζήτηση σε μία ακατάλληλη στιγμή (πρακτικά ή/και συναισθηματικά), ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα και χώρο, όπου θα μπορείτε να συζητήσετε άνετα και χαλαρά. Σε εκείνον τον χώρο, δώσε την ευκαιρία στ@ σύντροφό σου να μοιραστεί ό,τι θέλει, χωρίς επικριτικότητα.

4. Κάντε μια άλλη δραστηριότητα σύνδεσης

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν όταν έχουν έναν ισχυρό δεσμό με τους άλλους και αυτός ο δεσμός μπορεί να δημιουργηθεί κάνοντας κάτι διασκεδαστικό μαζί. Μερικές φορές το να κάνετε μια δραστηριότητα μαζί που δεν επικεντρώνεται μόνο στη συζήτηση δημιουργεί μια ευκαιρία για περισσότερο μοίρασμα.

5. Μάθε να ακούς

Πολύ συχνά περιμένουμε τη σειρά μας να μιλήσουμε και να πούμε την άποψή μας, αλλά μέχρι τότε προετοιμάζουμε την απάντηση στο μυαλό μας, χωρίς να ακούμε τι πραγματικά έχει να μας πει ο άλλος άνθρωπος. Μείνε στην παρούσα στιγμή κατά τη διάρκεια της συζήτησης χωρίς να παρασυρθείς σε άλλες σκέψεις ή στο παρελθόν.

6. Δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματος

Δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματός σου και στο τι μεταφέρει αυτό στο άλλο άτομο. Φαίνεσαι ήρεμη, γεμάτη αυτοπεποίθηση και ανοιχτή στο να ακούς; Βεβαιώσου ότι ο τόνος της φωνής σου είναι απαλός και χαλαρός, χωρίς να είσαι συνεσταλμένη και νευρική. Πρέπει να δείξεις στ@ σύντροφό σου ότι είσαι διαθέσιμη και έτοιμη να τον ακούσεις.

7. Επικύρωσε τα συναισθήματα τ@ συντρόφου σου

Ακούγεται απλό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε πώς να επικυρώσουμε σωστά ένα άλλο άτομο. Ένας τρόπος για να επικυρώσεις κάποιον για το πώς αισθάνεται είναι να επαναλάβεις αυτά που σου εξηγούν χρησιμοποιώντας τα δικά σου λόγια και συναισθήματα — χωρίς κρίση. Μπορείς να μεταδώσεις πλήρως ότι καταλαβαίνεις τα συναισθήματα και την άποψη κάποιου, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς πλήρως.

8. Εξάσκησε φροντιστικές συμπεριφορές

Αν θέλεις @ σύντροφός σου να συμμετέχει στο μοίρασμα, είναι σημαντικό να αισθάνεται συνδεδεμένος μαζί σου. Δείξε τους ότι νοιάζεσαι κάνοντας αυτό που τους κάνει να αισθάνονται ότι τους φροντίζουν. Μάθε τη γλώσσα της αγάπης τους και προσπάθησε να την «μιλήσεις», ακόμα κι αν δεν συμφωνεί απαραίτητα με τη δική σου.

9. Αναγνώρισε αυτό που παρατηρείς

Δώσε προσοχή στις συγκεκριμένες αντιδράσεις τ@ συντρόφου σου και στο πώς νιώθει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Φέρτο σε αυτούς με ενσυναίσθηση. Όταν αισθανόμαστε ότι μας «βλέπουν», νιώθουμε πιο ασφαλείς να ανοιχτούμε. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις κάτι, όπως: «Όταν μιλούσες για τη δουλειά, φαινόσουν ταραγμένος. Είναι όλα εντάξει;».

10. Δοκίμασε κάτι διαφορετικό

Κάνοντας το ίδιο πράγμα, θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Δοκίμασε μία διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με ό,τι έχεις κάνει στο παρελθόν και δες αν έχει διαφορά. Ίσως ο σύντροφός σου να αισθάνεται στριμωγμένος όταν θίγεις δύσκολα θέματα με άμεσο τρόπο. Δοκίμασε μια πιο ήπια τακτική για να ξεκινήσεις τη συζήτηση.

Πώς θα τον κάνω να μου ανοιχτεί; Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Συναισθηματική οικειότητα: 10 τρόποι για να την ενισχύσεις μέσα στη σχέση σου
10 μύθοι για τις σχέσεις που, τελικά, τις σαμποτάρουν
Υγιή προσωπικά όρια: Πώς θα μάθεις να τα θέτεις στις σχέσεις σου;