Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το mindfulness είναι συνώνυμος του να είσαι βουδιστής μοναχός. Τα πράγματα όμως είναι κάπως διαφορετικά ή τουλάχιστον μπορούν να προσαρμοστούν σε έναν άνθρωπο που ζει σε μία πόλη εκατομμυρίων ανθρώπων και παίρνει το μετρό για να πάει στη δουλειά του.

Τι είναι το mindfulness;

Έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε μία οθόνη και να κάνουμε ανελέητο scroll down στα social media και να μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι και ανάλογα με τη φαινομενική ζωή των “friends” & “followers” να νιώθουμε καλύτερα ή χειρότερα με εμάς. Καταναλώνουμε χρόνο κάνοντας αναδρομές στο παρελθόν και σκεφτόμαστε τι θα έπρεπε να κάνουμε διαφορετικά και πολλές φορές αγχωνόμαστε και για αυτά που θα έρθουν.

Το mindfulness έχει να κάνει με το τώρα. Τη στιγμή που ζεις εδώ και τώρα. Είναι μία ψυχολογική διαδικασία αποδοχής όλων όσων μας περιβάλλουν, των εμπειριών μας και του εαυτού μας στο παρόν χωρίς να κρίνουμε.

Το να τρέχεις με συνειδητότητα μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου και να αυξήσει την ευχαρίστηση που παίρνεις από το τρέξιμο. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως το mindfull running πρέπει να γίνεται μέσα στα λιβάδια ή σε κάποια ερημική παραλία, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όταν στρέφεις την προσοχή σου προς τα μέσα, προς τα εσένα και είσαι περισσότερο mindful όταν τρέχεις συχνά μέσα στην πόλη.

Mindful Running: Όταν το τρέξιμο γίνεται μία εξωσωματική εμπειρία

Jeremy Lapak/ Unsplash

Πώς να ξεκινήσεις το mindful running;

Άλλαξε τη διαδρομή σου

Για το πρώτο σου mindful τρέξιμο, κάνε μία διαφορετική διαδρομή από αυτή που κάνει συνήθως, ή τρέξε τη συνηθισμένη σου διαδρομή από την άλλη πλευρά (ξεκίνα δηλαδή από τον τερματισμό) και σκέψου τους διαφορετικούς ήχους και εικόνες που λαμβάνεις.

Δώσε βάση

Πριν τρέξεις πάρε ένα λεπτό για να προσέξεις τα χρώματα του ουρανού, τους ήχους γύρω σου, το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Καθώς δίνεις προσοχή σε όλα αυτά τα πράγματα, πώς νιώθεις; Πώς είναι η αναπνοή σου; Πώς αισθάνεται το σώμα μου; Αν έρχονται άλλες σκέψεις στο μυαλό σου δέξου τες και σιγά σιγά φέρε πάλι τον εαυτό σου σε αυτό που βιώνεις τώρα.

Mindful Running: Όταν το τρέξιμο γίνεται μία εξωσωματική εμπειρία

Jack Atkinson/ Unsplash

Γιατί είναι σημαντικό το minfulness running για έναν δρομέα της πόλης;

Βελτιώνει το κίνητρό σου για να πας να τρέξεις. Πολλοί από εμάς βαριόμαστε να βγούμε έξω για τρέξιμο. Αν προσεγγίσουμε το τρέξιμο με αυτή την οπτική, το ότι δηλαδή συνδεόμαστε με τα πάντα γύρω μας, αλλά και με το ίδιο μας το σώμα, ενώ αφήνω το νου μου να ξεκουραστεί – και όχι μόνο με την οπτική του ότι πρέπει και είναι καλό για το σώμα μας – θα μπορέσουμε να εντάξουμε το τρέξιμο στο πρόγραμμά μας.

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Καθώς τρέχεις σε πιάνει μία εμμονή με την απόδοσή σου; Στενοχωριέσαι αν δεν τρέξεις όσο γρήγορα θέλεις; Και αυτό σε αποθαρρύνει από το να προσπαθήσεις περισσότερο ή σε οδηγεί στα άκρα με κίνδυνο για τραυματισμό; Αν υιοθετήσεις το mindfulness, θα μάθεις να ακούς το σώμα σου. Αν νιώθεις πως μπορείς να πας πιο γρήγορα θα πηγαίνεις, αν αισθάνεσαι πως σε τσιμπάει το γόνατό σου ρίχνεις το ρυθμό σου. Το mindfulness τρέξιμο σε κάνει να προπονείσαι πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά.

Μαλακώνει όλο αυτό το στρες της ζωής στην πόλη

Ζώντας στην πόλη μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό το αίσθημα του τι θα συμβεί μετά. Περιμένουμε πάντα το επόμενο κεφάλαιο. Την καλύτερη δουλειά, το μεγαλύτερο σπίτι, το πιο γρήγορο τρέξιμο. Εξασκώντας το mindful running είναι σαν να βρίσκεις το αντίδοτο στους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Επειδή μένεις σε μία ζωντανή πόλη δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεζουμίζεσαι. Ξεκούρασε το νου σου, χωρίς να σκέφτεσαι το παρελθόν και το μέλλον ενώ τρέχεις. Φέρε τις αισθήσεις σου στο παρόν, παρατηρώντας την αναπνοή σου, το έδαφος κάτω από τα πόδια σου.