Πολύ συχνά ακούς γύρω σου το πόσο δύσκολες είναι οι σχέσεις στην εποχή μας και ακόμα πιο συγκεκριμένα οι ερωτικές. Πιθανότατα μπορείς να το επιβεβαιώσεις κι εσύ: το «χτίσιμο» μιας ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης απαιτεί χρόνο και κόπο. Και σίγουρα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν σε μια «επιτυχημένη σχέση» είναι η συναισθηματική οικειότητα

Τι είναι η συναισθηματική οικειότητα;

Η συναισθηματική οικειότητα αναφέρεται στο πόσο κοντά νιώθουν δύο άνθρωποι μεταξύ τους, πόσο άνετα και ασφαλή νιώθουν και πόσο αγαπιούνται. Τα «κλειδιά» της συναισθηματικής οικειότητας είναι η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία.

Στον αντίποδα, η έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας, επικοινωνίας ή/και εμπιστοσύνης μπορούν να προκαλέσουν έντονους τριγμούς σε μια σχέση. Αν η συναισθηματική οικειότητα χαθεί η αποκατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. Κρυμμένα συναισθήματα, μυστικά, έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας είναι σημάδια που μαρτυρούν πως η συναισθηματική οικειότητα απουσιάζει από τη σχέση.

Υπάρχουν τρόποι που η συναισθηματική οικειότητα μπορεί να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί. Πώς;

1. Περάστε χρόνο μαζί

Είναι πολύ σημαντικό να επαναξιολογήσετε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Το ζητούμενο δεν είναι το πόσο χρόνο περνάτε μαζί αλλά το πώς αξιοποιείτε αυτόν τον χρόνο. Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, για παράδειγμα, μπορεί ο ένας να θεωρεί ποιοτικό χρόνο αυτή τη συνθήκη, ενώ ο άλλος όχι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ποιοτικός χρόνος είναι μόνο τα ταξίδια ή οι ειδικές περιστάσεις. Τα ζευγάρια που δεν νιώθουν συναισθηματικά κοντά χρειάζεται να περνούν χρόνο μαζί, για να επανακαθιδρύσουν τη σύνδεση, ακόμα κι αν δεν κάνουν κοινές δραστηριότητες σε αυτόν τον χρόνο.

2. Κάντε ένα διάλειμμα από τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η επανακαθίδρυση της οικειότητας εξαρτάται από την ποιότητα της αλληλεπίδρασης. Ανοιχτές οθόνες, μηνύματα, κοινωνικά δίκτυα μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή σου με αποτέλεσμα να μην επικοινωνείς ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τον/τη συντροφό σου. Επιλέξτε συνειδητά να αφήσετε σε έναν άλλον χώρο ό,τι σας αποσπά την προσοχή (κινητό, laptop κ.λπ.) και να ασχοληθείτε με αυτά μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα έχετε αλληλεπιδράσει ουσιαστικά μεταξύ σας.

3. Διαβάστε μαζί

Μια ακόμα αποτελεσματική ιδέα για την επανάκτηση της συναισθηματικής οικειότητας είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί και έπειτα να συζητήσετε πάνω σε αυτό και να ανταλλάξετε απόψεις.

4. Κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί

Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με ό,τι διασκεδαστικό σας αρέσει να κάνετε μαζί. Αφού φτιάξετε την λίστα, ξεκινήστε να πραγματοποιείτε τις δραστηριότητες. Το να περνάτε χρόνο μαζί με ευχάριστες δραστηριότητες βοηθά, καθώς αποκτάτε κοινές θετικές εμπειρίες και δημιουργείτε αναμνήσεις.

5. Δώστε αξία

  • Η προσπάθεια και η συναισθηματική επένδυση είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος να δείτε πόση αξία δίνετε στη σχέση σας.
  • Προσπαθήστε να κατανοήσετε το ταίρι σας περισσότερο, τις σκέψεις, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά του. Ενισχύστε την ενσυναίσθησή σας.
  • Αποδεχτείτε την ευαλωτότητα. Προηγούμενες δύσκολες εμπειρίες και βιώματα μπορεί να εμφανίζονται στη σχέση σας και να εκφράζονται με διάφορους καλυμμένους τρόπους, όπως ο θυμός ή η απομάκρυνση από το ταίρι σας. Η κατανόηση του από που προέρχεται αυτή η συνθήκη και η διαχείριση της θα βοηθήσουν στη συναισθηματική οικειότητα με την παρούσα σχέση σας.

6. Προσπαθήστε να είστε ρομαντικοί

Ο ρομαντισμός αναφέρεται στις σκέψεις και τις συμπεριφορές που συμβολίζουν την αγάπη σου. Μικρά σημειώματα αγάπης, ένα όμορφο δείπνο ή ένα μικρό δώρο που συνοδεύεται από ένα σημείωμα «σ´αγαπώ» αποτελούν μικρά παραδείγματα ρομαντικής συμπεριφοράς και μακροπρόθεσμα βοηθούν στην ανάκτηση της συναισθηματικής οικειότητας. Για να ενισχύσεις την συναισθηματική οικειότητα είναι σημαντικό να μην φοβάσαι να βγεις έξω από τη comfort zone σου. Οι μικρές υπερβάσεις και η δημιουργικότητα είναι χρήσιμα «συστατικά».

7. Δοκίμασε ασκήσεις οικειότητας

Σε πολλά ζευγάρια, ενώ υπάρχει έντονη έλξη, υπάρχει δυσκολία στη σύνδεση. Μπορείς να δοκιμάσεις συγκεκριμένες ασκήσεις για να ενισχύσεις αυτή τη σύνδεση, όπως η παρατεταμένη αγκαλιά, οι συγχρονισμένες αναπνοές, η βλεμματική σύνδεση. Οι παραπάνω ασκήσεις ενισχύουν τη συναισθηματική οικειότητα και την εμπιστοσύνη.

8. Εκφράσου

Είναι πολύ διαφορετικό να σκέφτεσαι κάτι και διαφορετικό να το εκφράζεις. Όταν εκφράζεσαι δίνεις προσοχή στα λόγια που χρησιμοποιείς και ταυτόχρονα στο αποτέλεσμα που αυτά τα λόγια έχουν στον δέκτη. Η συναισθηματική οικειότητα ενισχύεται, όταν παρέχεις στο ταίρι σου τον χώρο να εκφράζεται ειλικρινά και με ασφάλεια.

9. Να είσαι πιο θετικός/ή

Θα ήταν ωφέλιμο για τη σχέση σου αν μπορούσες να αποβάλλεις την ανάγκη σου για έλεγχο και την υπόδειξη των λαθών και των κακώς κειμένων. Οι παραπάνω συμπεριφορές συνιστούν εμπόδια της συναισθηματικής οικειότητας. Στον αντίποδα,  μπορείς να είσαι ευγενικός/ή με θετική ενέργεια και υποστήριξη.

10. Επένδυσε στην αυτοφροντίδα σου

Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητο συστατικό για την ενίσχυση της συναισθηματικής οικειότητας. Όσο περισσότερο σε αντιμετωπίζεις ως κάτι σημαντικό και πολύτιμο, τόσο και οι άλλοι θα σε εκτιμήσουν και θα σε αξιολογήσουν ως κάτι τέτοιο. Σωματική και ψυχική υγεία αποτελούν τον κορμό της αυτοφροντίδας.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να ενισχυθεί η συναισθηματική οικειότητα. Η αέναη προσπάθεια είναι το «κλειδί», για να προσπαθήσεις για μια σχέση που πιστεύεις ότι αξίζει.