Είτε βγαίνεις με τον σύντροφό σου για μερικούς μήνες είτε είστε παντρεμένοι για χρόνια, οι υγιείς σχέσεις χτίζονται μέσα από αμοιβαία δέσμευση, σεβασμό και προσπάθεια. Αν και πιθανώς νιώσατε μια άμεση και αβίαστη σπίθα όταν πρωτογνωριστήκατε, χρειάζεται δουλειά για να διατηρήσετε αυτή τη σπίθα, καθώς αναπτύσσεται η σχέση σας. Πάντως, να είσαι σίγουρη πως θα είναι η πιο διασκεδαστική και ανταποδοτική δουλειά που θα κάνετε ποτέ. Αν και κάθε σχέση είναι διαφορετική, μπορείς πάντα να κάνεις κάτι, για να βελτιώσεις τον δεσμό, τη φιλία και την οικειότητα με τον σύντροφό σου.

Πώς να βελτιώσω τη σχέση μου; 10 τρόποι για να το πετύχεις:

1. Ρώτησε τον σύντροφό σου κάτι νέο

Η επικοινωνία είναι αναμφισβήτητα ο #1 καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας για κάθε σχέση. Είναι ωραίο να ρωτάς πώς πήγε η μέρα του συντρόφου σου, αλλά μπορεί να νιώθεις ρουτίνα όταν ρωτάς το ίδιο πράγμα κάθε μέρα ή δεν δημιουργούνται νέα θέματα συζήτησης. Ενίσχυσε τη σχέση και την επικοινωνία σας κάνοντας νέες ερωτήσεις, όπως «πώς ένιωσες γι’ αυτό;» ή «τι προτιμάς να κάνεις στη δουλειά;». Άκου προσεκτικά και κάνε πιο ουσιαστικές συζητήσεις.

2. Ορίστε ένα μηνιαίο, βραδινό ραντεβού

Μεταξύ των πολυάσχολων προγραμμάτων και των ασταμάτητα ευθυνών σας, ο πιο αλάνθαστος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα αφιερώσετε χρόνο ο ένας για τον άλλον είναι να ορίζετε μια νύχτα κάθε μήνα αφιερωμένη στην ενίσχυση της σύνδεσής σας. Είτε θέλετε να εμπλουτίσετε τη σχέση σας είτε θέλετε να κάνετε κάτι μαζί που δεν περιλαμβάνει το Netflix, προγραμματίστε ένα ραντεβού. Μπορεί να είναι μία νύχτα κάθε μήνα, αλλά η σύνδεση που προέρχεται από αυτήν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

3. Πες «ευχαριστώ»

Ειδικά σε σχέσεις που διαρκούν χρόνια και πέφτουν σε ρουτίνα, μπορεί να νιώθουμε τόσο άνετοι που περιμένουμε από τον σύντροφό μας να καλύψει όλες τις ανάγκες μας, είτε είναι ο τρόπος που μας συμπεριφέρεται είτε οι καθημερινές δουλειές που κάνει. Το να πεις ένα απλό «ευχαριστώ» για το καθάρισμα των πιάτων μετά το δείπνο ή ένα κομπλιμέντο ενισχύει την καλή του συμπεριφορά και τον κάνει να αισθάνεται ότι τον εκτιμάς. Είναι, επίσης, σημαντικό να εκφράζεις την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη για το ότι είναι στη ζωή σου και για το τι σημαίνει για εσένα, όχι μόνο το τι κάνει για εσένα.

4. Πώς να βελτιώσω τη σχέση μου; Προγραμματίστε ένα check-in

Ο προγραμματισμός μπορεί να μην φαίνεται πολύ σέξι και αυθόρμητος, αλλά φροντίζοντας να ελέγχετε τακτικά ο ένας τον άλλον, θα διατηρήσει τη σχέση σας δυνατή. Είναι εύκολο να αφήνεις τη μία ενόχληση μετά την άλλη να συσσωρεύονται μέσα σου, μέχρι να εκραγείς, επομένως το check-in σημαίνει λιγότεροι καυγάδες, περισσότερη επικοινωνία και καλύτερη σύνδεση. Αφιερώστε συνειδητά λίγο χρόνο, για να συζητήσετε τυχόν προβληματισμούς, παρεξηγήσεις, ακόμα και όλα τα καλά πράγματα (τα οποία αξίζουν επίσης αναγνώριση!). Δοκιμάστε κάθε μήνα, εβδομαδιαία ή ακόμα και καθημερινά (όπως στο τέλος της ημέρας) και βάλτε το στα ημερολόγιά σας για να μην το ξεχάσετε ή το παραλείψετε.

5. Θυμήσου τα μικρά πράγματα

Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσεις νόημα στη συνομιλία σας είναι να ακούσεις πραγματικά τι λέει ο σύντροφός σου και στη συνέχεια να αναφέρεις αυτά τα μικρά πράγματα ξανά στο μέλλον. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σου αναφέρει ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια που θέλει, λάβε το υπόψη, για να του το χαρίσεις για τα γενέθλιά του που πλησιάζουν ή εάν λέει πως θέλει να δοκιμάσει ένα εστιατόριο στο οποίο δεν έχετε πάει, πρότεινέ το για το επόμενο ραντεβού σας ή εκπλήξτε τους με take away. Το γεγονός ότι προσέχεις και θυμάσαι ακόμη και τις μικρές λεπτομέρειες που λέει ο σύντροφός σου θα δείξει πόσο ακούς και νοιάζεσαι και θα τον κάνει να αισθάνεται ότι τον αγαπούν. Συνολικά, είναι τα μικρά πράγματα που σημαίνουν περισσότερο.

6. Άφησε το παρελθόν

Είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια σχέση όταν ακόμα σκέφτεσαι περασμένες διαμάχες, προβλήματα ή ζητήματα που έχετε ήδη επιλύσει. Εάν διαπιστώσεις ότι συνεχίζεις να μένεις στο παρελθόν, μπορεί να είναι σημάδι πως χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς γιατί. Εστιάζοντας στον λόγο για αυτό το επαναλαμβανόμενο συναίσθημα, θα βρεις περισσότερη σαφήνεια μέσα σου και το τι θέλεις από τη σχέση με τον σύντροφό σου.

7. Δείξε τη στοργή σου

Από το να πιάσεις το χέρι του συντρόφου σου σε ένα εστιατόριο μέχρι να πάτε για ύπνο μαζί στο τέλος της νύχτας, ξέρεις πώς νιώθεις για τον σύντροφό σου, αλλά θα πρέπει να το νιώθουν και εκείνοι. Το σωματικό άγγιγμα βοηθάει πολύ στη διατήρηση του ρομαντισμού και της σύνδεσης στις μακροχρόνιες σχέσεις. Οι ρουτίνες σωματικής επαφής, όπως ένα φιλί για αντίο ή μια αγκαλιά με ένα γεια είναι σίγουρα σημαντικές χειρονομίες, αλλά δοκίμασε κάτι διαφορετικό. Αγκάλιασε τον σύντροφό σου απροσδόκητα, κράτησέ του το χέρι στο αυτοκίνητο ή ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση. Η σωματική εγγύτητα μπορεί να μεταφραστεί σε συναισθηματική εγγύτητα.

8. Πώς να βελτιώσω τη σχέση μου; Μάθε τα όρια του συντρόφου σου

Θέλει ο σύντροφός σου να μείνει μόνος όταν είναι αναστατωμένος; Τον πειράζει που θέλεις να στέλνεις μηνύματα όλη την ημέρα ή προτιμά να του τηλεφωνείς όταν είστε χώρια το βράδυ; Υπάρχει κάποιος τρόπος που προτιμούν να διαφωνούν ή ορισμένα θέματα που δεν αισθάνονται άνετα να συζητήσουν ακόμη μαζί σου; Αυτές οι ερωτήσεις είναι απλές, αλλά οι απαντήσεις σε αυτές θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τα όρια του συντρόφου σου. Συνολικά, οι ανάγκες του συντρόφου σου είναι πιθανότατα διαφορετικές από τις δικές σου και το να γνωρίζεις τα όριά του είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα σεβαστείς. Κάντε συζητήσεις για να εξηγήσετε τα όριά σας ο ένας στον άλλον, αλλά επίσης δώστε προσοχή και κάντε ερωτήσεις για να τα κατανοήσετε καλύτερα.

9. Πώς να βελτιώσω τη σχέση μου; Γελάστε μαζί

Ενώ το να αγαπάμε ο ένας τον άλλο είναι σημαντικό, το να αρέσουμε ο ένας στον άλλο είναι, επίσης, σημαντικό. Η διατήρηση της μεταξύ σας φιλίας είναι ανεκτίμητη. Γελάστε μαζί τουλάχιστον μία φορά κάθε μέρα, είτε μοιράζεστε μια αστεία ιστορία που σας συνέβη στο σούπερ μάρκετ, είτε φέρνοντας στο προσκήνιο ένα εσωτερικό αστείο είτε είτε παρακολουθώντας την εκπομπή που σας κάνει και τους δύο να ξεκαρδίζεστε. Το γέλιο όχι μόνο μας δένει αλλά μας βοηθά, επίσης, να θυμόμαστε ότι το νόημα του να είμαστε σε μια σχέση είναι να απολαμβάνουμε το άτομο που αγαπάμε.

10. Πώς να βελτιώσω τη σχέση μου; Βελτιώνοντας τη σχέση με τον εαυτό σου

Το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας δείχνει το πώς θα ενεργήσουμε σε μια σχέση. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, θα αναζητήσεις σιγουριά στη σχέση σου ή αν δεν σου αρέσει να είσαι μόνη με τον εαυτό σου, θα θέλεις να είσαι κοντά στον σύντροφό σου 24/7. Για να αποτρέψεις τυχόν τοξικές συμπεριφορές, είναι απαραίτητο να έχεις ισχυρή αίσθηση του εαυτού σου: επένδυσε σε ένα νέο χόμπι, κάνε σχέδια με μερικούς φίλους και φρόντισε τον εαυτό σου. Με το να ερωτευτείς τον εαυτό σου, θα είσαι φυσικά η καλύτερη εκδοχή σου και για το άτομο που σε ερωτεύεται.