Το να κάνεις διάλειμμα δεν σημαίνει ότι κατεβάζει παροχή ο εγκέφαλος, αλλά περισσότερο ότι γεμίζεις μπαταρίες. Οι παύσεις για τον άνθρωπο, λειτουργούν ως τροφή για το πνεύμα και το σώμα – γι αυτό και η δεύτερη συμβουλή που υπάρχει εκεί έξω, είναι και να κοιμόμαστε ποιοτικά και να κάνουμε και τα power naps μας όποτε τα χρειαζόμαστε.

Τα διαλείμματα, λοιπόν, που κάνουμε εν ώρα εργασίας μπορεί να έχουν νόημα και να είναι αυτό που λέμε mindful διαλείμματα. Ακολούθησε μερικά από τα παρακάτω και δες τη διάθεσή, αλλά και την απόδοσή σου στη δουλειά να φτιάχνει.

1. Το σνακ που θα σου δώσει ενέργεια

Πολλοί από εμάς δεν τρώμε στη δουλειά μέχρι να φτάσει εκείνο το σημείο που θέλουμε να φάμε και το γραφείο μαζί με την καρέκλα με τα ροδάκια μαζί. Λάθος. Άκουσε το σώμα σου και δώσε του ένα υγιεινό και γευστικό σνακ. Πάρε πέντε λεπτά για να το απολαύσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα φρούτο ή μία μπάρα. Καθώς θα το τρως προσπάθησε να συγκεντρωθείς στη γεύση και στην ενέργεια που σου δίνει και όχι να σκρολάρεις ταυτοχρόνως και στο facebook.

2. Τροφή για σκέψη

Και το μυαλό σου θέλει τροφή. Αντί να περάσεις το διάλειμμά σου σε κάποιο κίτρινο site ή διαβάζοντας τα ζώδια, επίλεξε να διαβάσεις κάποιο άρθρο που θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το flipboard και στην ουσία να κάνεις curate σε άρθρα που σε ενδιαφέρουν, από διάφορες κατηγορίες.

3. Μασάζ στο λαιμό

Αν η δουλειά σου είναι μπροστά σε υπολογιστή, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις πως το σώμα σου είναι και άλλα πράγματα εκτός από τα μάτια, τα δέκα δάχτυλα των χεριών σου και ένα πεινασμένο στομάχι. Θα σου πάρει μόλις πέντε με δέκα λεπτά να κάνεις ένα μικρό μασάζ στο λαιμό σου και να σου επιτρέψεις να συνδεθείς με τους μύες και το ίδιο σου το δέρμα.

4. Πήγαινε μια μικρή βόλτα

Βγες έξω. Πάρε λίγο αέρα. Άκου τους ήχους της πόλης γύρω σου και νιώσε τη γη κάτω από τα πόδια σου. Ένας μικρός περίπατος με συνείδηση και επαφή είναι μία από τις πιο minfulness ασκήσεις που μπορείς να κάνεις.

5. Πάρε τηλέφωνο έναν φίλο

Το να ακούσεις τη φωνή κάποιου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τη δουλειά σου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βάλεις για λίγο αυτό που κάνεις στην άκρη. Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο σου ή ένα συγγενή κάποια στιγμή που δεν θα νιώθεις ότι πνίγεσαι και πες τους τα νέα σου, τις σκέψεις σου και άκου και τις δικές τους.

6. Βγες ραντεβού

Πρότεινε σε κάποιον συνάδελφο ή φίλο που δουλεύει κοντά σου να κάνετε μαζί το lunch break σας. Μια οπτική επαφή και μία καλή συζήτηση είναι εξαιρετικές μέθοδοι να μας επαναφέρουν στη Γη από τον Πλανήτη Δουλειά Δουλειά Δουλειά.

7. Ώρα για παιχνίδι

Ποτέ δεν είσαι μεγάλος για παιχνίδια. Αν έχεις μισή ώρα διάλειμμα, τότε πρότεινε στους συναδέλφους σου να παίξετε κάτι όλοι μαζί, που θα σας φέρει πιο κοντά, κάποιο παιχνίδι ίσως με κάρτες. Το ξέρω, μπορεί να σου ακούγεται πολύ αμερικανιά, αλλά λειτουργεί και ναι μπορεί να γίνει.

mindful διαλείμματα
The Creative Exchange / Unsplash

8. Το πραγματικό μεσημεριανό

Δεν είσαι μηχανή. Το μεσημεριανό δεν θα σου δώσει απλά ενέργεια, θα σε επανασυνδέσει. Αν υπάρχει κουζίνα εκεί που δουλεύεις, προτίμησε να φας εκεί και όχι στο πόδι ή στο γραφείο σου. Αν μάλιστα θέλεις να φας σαλάτα, αντί να την πάρεις έτοιμη από το σπίτι σου, φτιάξ’ την εκεί.