Για πολλούς ανθρώπους, οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι μια δύσκολη εξίσωση που χρειάζεται να λυθεί ή μια ευλογία που μας κάνει τους ανθρώπους να νιώθουμε χαρά και ευγνωμοσύνη. Για άλλους ανθρώπους, μια μακροχρόνια σχέση είναι μια κατάσταση παγωμένη, χωρίς ελπίδα βελτίωσης και εσωτερικών ανακατατάξεων και αλλαγών.

Σε όποια κατηγορία και να ανήκεις, το σίγουρο είναι ότι αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση, ο τρόπος που την βιώνεις επηρεάζεται από το τρόπο που έχεις μάθει να νοηματοδοτείς τις σχέσεις.

Και μέσα στις πολλές απόψεις που έχεις ακούσει, σίγουρα χωράει και η εξής γνώμη/ιδέα: οι σχέσεις, είτε είναι μακροχρόνιες, είτε όχι, μπορούν να αποτελούν ένα ζωντανό κοινωνικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν και κάποιες από αυτές μπορούν να ξεμπλοκάρουν, ανάλογα την επιθυμία και το κίνητρο των δυο συντρόφων.

Αν βρίσκεσαι λοιπόν, σε μια φάση που θέλεις να συμβάλλεις στις θετικές αλλαγές της σχέσης σου, τότε τα παρακάτω ίσως σου φανούν χρήσιμα.

1. Φυσιολογικοποίησε τη ρουτίνα και τις ουδέτερες στιγμές

Μια μακροχρόνια σχέση εμπεριέχει πολλές παρόμοιες στιγμές και καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες που επαναλαμβάνονται. Και η αλήθεια είναι ότι πολλά ζευγάρια θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση τους, η ρουτίνα. Όμως, θα μπορούσε κανείς να πει ότι, η ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κάτι το απαραίτητο.

Γι’ αυτό, προτού θελήσεις να αλλάξεις τα πάντα στη σχέση, ίσως αξίζει να σκεφτείς τί είναι αυτό που σε τρομάζει στη ρουτίνα και πώς βιώνεις τις ουδέτερες στιγμές ή φάσεις, τότε δηλαδή που δεν συμβαίνει κάτι το συνταρακτικό (θετικά ή αρνητικά).

2. Μίλησε για αυτά που θεωρείς αυτονόητο ότι τα ξέρει ο άλλος για σένα

Μπορεί να σκέφτεσαι «Μα καλά, γιατί να πω στον άλλο τώρα ότι τον αγαπώ, δεν το ξέρει, τόσο καιρό είμαστε μαζί» ή «Πώς γίνεται να μην καταλαβαίνει ότι αυτό με πειράζει, τόσα χρόνια με ξέρει».

Οι άνθρωποι όμως, δεν είμαστε ένα πράγμα, το ίδιο και οι σχέσεις. Η εξέλιξη και η αλλαγή είναι στη φύση μας. Το ίδιο ισχύει και με την ανάγκη μας, να νιώθουμε και να ακούμε από τους άλλους ότι μας αγαπάνε, ακόμη και όταν το ξέρουμε και θεωρείται αυτονόητο.

Πιθανόν λοιπόν, να σε βοηθήσει να σκεφτείς ότι δεν είναι όλα αυτονόητα, ότι χρειάζεται να λες και να υπενθυμίζεις στον άλλο, αυτό που χρειάζεσαι, αυτό που έχεις ανάγκη. Και αντίστροφα, χρειάζεται να ρωτάς και να αναρωτιέσαι αν αυτό που πιστεύεις για τον άλλο, όντως ισχύει.

Όσο καλά και να γνωρίζεις τον άλλο, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που δεν θα ξέρετε ο ένας για τον άλλο και πάντα θα υπάρχουν φράσεις που θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται, ακόμη και αν έχουν ειπωθεί πολλές φορές.

3. Οργανώστε κάτι που να εμπεριέχει το στοιχείο του καινούργιου

Παρόλο που η ρουτίνα είναι απαραίτητη στη ζωή μας, είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε νέα πράγματα.

Το στοιχείο του καινούργιου δεν αφορά μόνο δραστηριότητες, αλλά και συμπεριφορές και τρόπους επικοινωνίας. Οι άνθρωποι εξελίσσονται και αλλάζουν και είναι οκ το ίδιο να συμβαίνει και στις σχέσεις.

Και αν αυτό είναι κάτι που σου ταιριάζει, τότε ίσως ήρθε ο καιρός να το εντάξεις στις συζητήσεις σας, να μιλάς δηλαδή περισσότερο για αυτό που σκέφτεσαι και να ζητάς και τη γνώμη της άλλης πλευράς.

4. Μην προσπαθείς υπερβολικά να αλλάξεις τα πάντα

‘Ισως η ανάγκη σου για θετικές αλλαγές να είναι τόσο έντονη μέσα σου που να θέλεις να αλλάξουν πολλά πράγματα μαζί. Να θυμάσαι όμως, ότι αυτό μπορεί να βιωθεί με καχυποψία και φόβο από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

Μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις στο νου σου το «ένα βήμα τη φορά» και ότι οι ρυθμοί εξέλιξης και αλλαγών μπορεί να διαφέρουν μεταξύ σας. Όποτε αυτό, ίσως βοηθάει να σεβαστείς τους ρυθμούς του άλλου και να επιδείξεις υπομονή και διάθεση για κατανόηση.

5. Αφιέρωσε χρόνο στην ατομικότητα σου και στις δικές σου προσωπικές ανάγκες

Καλώς σκέφτεσαι το πώς μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση σου, όμως τί γίνεται μέσα σου; Φρόντισε να «σκανάρεις» τον εαυτό σου, τις σκέψεις, τα συναισθήματα σου και τη θέση στην οποία βρίσκεσαι. Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Γιατί μια σχέση που δοκιμάζει αλλαγές, πιθανόν να προκαλέσει και εσωτερικούς κραδασμούς και μεταβάσεις. Το να έχεις λοιπόν, μια καλή επαφή με το μέσα σου, βοηθάει και το να έχουν μεγαλύτερο νόημα οι προσπάθειες και οι ενέργειες σου στη σχέση.

Για το τέλος, κράτησα μια σημαντική υπενθύμιση: καμιά θετική αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί αν δεν την επιθυμούν και οι δύο άνθρωποι.