Υπάρχουν τροφές, όπως ένα συγκεκριμένο είδος τσιπς ή μια μάρκα κρακερς, που -όσο κι αν τις απαγορεύουμε στον εαυτό μας- όταν τις αντικρίζουμε νιώθουμε ότι χάνουμε εντελώς τον έλεγχο.
Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη.
Η απώλεια του ελέγχου σε σχέση με το φαγητό είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα αλλά και ένα άμεσο αποτέλεσμα των περιορισμών και των κανόνων που οι ίδιοι έχουμε βάλει στον εαυτό μας.
Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που «μαρτυρούν» ότι χάνουμε πραγματικά τον έλεγχο γύρω από το φαγητό;
- Συχνά «πιάνουμε» τον εαυτό σας να τρώει χωρίς να πεινάει πραγματικά.
- Μας κυριεύει η ενοχή, το άγχος και η υπερένταση μετά την κατανάλωση «ανθυγιεινών» τροφών.
- Ορισμένα τρόφιμα δεν επιτρέπουμε να υπάρχουν στο σπίτι μας.
- Όταν τρώμε συγκεκριμένα τρόφιμα, τρώμε πολύ περισσότερο από θέλαμε να φάμε.
- Μερικές φορές αισθανόμαστε άρρωστοι και καταβεβλημένοι επειδή έχουμε φάει πάρα πολύ και «άτσαλα».
Εάν βρίσκεις κι εσύ τον εαυτό σου μέσα σε κάποια/ες από τις παραπάνω συμπεριφορές, ας δούμε 5 πολύ απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τον έλεγχο:
Σταμάτα να αξιολογείς ένα τρόφιμο/φαγητό ως «καλό» ή «κακό»
Όταν προσπαθούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να φάει κάτι που πραγματικά δεν θέλει να φάει, το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε δυσαρεστημένοι με αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους περιορισμούς. Όταν δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να φάει κάτι που πραγματικά απολαμβάνει, επειδή το θεωρούμε «κακό», του προκαλούμε την επιθυμία να «παραβιάσει τους κανόνες». Και εδώ έρχεται η απώλεια ελέγχου, άρα και οι ενοχές και μετά και η ντροπή. Εάν, πάλι, μπορέσουμε να δούμε το φαγητό καθαρά ως τροφή, τότε θα είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις με βάση τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας.
Πες όχι στα αυστηρά προγράμματα διατροφής
Τα σώματά μας δεν λειτουργούν με αυστηρά προγράμματα. Αντιθέτως, λειτουργούν με διάφορες ενδείξεις που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε πότε είμαστε πεινασμένοι ή χορτάτοι, αντίστοιχα. Όταν αγνοούμε αυτές τις ενδείξεις και προσπαθούμε να τηρήσουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα, έχοντας φάει ελάχιστα όλη την ημέρα, το πιθανότερο είναι να φτάσουμε τον οργανισμό μας σε ένα οριακό σημείο που θα καταλήξει με το να φάμε ό,τι βλέπουμε στην κουζίνα μας το ίδιο βράδυ.
Σταμάτα να ακολουθείς τις διατροφικές τάσεις
Κάθε φορά που προσπαθείς να ακολουθήσεις την πιο πρόσφατη τάση διατροφής, δίαιτας ή αποτοξίνωσης, συχνά αγνοείς εντελώς τις προσωπικές σου προτιμήσεις ή ανάγκες με αποτέλεσμα, πιθανότατα να περιορίζεις πολύ -ή ακόμα και να απομακρύνεις- από τη διατροφή σου τα αγαπημένα σου φαγητά.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να φας ποτέ ξανά αυτά τα τρόφιμα; Όχι, φυσικά. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, μετά το τέλος της δίαιτας αποφασίζεις να «χαρείς» τα φαγητά που στερήθηκες, νιώθοντας έτσι ότι έχεις χάσει εντελώς τον έλεγχο, ακριβώς επειδή τον έχεις περιορίσει τόσο πολύ.
Δημιούργησε ισορροπημένα γεύματα
Τα ισορροπημένα γεύματα μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια, χωρίς να νιώθουμε αισθήματα πείνας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε δίνοντας προσοχή στα συστατικά που συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά σας, ώστε να περιέχουν τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης ή υδατανθράκων.
Άφησε πίσω σου τους κανόνες διατροφής
Οι κανόνες διατροφής είναι, επίσης, γεμάτοι περιορισμούς. Όλοι μας θέλουμε να τρώμε πιο θρεπτικά γεύματα που μας δίνουν ενέργεια ή να μειώσουμε το βάρος μας για λόγους υγείας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία να ακολουθεί τόσο αυστηρούς κανόνες διατροφής. Μια νοοτροπία ισορροπίας -ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με τη γνώμη ενός ειδικού- είναι αρκετή για να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες.
Συμπερασματικά, όσο περισσότερο έλεγχο προσπαθούμε να ασκήσουμε στο φαγητό, τόσο λιγότερο το ελέγχουμε στην πραγματικότητα. Αν αφιερώσουμε, όμως, πράγματι χρόνο στο να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να συμφιλιωθούμε με αυτές, αυτό θα μας επιτρέψει να αισθανόμαστε πολύ λιγότερο άγχος, κάνοντας παράλληλα σωστή διαχείριση της διατροφής μας.