Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, το πρώτο διάστημα της πανδημίας, προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε τα «όπλα» μας και να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συντρίψουμε τον αόρατο, μα παντοδύναμο εχθρό. Η άσκηση και συγκεκριμένα η γιόγκα στο σπίτι ήταν για μένα ένα τέτοιο «όπλο».

Aν και μέχρι την αναγκαστική μας παραμονή στο σπίτι, με το πρώτο lockdown, δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου η ιδέα να κάνω γιόγκα στο σπίτι, τελικά η πανδημία με ανάγκασε να βρω τρόπους, για να συνεχίσω να έχω μέσα στη ζωή μου το αγαπημένο μου χόμπι. Δεν ξέρω πώς, αλλά λίγο ο παραπάνω ελεύθερος χρόνος, λίγο η επιδίωξη να βρω χρόνο για τον εαυτό μου και λίγο η προσπάθεια να διατηρήσω την καλή φυσική μου κατάσταση με έκανε εντελώς αυθόρμητα να εξασκώ τη γιόγκα καθημερινά. Ανακάλυψα πως τα οφέλη ήταν πολλά, πολύ περισσότερα από όσα μπορούσα να φανταστώ.

Όσα κέρδισα κάνοντας γιόγκα στο σπίτι

Το πρώτο δώρο ήταν αυτή η συνάντηση με τον εαυτό μου και η ηχώ της αναπνοής μου που άκουγα καθημερινά, η εσωτερική μου φωνή που δυνάμωνε και μέσω της πρακτικής μου έλεγε να μείνω δυνατή και να γίνω αυτό το σταθερό βουνό ακολουθώντας την αντίστοιχη άσανα.

Το δεύτερο δώρο ήταν η γαλήνη που κατακτούσα μέρα με τη μέρα και η ηρεμία που μπορούσα να διατηρήσω και να χαρίσω σε όλους γύρω μου. Άρχισα, ξαφνικά, να μιλάω τη «γλώσσα» της γιόγκα και μολονότι δεν έχω γίνει εντελώς ζεν, κατάφερα να βλέπω τα πράγματα μέσα από μια οπτική που θα με διευκολύνει να διατηρώ την ισορροπία μου, έστω κι αν οι εξελίξεις δεν είναι αυτές που περιμένω. Άρχισα να βρίσκω το φως μου, το εσωτερικό μου φως, για το οποίο τόσο συχνά μιλούν τα κείμενα της γιόγκα.

Το τρίτο δώρο ήταν η μεταμόρφωση που ένιωθα στο σώμα μου. Αν και η πρακτική μου διαρκούσε λιγότερο από ένα μισάωρο καθημερινά, το σώμα μου με ευχαριστούσε κάθε μέρα γι’αυτό. Είχα αρχίσει να ανοίγω την καρδιά και τους ώμους μου, να μπαίνω στη θέση του χορευτή χωρίς να πέφτω κάθε δευτερόλεπτο και να μένω στη σανίδα για όσο χρειαζόταν. Αυτή η αλλαγή ήταν θεαματική γιατί προερχόταν από μέσα μου, η «άγκυρα» της αναπνοής μου με οδηγούσε και με βοηθούσε να εμβαθύνω στην πρακτική κάθε μέρα. Ήταν ένα μαγικό ταξίδι που αν δεν υπήρχαν οι συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας, ίσως να μην είχα ανακαλύψει ποτέ.

Σε αυτή την τόσο πρωτόγνωρη και τραγική συνθήκη που ζούσαμε όλοι, η γιόγκα για μένα ήταν το καταφύγιο μου. Θα την αναζητούσα εναγωνίως κάθε φορά που άκουγα τον απειλητικό αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει ή κάθε φορά που επιβάλλονταν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως περίπου οι βιβλιοφάγοι τρέχουν να βυθιστούν σε ένα βιβλίο για να ξεχάσουν το χάος γύρω τους. Η γιόγκα είναι μια αγκαλιά που πέφτεις μέσα της, κάθε φορά που ο κόσμος έξω γυρνάει ανάποδα. Μια αγκαλιά που σε φροντίζει και σου χαρίζει θαλπωρή και αισιοδοξία γιατί στρέφεσαι στο ενεργειακό σου σώμα και μέσω της εστίασης στην αναπνοή καταφέρνεις ν’αλλάξεις αυτή την ενέργεια μέσα και έξω από το σώμα σου.

Η καθημερινή πρακτική στο σπίτι μου χάρισε και άλλα δώρα, απέκτησα τόσο στενή και παθιασμένη σχέση μαζί της που αποφάσισα να εκπαιδευτώ σ’αυτή, έστω κι αν οι συνθήκες την πανδημίας επέτρεπαν μόνο την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση. Μερικές φορές νομίζω πως η γιόγκα έχει αλλάξει την αναπνοή μου και μαζί με την αναπνοή και τις σκέψεις μου – έτσι εύκολα άλλαξε και τον τρόπο που αντιμετωπίζω τη ζωή. Και αυτό είναι ένα δώρο τεράστιο που, όταν το σκέφτομαι, πλημμυρίζω ευγνωμοσύνη για την απόφαση μου να κάνω την καθημερινή πρακτική στο σπίτι, τρόπο ζωής.

Τα πλεονεκτήματα της γιόγκα στο σπίτι:

  • Μπορείς να αναπτύξεις αυτή τη βαθιά σχέση με τον εαυτό σου, γιατί μπορείς να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος/η στην πρακτική σου, αφού δεν θα υπάρχουν άλλοι στην αίθουσα.
  • Γίνεται την ώρα που επιλέγεις εσύ, ακόμη και πολύ αργά το βράδυ!
  • Δωρεάν ή με συνδρομή: Έχεις και αυτή την επιλογή!
  • Μπορείς να φοράς τα πιο άνετα ρούχα σου χωρίς να σε ενδιαφέρει αν δείχνεις κομψή.
  • Μπορείς να την κάνεις με τους αγαπημένους σου για να την απολαύσεις ακόμη περισσότερο.
  • Yπάρχει μεγάλη ποικιλία καναλιών στο YouTube, για να κάνεις γιόγκα στο σπίτι με δημοφιλέστερα το “Yoga with Adrienne” και το “Yoga with Kassandra“. Η ποικιλία έγκειται, επίσης, και στα είδη της γιόγκα που μπορείς να κάνεις, οπότε μην ανησυχείς αν είσαι αρχάριος, απλά διάλεξε τα αντίστοιχα βίντεο και πειραματίσου με τα στυλ της γιόγκα που σου ταιριάζουν και τους δασκάλους που θα σε εμπνεύσουν!

Η Σοφία Θεοδοσιάδου είναι δημοσιογράφος και δασκάλα γιόγκα, απόφοιτη του 200hr Yoga Teacher Training Course.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που έκανα yin yoga
Μπορεί να κλάψεις κατά τη διάρκεια της yoga;