Η σκανδιναβική διατροφή είναι μια διατροφή που αναπτύχθηκε με βάση την παραδοσιακή κουζίνα που υπάρχει στη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Ήρθε στο προσκήνιο όταν ειδικοί στον τομέα της υγείας ξεκίνησαν να ψάχνουν το λόγο που η βόρεια Ευρώπη είχε χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από τις ΗΠΑ.

Αυτή η «νέα δίαιτα», η οποία υπάρχει στην πραγματικότητα εδώ και αιώνες, προσαρμόστηκε από τη διατροφική πυραμίδα της βαλτικής θάλασσας, το 2004, για να συμπεριλάβει περισσότερες γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. Ποιος θα φανταζόταν πως η διατροφή των Βίκινγκς θα αποτελούσε αντικείμενο μελέτης σε πολλά πανεπιστήμια, αλλά και πρότυπο ισορροπημένης διατροφής;

Οι 10 βασικές αρχές της σκανδιναβικής διατροφής

1. Ποικιλία

Πιο συγκεκριμένα, η νορβηγική δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με έμφαση στους καρπούς, το λάχανο, τους βολβούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκων μυρωδικών, μανιταριών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης, άγριου κρέατος, ψαριών, οστρακόδερμων και φυκιών..

2. Αύξηση των φυτικών ινών

Κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως (σίκαλη, πίτουρο και βρώμη), φρούτων και λαχανικών. Στην κατηγορία των φρούτων έμφαση δίνεται στην κατηγορία των σμέουρων, όπως είναι η φράουλα, το μύρτιλλο και το βατόμουρο.

3. Τρόφιμα κοντά στη φύση (αποφυγή τυποποιημένων προϊόντων)

Προτείνει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα συντηρητικά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το πρόγραμμα μάλιστα ενθαρρύνει την αγορά βιολογικών προϊόντων και κρεάτων ελευθέρας βοσκής

4. Σπιτικό φαγητό

Σύμφωνα με την διατροφή αυτή, η καλύτερη λύση είναι να μαγειρεύουμε σπίτι μας και να μην παραγγέλνουμε ποτέ από έξω, ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα συστατικά του φαγητού μας είναι αγνά και υγιεινά.

5. Εποχικότητα

Η διατροφή θα πρέπει να είναι απόλυτα ενταγμένη στην περίοδο του χρόνου που την κάνεις, ώστε τα οπωροκηπευτικά που καταναλώνεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα γίνεται.

6. Επαρκής ενυδάτωση

Κατανάλωση πολύ νερού και τσαγιού με βότανα.

7. Ενσυνειδητότητα

Η διατροφή αυτή προτείνει να ακούμε το σώμα μας.. τα σημάδια πείνας και κορεσμού του οργανισμού μας.

8. Λάδι κανόλα ή αλλιώς κραμβέλαιο

Ένα λάδι που αν και φαίνεται να έρχεται δεύτερο σε σχέση με το ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρα οξέα, βιταμίνη Ε και Κ.

9. Μείωση επεξεργασμένων δημητριακών

Τονίζει να προτιμούμε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι.

10. Μείωση κορεσμένου λίπους

Η συγκεκριμένη διατροφή μάλιστα μας καλεί να μετριάζουμε γενικά τις μερίδες κρέατος που καταναλώνουμε, ενώ προτείνει την κατανάλωση ψαριού περισσότερες φορές την βδομάδα από την μεσογειακή. Συνιστάται επίσης, η αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων από υψηλής σε χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος

Μεσογειακή ή σκανδιναβική διατροφή;

Τα κοινά στοιχεία είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζει κανείς. Η σκανδιναβική διατροφή μοιάζει αρκετά με τη γνωστή μας μεσογειακή διατροφή. Και οι δύο περιλαμβάνουν άφθονο φρέσκο ψάρι, ρίζες λαχανικών, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως -όπως βρώμη και κριθάρι- και περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών, σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων.

Η κύρια διαφορά είναι στα λίπη. Ενώ η μεσογειακή διατροφή προτείνει ελαιόλαδο, η σκανδιναβική δίαιτα επιλέγει το κραμβέλαιο, γνωστό και ως έλαιο canola. Και τα δύο έλαια είναι γνωστό πως προωθούν την υγεία της καρδιάς, ενισχύοντας την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL).

Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει ερευνηθεί περισσότερο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σκανδιναβική διατροφή τον τελευταίο καιρό έχει δείξει ότι είναι εξίσου υγιής. Σκανδιναβική ή μεσογειακή, τελικά, δεν έχει σημασία, καθώς αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη διατροφή είναι η ισορροπία. Όπως και εάν αυτή επιτυγχάνεται!