Πώς θα σου φαινόταν αν κάθε μέρα, για μία εβδομάδα πάρεις μία “πρόκληση”, προκειμένου να καλλιεργηθεί η ενσυνειδητότητα, η επίγνωση του εδώ και τώρα, το γνωστό σε όλους μας πλέον mindfulness.

Είναι ένας καλός τρόπος να παρατηρήσεις πόσες ευκαιρίες έχεις να συνδεθείς, να εκτιμήσεις και να βιώσεις – παντού και όλη την ώρα. Αυτές οι “ασκήσεις”, που ακολουθούν (μία για κάθε μέρα της εβδομάδας) είναι παρά πολύ εύκολες και μπορούν να γίνουν από τον καθένα. Θα καταλάβεις πως μία απλή, μικρή κίνηση μπορεί να σε βοηθήσεις να αφυπνιστείς και να συνδεθείς με τη ζωή, που υπάρχει γύρω σου.

Διάβασε και αυτό: Mindful Running: Όταν το τρέξιμο γίνεται μία εξωσωματική εμπειρία

Είσαι έτοιμος για ένα challenge γεμάτο mindfulness;

Ημέρα 1η: Σκέψου τον πόνο κάποιου άλλου και πώς μπορείς να βοηθήσεις

Όταν περνάς δύσκολα, μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό, ακόμα και να σε πληγώνει, το γεγονός πως ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει την πορεία του όπως πάντα, την ίδια στιγμή που εσένα στη ζωή σου έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Παρόλα αυτά όταν τα πράγματα πάνε πολύ καλά στη ζωή μας, παραδόξως ξεχνάμε πως κάποιος άλλος μπορεί να περνάει τις ίδιες δυσκολίες που περνάγαμε εμείς κάποτε. Υπάρχει κάποιος στον κύκλο σου αυτή τη στιγμή, που παλεύει για να τα καταφέρει; Σκέψου πώς είναι γι αυτό το άτομο να πηγαίνει στο σπίτι του μετά τη δουλειά, να έχει κάποιο δύσκολο και κρίσιμο ραντεβού, να έχει χάσει κάποιον. Μπορείς να κάνεις κάτι για να τον βοηθήσεις; Μπορεί να είναι μία χείρα βοηθείας – να προσφερθείς να τον πας σπίτι, να του ψωνίσεις ή ακόμα και να του κρατήσεις το παιδί. Ή κάτι πιο συναισθηματικό – ένα μήνυμα που του λες πως ενδιαφέρεσαι, λίγα λουλούδια πάνω στο γραφείο του, ένα τηλεφώνημα. Μπορείς επίσης απλά να τον έχεις στο νου σου και σιωπηλά να εύχεσαι αυτό το άτομο να είναι καλά και ευτυχισμένο.

mindfulness

Callum Shaw / Unsplash

Ημέρα 2η: Πριν απαντήσεις σε μία συζήτηση κάνε μία παύση

Αυτή η πρόκληση είναι να γίνουμε ακροατές γεμάτοι mindfulness. Αυτό σημαίνει πως δίνουμε όλη μας την προσοχή στο συνομιλητή μας πριν προετοιμάσουμε μέσα στο μυαλό μας το σχόλιο, που πρόκειται να κάνουμε. Είναι κάτι δύσκολο, δεν λέω, κυρίως αν έχεις συνηθίσει να έχεις για όλα μία απάντηση στα χείλη. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μέσα σε μία συζήτηση, ακολούθησε αυτή την τεχνική: Πριν αντιδράσεις σε κάτι που λέει κάποιος, κάνε μία παύση και τσέκαρε στα γρήγορα εσένα. Παρατήρησε τη στάση του σώματός σου, την ενέργειά σου, τυχόν σκέψεις σου. Πάρε μία ανάσα. Μετά από αυτό τι έχει να προσθέσεις στη συζήτηση;

Ημέρα 3η: Σταμάτα και συντονίσουμε με το περιβάλλον γύρω σου (αυτό θα πει mindfulness)

Αν βγάλεις για βόλτα το σκύλο σου, κάνεις το διάλειμμά σου για να φας ή τσεκάρεις τα mail σου, για μία μία στιγμή, σταμάτα και άκου. Η παύση της σωματικής κίνησης είναι συχνά αρκετή για να επιβραδύνει στιγμιαία το συνεχώς περιστρεφόμενο τρενάκι του μυαλού, επιτρέποντας στα πάντα γύρω σου να ζωντανέψουν. Ο άνεμος, το κελάηδημα των πουλιών, ο θόρυβος της πόλης, οι εργάτες που κάτι φτιάχνουν στους δρόμους, τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου. Άσε αυτούς τους θορύβους να γεμίσουν το ηχητικό πεδίο της προσοχής σου. Σύντομα ο αδρανής εγκέφαλός σου θα επιστρέψει και πάλι σε λειτουργία. Αλλά γι αυτές τις λίγες απολαυστικές στιγμές, θα σου δοθεί η ευκαιρία να γίνεις ένας αμέτοχος θεατής. Που απλά παρατηρεί χωρίς να κρίνει.

mindfulness

Vero Photoart / Unsplash

Ημέρα 4η: Περπάτησε ή πάρε ποδήλατο αντί να οδηγήσεις

Σου έχει τύχει ποτέ να πάρεις το αυτοκίνητο, να το βάλεις μπροστά, να οδηγήσεις και να φτάσεις στον προορισμό σου 20 λεπτά αργότερα και σα σταματήσεις να νιώσεις πόσο αυτόματα τα έκανες όλα; Τα αυτοκίνητα μας κάνουν να αποκοβόμαστε από ό,τι συμβαίνει γύρω μας – είναι σα να κλείνουμε την πόρτα τους και αυτομάτως να μπαίνουμε in to the zone. Είναι πολύ πιο δύσκολο να “αποξενωθείς” όταν περπατάς ή όταν οδηγείς ένα ποδήλατο. Περπατώντας ή ποδηλατώντας είσαι εκεί έξω, είσαι ανοιχτός στα στοιχεία γύρω σου, η προσοχή σου γυρνά προς τα έξω! Γι αυτό την επόμενη φορά που έχεις να συναντήσεις ένα φίλο ή να πας μία βόλτα κοντά σου, προτίμησε τα ποδαράκια σου ή το πετάλι. Και ένα ωραίο σαββατοκύριακο, γεμάτο mindfulness, μπορείς να το τολμήσεις από το πρωί!

Δες αυτό: Mindful διαλείμματα που μπορείς να κάνεις στη δουλειά σου

Ημέρα 5η: Πες έναν καλό λόγο

Είναι τόσο εύκολο να ασκούμε κριτική. Βγαίνουμε πλέον στο facebook και με ένα post γεμίζουμε χολή το feed των άλλων. Ωστόσο, κάνουμε το ίδιο – να βγούμε και να το πούμε παντού – όταν δεχόμαστε καλές υπηρεσίες; Όταν κάποιος μας αφιερώνει χρόνο, μας βοηθά, είναι ευγενικό και εκπληκτικά επαγγελματίας; Το να ενημερώσεις έναν προϊστάμενο για τις καλές υπηρεσίες που δέχθηκες, όχι μόνο δίνεις αξία στον υπάλληλο, αλλά μαθαίνει και η επιχείρηση τι κάνει σωστά. Πραγματικά, αν το σκεφτείς, πρόκειται για μία τόσο μικρή προσπάθεια, αλλά το μήνυμά μπορεί να φτάσει τόσο μακριά.

Ημέρα 6η: Μίλα με κάποιον, τον  οποίο έχεις να δεις αρκετό καιρό

Ίσως να σου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά το επόμενο βήμα είναι και αυτό που μετράει: να το κάνεις και να έρθεις σε επαφή. Όλοι μας έχουν σχέσεις στενές και ο κοινωνικός μας κύκλος όσο μεγαλώνουμε τόσο και πιο μικρός γίνεται. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά είναι ωφέλιμο, που και που να βγαίνουμε και από τη φούσκα μας. Γι αυτό σήμερα δοκίμασε αυτό: Κάνε μία λίστα με ανθρώπους που θα ήθελες να κρατήσεις μία επαφή (έναν παλιό σου συνάδελφο, το συγκάτοικό σου όταν σπούδαζες στο εξωτερικό, τη θεία εκείνη που αγαπάς, ακόμα και τη γειτόνισσα που σε είχε βοηθήσει όσες φορές ήθελες) και βάλ’ τη κάπου που να μπορείς να τη βλέπεις κάθε μέρα. Μετά, κάθε εβδομάδα, διάλεγε και από ένα όνομα και πάρε ένα τηλέφωνο, στείλε ένα μήνυμα, γράψε ένα mail. Όχι μόνο θα νιώσεις καλά, αλλά μπορεί η σκέψη σου για τον άλλο άνθρωπο να εμψυχώσει και τον ίδιο. Είναι ωραίο άλλωστε να σε σκέφτονται.

Τσέκαρε και αυτό: H κηπουρική μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ενσυνειδητότητα

mindfulness

Motoki Tonn / Unsplash

Ημέρα 7η: Κάνε ένα φιλικό eye contact

Και όταν λέω eye contact δεν εννοώ για κάτι creepy, από εκείνα τα επίμονα βλέμματα που κάνουν τον άλλον να αισθανθεί άβολα. Απλά σήκωσε το βλέμμα σου και κοίταξε στα μάτια τον άνθρωπο που σου φτιάχνει τον πρωινό σου καφέ ή που κρατά το ασανσέρ για να μπεις. Για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ζήσε το mindfulness και συνάντησε τη δική του ματιά και ίσως και να αφήσεις ένα διακριτικό χαμόγελο να σχηματιστεί στα χείλη σου. Αυτό είναι όλο. Η επαφή έγινε και η θετική ενέργεια μεταδόθηκε.