Διανύουμε την περίοδο όπου οι περισσότεροι αναζητάμε αγωνιωδώς την ιδανική αποτοξίνωση. Το Πάσχα πέρασε και οι πιθανότητες λένε ότι φάγαμε υπερβολικά και χωρίς πρόγραμμα. Άρα, τώρα είναι η ώρα της αποτοξίνωσης, αυτής της «απαραίτητης» διαδικασίας, που υποτίθεται ότι συμβάλλει στην γρήγορη αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών. Ή μήπως όχι;

Κι αν αυτή η ιδέα πως πρέπει να ακολουθήσουμε μία ««ειδική διατροφή»», η οποία υπόσχεται να απομακρύνει όλες τις τοξίνες από το σώμα μας, αποτελεί στην πραγματικότητα έναν μύθο;

Η απάντηση είναι ναι!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο όρος «τοξίνες» είναι συχνά ασαφής, έως και παραπλανητικός. Τις περισσότερες φορές τον ακούμε από διάφορους υποστηρικτές διαιτών και θαυματουργών αποτοξινώσεων, που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη έννοια για να περιγράψουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών, συχνά, όμως, με υπεραπλουστευμένο και παραπλανητικό τρόπο, χωρίς να προσδιορίζεται ποιες είναι αυτές οι συγκεκριμένες τοξίνες και πώς αποβάλλονται.

Στην πραγματικότητα, οι τοξίνες είναι επιβλαβείς ουσίες που παράγονται από το σώμα μας, ως μέρος των φυσικών μεταβολικών διεργασιών του και σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας ή ακόμα και να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον -και σύμφωνα με τους ειδικούς- το ανθρώπινο σώμα είναι ούτως ή άλλως εξοπλισμένο με ένα δικό του, φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης, το οποίο περιλαμβάνει όργανα, όπως το συκώτι, τα νεφρά και οι πνεύμονες. Αυτά τα όργανα συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου να φιλτράρουν και στη συνέχεια να αποβάλλουν αυτές τις τοξίνες από το σώμα μας.

Ναι, υπάρχουν όντως ορισμένες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων αποτοξίνωσης ή και κάποιων παρόμοιων διαιτών για την αποβολή των τοξινών. Πολλές φορές, μάλιστα, μπορούν ακόμα και να υπονομεύσουν αυτή τη φυσική διαδικασία.

Αν, για παράδειγμα, επιλέξουμε να κάνουμε αποτοξίνωση με χυμούς φρούτων ή λαχανικών, οι χυμοί ναι μεν θα περιέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά, θα στερούνται, όμως, φυτικών ινών και πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα αντί να χάνουμε το βάρος που ενδεχομένως να επιθυμούμε, να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους.

Τέλος, αυτές οι διαδικασίες είναι πολύ συχνά αρκετά επιβλαβείς ή ακόμη και επικίνδυνες για την υγεία μας, ιδιαίτερα εκείνες που περιλαμβάνουν σοβαρή μείωση των θερμίδων ή ακόμα και χρήση καθαρτικών ή άλλων συμπληρωμάτων, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το συμπέρασμα;

Αντί να εστιάσουμε σε μία καθόλου αξιόπιστη «αποτοξίνωση», μάλλον θα ήταν πιο σοφό απλώς να ακολουθούμε καθόλη τη διάρκεια του έτους μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες, οι καλοί υδατάνθρακες και η σωστή ενυδάτωση.

Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό να συνδυάζεται και με σωματική δραστηριότητα καθημερινά, που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας και ευεξίας.